På torpfronten (en massa) nytt

Denna höst är full av förändringar. Nytt kontor på Södermalm, ett nymålat kök och sovrum i vår lägenhet i Midsommarkransen och – som om det inte vore nog – en hel del projekt på torpet på Gotland.

I nästa vecka åker vi till torpet en sväng, tar upp det sista ur grönsakslandet innan frosten kommer och plockar undan grejer på övervåningen. För snart kommer det renoveras däruppe. Jojomensan.

Om några veckor kommer ett helt fixargäng till torpet. Två roliga snickare och en trevlig elektriker. Elektrikern ska sätta in jordfelsbrytare, gå över all el, sätta upp fler uttag, dra el upp till övervåningen och sätta upp utomhusaramtur i gammal stil (just nu sitter en inte-super-snygg-och-dessutom-trasig-rörelse-senor-lampa utomhus). Snickarna ska bland annat isolera trasig källarlucka och gå loss på övervåningen: det kommer byggas väggar, förvaring och tätas till. Istället för en enda stor råvind så kommer det bli två små rum däruppe.  Dessutom kommer de gamla, trasiga englasfönstrena bytas ut till nygjorda i gammal stil som en fönstersnickare kommer att tillverka.

Till våren tänkte jag tapetsera häruppe, sätta upp brandstege på utsidan och nästa sommar blir det till att inviga som sovrum. Längtar ihjäl mig.

Efter många vändor fram och tillbaka, vel och huvudbry, har vi beställt nya ytterdörrar av en snickare. Älskar de där unika pardörrarna på torpet, men för det första går de inåt, är hemskt tunna och på sina ställen är det inte mycket kvar av dem. De SER hemskt fina ut, men de är fulla med sprickor och trät mår inte så bra efter år av fel tröskel (det har regnat in under dörrarna).
En snickare som specialist på gamla dörrar har varit och kikat på dörrarna i två omgångar, och nu står det klart att det kommer bli svårt att renovera dem. Så nu ska snickaren göra nya, fina dörrar i gammal stil istället. Pardörrarna får vi hitta på något spännande med, för de är ju en del av det här torpet.

Grusgången till bästingången är nästintill klar. Jag hann inte plåta det färdiga resultatet innan vi gav oss av, men ska göra det när vi åker tillbaka i oktober.
Till höger (utanför bild) har vi ett hav av rosenbuskar som ligger ner. I höst ska vi sätta upp armeringsnät som rosorna ska få klättra på. Kommer nog bli himla fint om ett par år.

Och. Sist men inte minst. Den rosa bussen. Det blir sommarens projekt, tillsammans med växthus gjort av gamla fönster.
En radda bra grejer att drömma om under de månader som torpet är för kallt att bo i. Men sen – med nya dörrar som inte läcker som ett soll – då kanske vi kan vara här längre in på säsongen!

Och apropå sommarhus! Nu är Elsa Billgren på väg till ön, så kika in hos henne vettja och full hornhinnan med Gotland. Det kommer jag göra!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Anna Karlsson

  Apropå fönsterbyte!
  Ett litet tips bara:
  Är det “äkta” gamla fönster (äldre än 50-60 år) så är de värda att ha kvar (om de inte ör genomruttna förstås!). Renovera o sätt i nya energirutor i det inre fönstret (eller låt tillverka nya innerfönster). Det blir billigare o snyggare o mer hållbart än att köpa helt nya fönster!
  Lycka till med er fina stuga!

 2. Sifia

  Tips! Låt originaldörrarna sitta kvar och sätt upp de nya utåtgående i samma karm. Och be fönstersnickaren om kulturglas 🙂

  1. emmasundh

   Kulturglas har vi bett om. Vill inte att det ska se för nytt ut. Och tack för tips! Kram Emma

 3. Lundängen

  Kanske bara jag som inte hängt med men hur gick det med husvagnen ni köpte? Kör ni på en alldeles egen camping eller blev det ett byte mot bussen? Blev så sugen på att skaffa en egen husvagn att fixa till när jag läste om era planer.

  1. emmasundh

   Vi har både husvagn och buss på vår lilla camping =) Ska fixa till husvagnen också så klart. Herregud så många projekt jag har, hahaha. Kram Emma

 4. Josefina

  Alltså de där pardörrarna är så himla himla fina!! Den blå färgen och speglarna är verkligen perfekta. Ni har inte kollat om de är innerdörrar? Förr var det ju vanligt att en hade sommardörrar (som öppnades inåt) och en kraftigare dubbeldörr (som öppnades utåt) utanpå den., som skyddade findörren och höll tätt. Jag har sett detta på många hus liknande ert. Isåfall kanske en lösning kan vara att renovera dessa och låta dem sitta kvar, samt sätta en kraftigare och tätare dörr utanpå. Men snickaren ni haft där har säkert redan koll på detta! Och inte helt praktiskt att ha två dörrar att härka sig igenom med småbarn och all bröte man kånkar ut och in hela tiden. Ni hittar säkert nåt fint ställe inomhus där ni kan sätta dem istället! Fint kommer det bli hur som helst. Kram och tack för en härlig blogg!

Lämna ett svar