Österlen: Mandelmanns trädgårdar, lunch i växthuset & lavandel-feber

 

En av sommarens höjdpunkter (hittills) har helt klart varit Mandelmanns trädgårdar som vi besökte i Österlen. Vi bokade biljetter i gråaste mars, när vintern aldrig ville ge sig och det sista vi gjorde innan vi lämnade Österlen för Värmland var att hova in allt fint genom linsen.
Vi parkerade bilen och traskade ner mot Djupadal.

Sist jag var här var för fyra år sedan. Jag var lite smyggravid med Majken, roadtrippade i Österlen med Per, Lisa och John och svängde förbi här efter tips från min mamma. Det var fantastiskt! Några lunkande besökare, fenomenal mat och stockrosor på rad. Precis som nu. Enda skillnaden var kanske att vi var tvungna att köpa biljetter innan och det helt klart var fler av besökarna som ville ta en selfie med charmanta Mandelmanns.

Det första vi gjorde när vi kom in var att beställa mat härinne, i restaurangen. Blev helt betagen av de här lamporna. Någon som vet var de kommer ifrån?

Vi gick in i ett av alla vackra, prunkande växthus och slog oss ner under aprikoserna.

Och vi hade lyxigt sällskap! Anna som jag följt på Instagram i en massa år. Vi hade nämligen ett par extra biljetter, och eftersom jag och Anna bodde i krokarna frågade jag om hon ville följa med.

Vi åt ljuvlig fjällomi

 

Efter lunch gick vi på upptäcktsfärd genom trädgården, gick mängder av inspiration till trädgården på torpet och ville bara stanna där i havet av växtlighet.

Det fanns gångar överallt – fulla av lavendel och äppelträd! Älskar när det skapas rum i trädgården!

Mitt i trädgården ligger en stor damm. Det liksom osar friskhet över hela trädgården. Om det inte varit så att jag grönt två (!?) stora dammar i mitt liv redan så hade jag lätt anlagt en vid torpet. Pja, om det hade funnits tillstymmelse till regn på ön alltså.

Barnen somnade i vagnen och vi gick runt, drack kaffe och fyllde ögonen med odlingar.

De här spaljéer var så fina tycker jag. Och enkla!   

När det blev eftermiddag var det dags för fika. Mandelbakelse med rabarbersaft!

Hur länge vi stannade? Över fyra timmar!? Helt galet! Men ungarna tyckte det var helt underbart att titta på ankor, grisar, springa i gångarna och gunga på gungan vid dammen. Och fika.

Det blev en del sådant. Någon åt en bulle som var lika stor som hens ansikte. Nämner inga namn.

Detta ställe alltså!? När liksom till och med disken är vacker. 

Innan det var dags att fara mot Värmland kikade jag in i ännu ett av alla växthus, tog bilder att ha i inspomappen, köpte en av deras böcker och lite annat härligt från sin gårdsbutik. Sedan pep vi mot Värmland.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Elvira

  Är ganska säker på att de fantastiska lamporna är gjorda Elna Jolom på Österlens glashytta!? (Sök på fb, finns ej på bild på hemsidan). Har spanat in dem själv nämligen

  1. emmasundh

   Tack! SÅÅÅ himla fina!

 2. Eva

  Hej, lamporna är Elna Jolums
  Kram

  1. emmasundh

   Tusen tack!

Lämna ett svar