Februaris finest & säsongens grönsaker

i samarbete med Årstiderna

Efter veckor av packande, flyttförberedelser och fläng fram och tillbaka till Stockholm så har jag äntligen landat i Värmland.
Nåja, en flyttstädning och lämning av nycklar återstår, men det där oöverstigliga berget jag såg tidigare – det är bakom mig.

Med i bagaget från Stockholm har jag det här lyxiga! En korg av säsongens goda från Årstiderna.

Ekologiska grönsaker i säsong, och en del av dem uppdrivna i ouppvärmda växthus (till skillnad från uppvärmda som brassas loss med kolkraft på sina håll i världen).

Lådorna från Årstiderna är något jag kommer att sakna big time med flytten. Årstiderna levererar till en mängd olika orter – från Alingsås och Alafors till Ödsmål och Östra Karup så att säga (här kan du se vilka orter), men inte till Karlstad – än.
Och här på landet kommer jag dels odla egna grönsaker, men också handla grönsaker som finns nästgårds.

Men den där Kinder äggs-surprisen – att få hem en låda fylld med ekologiska grönsaker – den kommer jag att sakna. Att hela tiden få upptäcka nya grödor i säsong och inte fastna i gamla, rödbets-vanor. Årstiderna har verkligen öppnat upp en helt ny värld för mig. Ett rikt, säsongsliv med massor av smarriga grönsaker som seglat upp som nya favoriter.

Majrovor exempelvis. Inte bara vackra, utan hemskt goda på rotfruktsplåten tillsammans med olja och flingsalt.

Årstiderna är den perfekta lösningen för den som vill äta ekologiskt, och bor långt från ekologiska producenter och REKO-ringar (eller som har svårt att ta sig till REKO-ringen). Alla har inte möjligheten, då är Årstiderna ett bra alternativ och sänker trösklarna till ekologisk mat.

Jag hoppas att fler ska få möjligheten att äta ekologiskt, och också får en förståelse för var maten kommer ifrån. I REKO-ringar köper en maten direkt från producenten, medan Årstiderna har samlat en rad producenter som de har ett nära samarbete med. Båda är ju av godo.

En kan se exakt vilken gård som odlat fram morötterna, palsternackorna och grönkålen. En ser vilka salladsblad som kommer från ouppvärmda växthus och vet att potatisen kommer från potatisexperterna. En kännedom om råvarorna som förhoppningsvis ger respekt för maten vi äter, och minskar matsvinnet.

 

I min favoritlåda, lantlådan, kommer många av grönsakerna från det familjeägda ekologiska jordbruket Skiftekær som är pionjärer inom ekologi. Och experter på potatis. Lådan är alltid maxad med ekologiska grönsaker i säsong som släpar sig utmärkt för februari-soppor, plåtmat och mustiga grytor. Allt det där en suktar efter just nu!

Vill du också testa? Ange rabattkoden EMMA2021 hos Årstiderna så får du 20%  rabatt. Gäller för nya kunder vid start av en prenumeration, och prenumerationen kan en lägga upp som det passar. Och pja, inga bindingstider.

Testa! Du kommer gilla!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Det kanske är jag som letar dåligt alt missuppfattat sidan, men säljer de inga varor från Sverige?

    1. Hej, Tack för frågan. Årstiderna är ett danskt företag som också levererar till Sverige. I Lantlådan får man enbart råvaror som följer de nordiska säsongerna. Vi har våra egna odlingar i Danmark och köper in råvaror från gårdar runt om i Danmark men också från gårdar i tex Spanien och Italien. Alla våra varor är 100 % ekologiska och vi har stort fokus på att ha så hållbara leverantörer som inte bara är ekologiska men som också jobbar med miljö och socialt ansvar på andra vis. Läs mer om vår bakgrund här: https://www.arstiderna.com/om-arstiderna. Vi hoppas att, med takt att vi växer i Sverige, också kan erbjuda fler svenska varor. Men det är mycket logistik kring det som är komplicerat, eftersom vi i dagsläget har vårt packeri i Danmark, vill vi inte köpa in varor i Sverige som sen ska skickas till Danmark för att packas till svenska kunder. Det är viktigt för oss att en sådan omställning görs på ett hållbart sett.

      Det är också viktigt att ha avstånden i åtanke när man tänker närproducerat. För stora delar av södra Sverige är det närmare till Danmark än vad det är till svenska gårdar längre upp i landet. Vi klimatberäknar dessutom hela vår verksamhet, och jobbar för så hållbara transporter som möjligt. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har ytterligare frågor. Du når oss på kundtjanst@arstiderna.com /Nathalie på Årstiderna

  2. så himla vackra bilder, som klassiskt måleri! imponeras av dina samarbeten med hjärta, genuinitet och kvalitet <3

    1. Tack snälla <3

Kommentera

Stäng meny