Ordning och reda, odling på torpet på fredag (om ett par veckor)

odla odling fröer ekologisk trädgård ekologiska fröer

Alltså kolla det här!
Jag, det ständiga härjet, har otippat nog strukturerat upp odlingssäsongen. Alla fröer har legat huller om buller tidigare, men nu har jag sorterat dem efter månad när de ska sättas och placerat dem i en skokartong som jag hittade i soprummet.
Tänkte skriva ett inlägg om vilja fröer jag kommer att sätta, och när! Både de fröer som jag ska förkultivera och vad jag ska sätta direkt i trädgården vid torpet.
Inlägg kommer inom kort.

Vad ska du odla i år?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Emma - Ta till vara

  Men så snitsigt! Blir såå inspirerad att rensa upp i frö-stöket här hemma. I vår radhusträdgård, där vi har fyra pallkragar, tänker jag en låda med sallat, en där barnen får bestämma fritt och två med dahlior. Vill också anlägga en rabatt med kryddväxter blandat med blommor bredvid. På landet, där vi har mer plats, vill jag plantera fler träd och bärbuskar. Drömmer om plommonträd, fikon, mullbär, päron, orimligt många hallonbuskar och vita vinbär. Lingon skulle jag också vilja prova att odla!

 2. Alexandra

  Önskar att jag hade haft energi till att anlägga en fin blomsterbädd som inte växer igen av ogräs varje år 😉 Får nöja mig med ett växthus & tre pallkragar tills vidare… Det blir mest ätbart hos oss, som lök, potatis, morötter & grönkål (& tomat & gurka i växthuset <3), har dock en plan på att peta ner lite ringblommor & krasse mellan övriga fröer i pallkragarna när inte sambon ser 😉 Ser fram emot ditt odlingsinägg!

 3. Teresia

  Så bra tips med uppdelningen.. jag måste ta tag i detta (både gäller när jag ska så och en planering om vart allt ska få plats. Vilket inte är det lättaste att lösa när man bor i lägenhet och bara har ett par odlingslådor till förfogande….)

  Du kanske redan har koll på detta, men ser att du har frön till Moses brinnande buske. Dessa är inte helt optimala att ha i trädgårdar när man har barn då de kan ge brännskador på huden (därav namnet). https://giftinformation.se/vaxtregister/moses-brinnande-buske/
  Tittade på ett trädgårdsprogram där de återskapade en gammal trädgård men där de faktiskt valde att ta bort just denna pga farligt för barnen.

 4. Hanna

  Jag ska ha fler tomatplantor än förut, på min balkong. Längtar SÅ efter att sätta igång med sådden.
  Hade jag en tomt skulle jag så massor av Rosenskära! Ingår de i din torpplan?

 5. Linn

  Jag inser redan på förhand att jag har tagit mig lite jord över huvudet men planen är:
  Brysselkål, Grönkål, Zucchini (gul och grön), Butternut, Tomat, Chili, Purjolök, Kronärtskocka, Morötter och Rädisor om de får plats. Kryddorna som vi har valt är Basilika, gräslök, Timjan, Oregano, Koriander, Mynta och Salvia. Plus Krasse och Ringblomma. Jag har mest valt sådant som vi äter mycket av.

  Jag tänkte plantera en del av tomten som sommaräng med kulturväxter och en del med växter som ska vara gynnsamma för pollinerare.

  Hittills har jag tänkt ut fyra rabatter men har några kvar att klura på. Den ena består av Gazania, Rudbeckia, Röd solhatt, Blå bolltistel, Solboll, Solros ”evening sun”, Miniatyrsolros ”höstskönhet”, Pappersblomster, Höstvädd och Ringkrage ”Confetti”. Den andra har Riddarsporre, Höstvädd, Röd solhatt, Pappersblomster, och två sorters Vallmo. En rabatt blir bara Lavendel och en blir bara Vallmo.

  Ser fram mot ditt inlägg om planerade odlingar:)

  1. emmasundh

   Hahahaha, jag har också planerat lite väl mycket tror jag. Kram Emma

 6. Ellen

  Bra grej! Var tvungen att härma detta, behövde få koll på vad som ska beställas och hur bråttom. Tack för frö-pepp! Jag vill odla mer kål, det gick mkt bättre än vad jag vågat tro förra året, hade bara en kort period kålfjärilslarvs-passning, sen skötte den sig fint! Ska bli spännande att höra om dina/era planer!

 7. Isabell

  Åh jag är så peppad på att odla 2019, det hanns inte alls med i renoveringarna (och preggo-illamåendet..) 2018 så nu blir det revansch. Vill ha robusta, matiga saker i landet .Potatis, ärtskidor, rödbetor, morötter, grönkål och så. Sedan sedvanliga kredd/salladsvirrvarret på altanen. Och gärna en och annan ätbar blomma. Kommer bli så mysigt!

 8. Therese

  Åh vad kul!
  Vi köpte hus i höstas, så detta blir första odlingssommaren! Det ska bli så härligt att påta i trädgården. Jag vill börja med enkla, goda ätbara grödor som passar en nybörjare

 9. Sofia

  Blev superpeppad och har beställt nu jag med! Såg på bilden att det i en påse är frö till Brinnande Moses, vill bara ge en liten heads up då jag som barn brände mig på blommorna.

  Stort lycka till med odlingen!

Lämna ett svar