God kväll!
För ett tag sedan – efter att jag så malligt visat att jag sorterat mina fröer efter månader jag ska sätta dem – fick jag en önskan om ett inlägg. Nämligen vad jag ska odla på torpet – och när!
Jag har ju redan grottat i sommarens projekt på torpet och mina trädgårdsplaner, men nu kommer listor – månad för månad.
Men vad ska ner i jorden? I år blir temat säkra grönsaker och massa göttiga blommor till bin och humlor.
Februari (förkultivering)
Wiii, snart ska jag ställa fram ett extra bord framför sovrumsfönstret och ladda upp med odlingar. För här ska förkultiveras!
jätteverbena (kan fungera som perenn i Sverige)– yviga, vilda och underbara till perennrabatten
solhatt (perenn)– min nya favoritperenn (som jag fått tips av er läsare)
busktomat – dessa förkultiverar jag inomhus och låter sedan stå ute hela sommaren. Hur tåliga som helst!
lavendel – älskar lavendel eftersom det doftar så härligt och dessutom går att baka på. Trivs dessutom prima i Gotlands torra klimat.
berglin – (perenn) vackert himmelsblå blomma till perennrabatten. Blommar juni-augusti.
studentnejlika – (perenn) klarröd nejlika som blommar på högsommaren.
blågull – (perenn) blålila, buskig blomma som ska få blomma loss i perennrabatten.
petunia – (ettårig) jag vet inte var jag fått alla petuniafröer, men i år ska jag sätta ner dem! Är egentligen Inter superfan av petunia, men jag är beredd att ändra åsikt.
Mars (förkultivering)
Varje månad har sin förkultivering!
aster – (ettårig) älskar aster – i alla färger! Underbar sensommarblomma som sätter färg på rabatterna långt in på säsongen.
solros – (ettårig) ståtliga solrosor! Det bara måste jag ha! I år är planen att hinna ta hand om solrosfröna också. Hinns det inte blir det ju prima fågelmat.
rödmalva – (perenn) det finns redan en hel del malva vid torpet, men i år ska torparträdgården blomstra till tusen. Kom hit alla humlor och bin!
April (direktsådd på torpet)
Det här blir en hektisk månad. Vi planerar att åka till torpet i slutet av april för att stoppa ner så mycket i jorden som det bara går.
morot – barnens favoritsnack
sockerärt – finns det något bättre än att ta en tur i trädgården och småsmaka sockerärtor?
plocksallat – lättodlat och perfekt till sommarens strandsallader
huvudsallat – samma liga som ovan.
spenat – järnrikt och lättodlat.
bladpersilja – ett måste till sommarens middagar.
ruccula – smarr!
dill – hög, vacker krondill till sensommaren, yes please!
grönkål – prima långt in på säsongen.
lök – ska testa att odla egen lök för första gången.
palsternacka – min favoritmat är ju rotfrukter i ugn, så den söta palsternackan vill jag ju så klart odla själv.
sommarsquash – roligast att odla för jädrar för squash det växer! Perfekt för sommarens grill, men även smart att riva ner i allt från vegobiffar till vegetarisk färs eller lasagne.
potatis – det bästa med eget trädgårdsland. Egen potatis hela sommaren lång.
solros – några solrosor förkultiverar jag, några dirketsår jag.
ringblomma – (ettårig) ätlig blomma som lyser upp med sin klara, orangesprakande färg.
jätteeternell – (ettårig) Underbara i rabatten med alla sina färger och går dessutom utmärkt att torka. Jätteeternell påminner om min mormor som alltid hade eterneller hängandes uppochner i källaren.
luktärt – (ettårig) vi har en luktärt vid torpartrappen, men vill ha fler för de är ju bara så vackra.
Maj
Två veckor ska spenderas på torpet, och då ska det odlas kan jag lova!
rödbetor – jag har ju en fabless för rotfrukter, och i år är planen att lyckas med egna rödbetor. Har bara fått upp några få fina förut, men ska bli en fena på ogräsrens i år.
vintersallat – sallad för höstskörd!
slanggurka – (förkultivering) i början av maj (kanske tidigare) sätter vi slanggurka! Finns inget som är så gott som egenodlad gurka!
karpaterklocka – (perenn) den här funkar att förkultiveras, men jag tänkte så den på friland på torpet. vackert blå klockor som kommer igen varje år (förhoppningsvis).
Det var årets plan! Har jag missat något fantastiskt frö? Tipsa mig, ni har ju alltid så bra tips!
Kram på er!
Loading Likes...
Visst är det kul att odla. Några tankar; rödmalvan gror oregelbundet och under lång tid och främjas av växlande temperaturer. Alltså bäst att så utomhus nu i ett tråg/kruka, ställa på skyddad plats (under en buske/invid en vägg/i en pallkrage och sen hålla fuktig. Det är ett sätt som skulle fungera bäst och ge finsate plantorna för alla de perenner du nämner. Om du inte har möjlighet att ställa ut sådder där du bor i stan rekommenderar jag att så perennerna lite senare för att undvika ljusbrist och gängliga plantor. Man brukar säga att det naturliga ljuset börjar räcka till någon gång i mars. Att förodla solrosor i lägenhet är svårt, de drar iväg i längd och jag tror inte du vinner någonting på det. Av de växter du nämner är det egentligen bara jätteverbena som behöver sås nu, och det mest för att den ibland trilskas med att gro och behöver en vända i kylskåpet. Sen är man ju så sugen att komma igång så det är svårt att hålla sig. Själv har jag reda sått kronärtskocka och paprika för flera veckor sen. Lycka till med odlingarna!
Nån mer böna kanske? Jag gillar såna som klättrar sig två meter höga i en tipi av pinnar. Men vilken sort? Såna man sitter och spritar hemma i soffan en regnig höstdag? Eller haricots verts? Eller blomsterbönor som är både vackra och goda och kan ge sjukt mycket skörd? För många val
Jordärtskocka! Om du inte redan har det i jorden, med tanke på att du gillar ugnsbakade rotfrukter & det är den godaste av dem alla, som en riktig liten godisbit som bara smälter i munnen <3
Jag bor i Jämtland och jag brukar lyckas sådär med försådd av perenner. Mitt bästa knep är att spara några frön för direktsådd om försådderna misslyckas. Med direktsådd får en inte blommor första året, men sen funkar det problemfritt. Jag har finfina bestånd av studentnejlika och blågull som självsår sig och därmed förmeras för varje år. Blågull är dessutom perfekt för oss som älskar hägg och vill ha mer av doften – de doftar liknande och blommar längre 🙂 Lycka till! Älskar att trädgårdssäsongen börjar!
Ja, jag vill slå ett slag för portlak! Och pionvallmo… kanske majs? Det står på min önskelista att testodla i år 🙂
Ja! Bra tips! Majs har vi odlat två år i dag, men de blev inte särskilt stora pga vattenbristen antar jag. I år tar vi en majspaus, men tänker att jag ska testa igen när jag fått upp ångan!