Sommarens projekt på torpet

Vad har en januari, februari och mars till om inte till planer, skisser och dagdrömmar.
Förutom att jag (på riktigt) kan njuta av tanken en vindsrensning, ta tag i surdegar och styra upp lajfet, så gör jag just nu storslagna planer inför våren och sommaren på torpet.
Jag ballar ju ofta ur och gör hutlöst stora planer (kolla hur min lista såg ut förra året här, hehehe), men halva grejen med planerna är inte att de ska bli av. Utan att jag ska få drömma om dem. Allt annat är en bonus.
Vi kommer vara på torpet två veckor i vår och sedan tio veckor i sommar, så några grejer lär jag ju hinna med.

Så vad står på min drömlista inför våren och sommaren? Vad är det jag fyller skissblocken med?

Styra upp trädgårdslandet 
Sedan länge har planen varit att ha diagonala gångar i trädgårdslandet, efter inspiration hos Mandelmanns trädgårdar. I år ska det bli av! Vore himla flott med en rund bänk i mitten, där en kan sitta och smutta en kaffe. Tänker att vi ska ha riktiga gångar i år, och kanske hindra ogräset upp på något vis. Sand? Vad tror ni? Tips mottages tacksamt.
Och så ska jag styra upp vår humlegång. Drömmen är ju att den ska se ut som gången på bilden ovan, med lavendel på sidorna. Verkligheten? Varsågoda:

Oh. Inte riktigt där ännu, hahaha.

Bygga och måla staket
Projekt staket fortsätter. Förra året köpte vi staket från fantastiska Österby byggnadsvård i Visby. Staketet är en exakt kopia av det gamla, förmultnade staket som sitter vid ingången till torpet. Jag tror vi köpte 30 meter staket, pöh! I höstas hjälpte världens bästa skickar-Benny oss att gjuta plintar till staketet och jag började måla stolpar i slamfärg. Tyvärr hade ju tre plintar blivit nedmejade av någon som hade i diket att göra (?), men några av stolparna sitter uppe. I vår och sommar ska läkt och spjälorna upp. Och så ska vi måla vita toppar med staketet, precis som det är på orginalstaketet som skymtas på bilden här.

Hönshus 
Jag vill ju hemskt gärna ha sommarhöns i år, så förhoppningsvis kirrar jag någon form av hönshus till våren. Högst oklar plan än så länge, men ska helt klart uppdatera den inom kort.

Fixa grusgången
Förra (eller var det förrförra?) året gjorde vi om grunden till grusgången och satte upp linoljat plank mot perennrabatten, men vi behöver mer grus som synes. Dessutom har jag sett på gamla bilder på torpet att grusgången fortsätter runt huset. Jag skulle så innerligt gärna vilja återställa så det blir som förr.

DIY: avtorkningsbar, klimatsmart duk 
Drömmen är att ha en avtorningsbar duk till trädgårdsbord och middagsbord, men alla sådana där vaxdukar innehåller ju plast som inte är så najsa för klimatet. Jag läste någonstans att en kan göra egna, avtorkningsbara dukar med hjälp av linolja. Men duken måste hänga luftigt länge eftersom linolja kan självantändas. Projekt för sommaren (om det inte är snussnustorrt vill säga)? Någon som har testat och har en massa bra tips?

Förlänga perennrabatten
Förra året breddade jag perennrabatten och det var första gången som perennrabatten riktigt prunkade. Så vackert! jag fick så många bra tips på blommor av er läsare och fick en ny favorit, solhatt. Gah, så vacker! Lila och orange blev min favorit. I sommar skulle jag vilja förlänga perennrabatten till kortsidan av torpet. Skulle bli så vackert. Jätteverbena, solhatt och lavandel. Typ så. Här kan du se hur jag tänkt (skiss). 

fönster växthus bygga emmasundh

Bygga växthus
Halva jullovet har gått åt till att pussla med mått och göra skisser och ritningar. Vi vill nämligen bygga ett växthus av gamla fönster i år. Fönster finns, dörrar likaså. Platsen är utsedd, närmsta grannen tillfrågad.
Jag gjorde en grovskiss i början av december, sedan har John gjort den i datan, gjort snajsiga uträkningar och kontaktat en snickare för påseende. Förhoppningsvis får vi en offert och kan skicka in bygglovsanmälan innan pensionen (#otålig83), hahaha. Bygglovsansökningarna tar ganska lång tid på Gotland, med all rätt. Men en kan ju drömma …

Kitta fönster
Jag vill (och behöver) lära mig att renovera fönster. Min pappa har gått kurser i fönsterrenovering och har visat hur en gör för lääääänge sedan. Minns jag? Nej. Kan jag refresha med några youtube-klipp eller måste jag gå en egen kurs? Högst oklart. Jag ska i alla fall försöka kitta något fönster i sommar, det har ni mitt ord på.

Tapetsera sovrummet
Okej, nu börjar det bli lite mycket här, hahaha. Men övervåningens andra rum behöver ju tapet, och att tapetsera går ju snabbt (jag börjar bli riktigt haj på det!). Så länge en får göra det ostört vill säga. Det första rummet fick ju en blommig tapet förra sommaren, och nu är det dags för det andra. Och så måla lite lister också … ser jag nu.

Tapetsera går ju fort … så länge en får jobba ostört. Just precis efter den här bilden togs – i den sista, svettiga mönsterpassningen – kom båda barnen upp och ville “hjälpa till”, hahaha.

Bygga nätfönster och dörr
Ett av förra årets roligaste, snabbaste (och nödvändigaste) projekt var ändå detta. Att bygga en nätdörr för pardörren. Det gick snabbt, var kul och blev skitbra (en bara älskar ju sådana projekt).
I sommar ska jag ge mig på att bygga nätfönster och ytterligare en nätdörr, denna gång till köksingången. Den ska vara aningen mer avancerad eftersom jag vill att den ska gå att öppna och stänga lätt. Min pappa har gjort en himla smart variant hemma i Värmland, med tyngd så dörren går igen av sig själv. Kommer förmodligen kopiera en hel del av konstruktionen.

Och till sist. Avdelningen projekt som jag inte drömmer om, men som behövs göras.
Byta elskåp. Mys.
Men måste göras.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Matilda

  Hej!

  Kanske kan du vaxa en duk med bivax? Vet inte hur avtorkningsbart det blir, men i och med att det är vattenavstötande borde det ju funka. Uppdatera gärna om du testar och hur det i så fall går!

 2. Kristina

  Får sån sommarlängt
  Kan rekommendera Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson. Fick den i julklapp. Mycket bra och fylld med många praktiska tips.

 3. Monica

  Hej, apropå avtorkningsbar duk – jag har en kappa (!) med tyg av 55% linne och 45% rayon som är vaxad, tyget har en “linnestruktur” men håller undan vätan hyfsat bra. Kanske finns det sådana tyger att få tag på??

 4. Matilda

  Angående duken, kan det kanske funka med bivax? Som såna man har istället för plastfolie, fast för ett helt bord.

 5. Junifer

  Ohlssons tyger har vaxdukar som är ökotexmärkta men är ju iof fortf gjort av pvc…

 6. Emma

  Om du vill ta inspirationen till gångarna i trädgårdslandet ett steg längre mot Mandelmann kunde kanske fårull vara ett alternativ. Som jag förstått det finns det mycket ull som inte håller god nog kvalitet för att användas till att bli garn och därför slängs(!). Har ingen aning om hur det är med gotlandsfår, men det finns ju ett gäng såna på öjn och säkert nån fårbonde som skulle bli glad åt att bli av med lite efter vårklippningen. Och tänk känslan av att gå barfota (kanske särskilt för barnen) i en gråkrullig mjukismatta ackompanjerad av doften av lavendel!

  1. emmasundh

   Men åh, detta måste jag testa!!

 7. Petra

  Tack & kram för fin blogg! Man kan hyra höns, kaniner eller ankor hos gangvidefarm.se i När. Vi har hyrt kaniner i flera år t barnen.

  1. emmasundh

   Åh, tack för tips. Ska spana in!

 8. Jette

  I stedet for voksdug kunne man måske imprægnere en vanlig bomuldsdug med bivoks?
  Jeg bruger beewraps i køkkenet til at dække maden over, oghar set en diy om at gøre dem selv.
  Jeg ved ikke, om det kunne fungere til en dug, måske det bliver for klistret?
  https://www.bleschu.dk/blog/diy-lav-dine-egne-bees-wrap
  Mange hilsener fra en dansk læser

  1. emmasundh

   Tack för tips! Detta måste jag testa!

  1. emmasundh

   Åh, tack för tips!

 9. Nina

  Jättenyfiken på hur du gör nätfönster och dörrar! Vore kul att följa projektet på bloggen 🙂 Eller du kanske kan berätta hur dörren gjordes? Hälsar Nina

  1. emmasundh

   Steg-för-steg-inlägg kommer senare i vår! KRAm Emma

Lämna ett svar