Odla grönsaker, perennrabatt och trädgårdsplaner (skiss)

God kväll!
Det ramlade in en fråga här på bloggen som handlade om vår odling och våra planer för torpet.  Ah, precis vad jag vill fylla tankarna med en grå januarimåndag.
Förutom den där boken som jag ska sätta tangenterna i, så snurrar mitt huvud kring torpet, odling och trädgården. I år vill jag ha en sådan här vallmorabatt som min mamma har – mitt i trädgårdslandet!

Det ska förkultiveras chili, paprika, busktomat, gurka och jätteverbena i massor! Och lavendel.
Chilin och paprikan ska få bo på torptrappan, medan busktomaten står i pallkragar som vanligt. Busktomat måste ändå vara det bästa tips jag fått i odlingssammanhang! Tack Jens och Mallan för det!

Gurkan ska nog få flytta in i drivshusskåpet som jag byggde i höstas och ja, jätteverbenan vill jag ha precis överallt.

Hanna Wendelbo påminde förresten om att det är hög tid att sätta frön till jätteverbena nu, så tankarna och snurret är inte helt apart trots allt. Jag älskar jätteverbena, så här ska det sättas frön vill jag lova.

Årets plan är att maxa våra go to-grönsaker, bli en hejare på att rensa ogräs, anlägga nya perennrabatten och slå blommor för att locka bon och humlor.

Drömmen är att vara nära självförsörjande på sommarhalvåret så småningom. Mitt citronträd som jag har i stan ska få leva lajf på torpet i sommar. Fick två citroner på det förra sommaren, men det typ dog av ansträngning efteråt. Tills nu, när det mirakulöst har återuppstått.

Jag har precis inhandlat fröer från Runåbergs fröer, och jag håller tummarna för en vettig sommar med regn varenda natt helst. Förra året torkade det mesta ut.

Och mängder av potatis! Så här såg det ut förrförra året!
Potatis är banne mig min bästa grej. Vacker att titta på när den växer och smarrig på tallriken i hundra olika former.

Vår enorma klematis som ligger som en säck potatis ska få klättra upp här tänkte vi. Ska styra upp den så snart våren kommer.

Vår äng kanske blir bete till grannens hästar.

Gräset som vi slår i trädgården använder vi som täckmaterial i trädgårdslandet. Det håller fukten i jorden och hindrar ogräs från att kika upp. Ja, hjälpligt i alla fall.

Så här brukar min fröfångst se ut. Mycket sallad, squash och busktomat (mina bästa!), men i år skippar jag rädisor, majs och lök tror jag. Och gå all in på några väl valda favoriter.
Är ni nyfikna på årets oldningsplan?
Varsågoda!

trädgård-2019 Gotland torp emmasundh

Så här hoppas jag att sommarens trädgård på torpet ska se ut.
Det är ju lite optimistiskt att tro att växthuset kommer att stå där, men en kan ju drömma.
Vi har ju länge tänkt att dela upp trädgårdslandet på diagonalen, men har alltid kommit av oss. Men nu!
Kanske har jag drömt, eller så har jag sett Malin Persson göra detta på SVT? Jag såg det definitivt hos Mandelmans i somras. DRÖM!
Stockrosorna till vänster om trädgårdslandet satte jag förra året och hoppas innerlig att de orkar sig opp i år. Rundeln som sticker in lite längre ner är ett spännande moment.
Jag och Majken hittade ett gäng fröer i höstas och bestämde oss för att gräva upp en stor rund rabatt mitt på gräsmattan. Och så strösslade vi den med sommarblomsterfrön. Ska bli spännande att se om det kommer upp något.
Jag är ju inte så mycket för det här med gräsmatta, skulle helst vilja odla upp allt!

I trädgårdslandets kant tänkte jag sätta massor av lavendel. John började operation lavendel i augusti, så det är väl bara att fortsätta.
Förutom att det doftar gott, så kan en ju laga mat på lavendel. Gången mot det framtida växthuset ska få ännu för vidjor för humle. Och mer lavendel.

Och det lilla trädgårdslandet till höger … hmmm … inser nu att jag fullkomligt pepprade den delen med sommarblommor i höstas, så tja, jag får flytta jordgubbsplantorna hit nästa år istället. Jordgubbsplantorna står tillsammans med rabarbern på ett annat ställe i trädgården nu, i väntan på flytt.
Men solrosor blir det, vars solroskärnor en kan skörda. Och massor av färska kryddor och sallad i pallkragarna. Det blir grejer det.

Nu önskar jag bara en hel massa regn och ett lass med hästskit på födelsedagen så kanske denna trädgårdsdröm går i uppfyllelse. Eller vad tror ni?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Johanna

  Vill bara tipsa om att odla Mangold! Du får så mycket, de växer så snabbt och lätt och jag skördade fortfarande på nyårsafton trots att jag inte gjort nåt i trädgårdslandet sen i somras! Plus på att alla stjälkarna lyser upp trädgårdslandet i sina regnbågsfärger! Plus så användbar! Lycka till!

 2. Daniella

  Låter underbart! Nyfiken på hur ni gör med vattningen? Jag odlar på landställe bara drygt en timme bort, men har ändå svårt att hinna dit och vattna så ofta som jag borde efter direktsådd och plantering av småplantor i maj. Funderar på solcellsdrivna droppslangar i år.

 3. Mia

  Ser härligt ut!!! Det är fler i socknen på öjn som just nu röjer runt i frölådorna och börjar planera.
  Jag har dock för mig att tomat och gurka inte helt gillar att växa jämte varandra. Har aldrig testat dessa ihop själv, men googla på samplantering så hittar du bra info.

Lämna ett svar