Vem har rätt till skogen?

Alla snackar om skogen just nu.
Och alla vill ha den.

Byggbranschen vill använda skogen när de bygger bostäder, modekedjorna ska göra kläder av skogen när de manglar ut nya, “hållbara” kollektioner i lyocell/tencel.  Skogen ska också ge oss inredningsdetaljer, engångsprodukter och evig tillgång på biobränslen. Lägg till att skogen också gärna ska stå kvar eftersom den är en avgörande kolsänka (vi släpper som bekant ut för mycket koldioxid vilket bidrar till klimatförändringarna, men skogen suger i sig och lagrar koldioxid). Den artrika naturskogen är också viktig för den biologiska mångfalden. 2000 skogslevande arter är hotas när allt fler skogar avverkas i jakten på ett nytt begär.
Ni hör ju. Ekvationen går inte ihop.

Så, vem har rätt till skogen?

Svensk skog har avverkats i en hisklig takt och närmare 60% av Sveriges skog har kalhuggits sedan 1950-talet.  Du har ju säkert sett kalhyggen här och var? Eeeeh ja. Men visste du att kalhyggen läcker ut koldioxid i närmare 15-20 år efter själva avvecklingen?
Och inte nog med det: viktig, artrik naturskog avverkas och ersätta av artfattiga planteringar.
Vi svenskar förfasas ofta över avvecklingen i Amazonas – men hur står det till ” Sveriges motsvarighet till Amazonas”, de stora sammanhängande naturskogarna längs fjällkedjan, som Naturskyddsföreningen så fint uttryckte det.

Det snackas stolt i Sverige om vår enorma rikedom: skogen! Lösningen på allt. Men på sättet vi behandlar och avverkar vår skog – och bristen på skydd – är ju lite lätt tveksamt.

Tre enkla saker DU OCH JAG göra?

1. Skriv under Naturskyddsföreningens purfärska namninsamling.
Bara gört! Det krävs en opinion för att saker och ting ska hända. Du och jag är opinionen.
Glöm. Aldrig. Det.
Tipsa om namninsamlingen till andra – vänner, bekanta och kollegor. Tillsammans är vi många.

2. Gå på hemma-bio och se något vettigt och viktigt!
Det finns en hel radda dokumentärer om skogen. Bland annat den här:
More Of Everything – A film about Swedish forestry och A Tale from the Woods (donera för att fler sådana här dokumentärer ska göras). Tipsa andra!

3. Rädda skogen!
Klimatklubbens Facebook-sida samlar vi just nu rädda skog-relaterade namninsamlingar som längtar efter underskrifter. Hotas skogen av vägbyggen eller förtätning där du bor? Starta en namninsamling och dela i Klimatklubben så gör vi skillnad. Tillsammans.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Mariana

    Blir förvirrad /förvånad… är detta mycket snö ? strax ovanför skorna. Jag har /äger skog och skogen är min, jag vill och försöker förvalta den på ett sätt som är ok . Vad är sk bäst nu ? svårt att svara på , dom flesta gör / försöker / vill så gott dom kan , idioterna fattar inte detta och dom tar så oerhört mycket plats och förstör men låt inte dom ta för stor plats . 🙂

Lämna ett svar