Kvinnor x klimat = hur hänger det ihop?

I betalt samarbete med Diakonia

I morgon är det 8 mars, internationella kvinnodagen. Och det uppmärksammar jag
med min … cykel.

Eh?
Visste du att kvinnor historiskt varnades för (hindrades?) att cykla, eftersom de riskerade att få ett så kallat kroniskt cykelansikte. Inte bara urbota dumt påhitt, utan också ett smidigt sätt att begränsa kvinnor.

Numera är cykeln inte bara världens bästa färdmedel – främjar både klimat, miljö, samhällsekonomi och hälsa. Cykeln är en viktig pusselbit när vi ska nå uppsatta klimat- och miljömål –  och ger samtidigt kvinnor en biljett till ett drägligt liv. Chans till överlevnad.
Visste du att en kan koppla klimatkris och våra utsläpp till barnäktenskap? Till ökad risk för våldtäkter och övergrepp?

I ett sprillans nytt avsnitt av Plan B-podden – med titeln Banbrytande bönor– snackar jag och Maria om kvinnor och klimat. Vi avhandlar både Terminator-snubbar, influencers makt och ansvar, poserings-feminism, vår egen roll och det faktum att vi skulle vara en bra bit mot lösningen av klimatkrisen om män bara gjorde som … kvinnor.

Statistiken visar att män släpper ut mer växthusgaser än kvinnor, är mindre benäga att förändra sig, lever långt över vad planeten klarar av och tar den annalkande klimatkrisen med ro kryddat med en dos teknikoptimism. Fler kvinnor än män oroar sig, kämpar för att minska sina utsläpp, käkar mindre kött, transporterar sig mer hållbart och engagerar sig i allt högre grad för att råda bot på klimatkrisen.
Detta gäller så klart inte alla män, och så klart inte alla kvinnor – men så här ser det ut generellt.

Men varför ser det ut så här? Det frågar vi Martin Hultman som är docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier vid Chalmers Universitet. Martin är the shit om en ska snacka män och klimat, eftersom han har undersökt vad mäns bristande engagemang kan bero på.
Så i det nya avsnittet så reder vi ut varför män klamrar sig fast så hårt och krälar runt i gamla fossil-spår när forskningen visar att vi måste framåt – åt ett nytt håll.

Klimatkrisen är vår tids största rättvisefråga.
För det är inte de som släpper ut mest växthusgaser som drabbas först. Nope. Det är precis tvärtom. Kvinnor är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Kvinnor i fram för allt fattiga länder.
Förutom att kvinnor har minst möjlighet att fly om platsen de bor på blir obeboelig, de har också skralt med ekonomiska medel att ta till i fall dricksvattnet sinar eller skördarna slår fel och det blir brist på mat.
Dessutom ökar risken för konflikter i takt med klimatförändringarna, och i kölvattnet av ett upphettat läge även förekomsten av våldtäkter, övergrepp och trakasserier mot just kvinnor.
Barnäktenskap – att barn gifts bort (mot sin vilja) till äldre män som kan göra exakt vad som helst med dem – är också en effekt av klimatförändringarna.

Meanwhile in Sweden.
Shoppa, shoppa, shoooooppa! Post-pandemiska charterdrömmar, inte ha lust att förändra sitt sätt att leva och fräsa loss som att det inte fanns en morgondag. Brassa loss med 9 ton koldioxidekvivalenter per person och år, och hopp om att “biobränsle” ska lösa biffen så vi kan fortsätta leva exakt likadant som förut. För att vi inte har någon större lust att göra avkall på ett ganska aningslöst och göttigt liv.

Det gäller så klart inte alla – det finns så många som drar sitt strå till klimatstacken, kämpar på och bidrar till en vettigare värld. Men min poäng är att för oss är det ett val.
Ett privilegiet val.
Men vi måste prata mer om vad alla dessa val har för effekter.

Vi är inte sena med att kalla oss feminister i detta land. Bära någon statement-tischa där det står Female first, Girl power eller Empower Women. Gosh, jag bär dem också.
Fast fashion-företagen manglar ut plagg med skarpa jämställdhetsbudskap, samtidigt som plaggen ofta är uppsydda av lågt avlönade kvinnor i Bangladesh – ett av de länder som för övrigt kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna.
Bangladesh är ett av världens fattigaste länder, och landet ligger knappt över havsnivån. När havet stiger som effekt av klimatförändringarna riskerar hälften av landet att försvinna i djupet.
Förutom att fundera över vår egen roll i den här härvan.

Undrar just hur det känns att packa ner de där statement-plaggen, redo att skickas till oss så vi ska kunna polera vår medvetenhet. Undrar just hur det känns att behöva sälja sitt barn till en äldre man för att en inte har råd att överleva. För att det är det enda sättet att säkra mat och tak över huvudet åt sitt barn.

2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Nu är det hög tid att använda det finaste vi har – vår röst och vår makt – och göra skillnad. För andra kvinnor. Som inte besitter samma privilegier.

I Bangladesh gifts nästan var femte flicka bort innan hon ens fyllt 15 år.
Diakonia, som är vår partner till podd-avsnittet Banbrytande bönor,  jobbar för att ge fler kvinnor i Bangladesh bättre förutsättningar. Med hjälp av cykeln. Diakonia samarbetar med organisationer på plats, som vet vilka insatser som ger mest och bäst effekt.
I Bangladesh har många kvinnor och flickor begränsad rörelsefrihet. Dessa kvinnors plats är i hemmet. Utanför hemmet måste de ha sällskap, eftersom risken för trakasserier är hög. Att ta sig till en skola är alltså en lyx få förunnat.

Med cykelkampanjen Trotsa cykelansiktet jobbar Diakonia med att öka dessa flickors rörelsefrihet. Med hjälp av världens mest fenomenala färdmedel: cykeln.
Diakonia har startat cykelskolor eftersom det har visat sig att cykeln är den snabbaste vägen till (fanfar) jämställdhet.

 

När allt fler flickor lär sig att cykla kan de själva transporterna sig på ett snabbt, säkert och billigt sätt till skolan. Det ger dem utbildning och möjligheten att bryta en kedja av fattigdom. En chans att själva ta kontrollen över sina liv, få reda på sina rättigheter, få makt och en röst. En möjlighet att sätta press och påverka där det behövs.
En chans att slippa bli bortgifta.
Och en otrolig möjlighet att bana väg för framtiden.

Lyssna gärna på hela avsnittet av Plan B-podden – det är uppdelat i två delar – där vi nördar ner i ämnet kvinnor och klimat, men passa också på att stötta Diakonias kampanj – och ge fler flickor i Bangladesh en vettig framtid.

  • Skänk en slant till Diakonia! Du kan exempelvis swisha en peng – läs mer här. Genom att swisha har du samtidigt möjlighet att vinna en begagnad cykel – pimpad av ingen mindre år vår vän  Isabelle McAllister. Fantastiska Isabelle har prytt cykeln med handmålade kvinnoansikten.
  • Ge bort cykellektioner! Om du skänker 167 kronor får 5 flickor i Bangladesh möjlighet att lära sig att cykla. Och du får ett gåvobevis att ge bort i present till någon. Bästa presenten!
  • Sprid kampanjen! Dela det här inlägget eller kampanjsidan, så att fler kan bidra och fler flickor kan lära sig cykla!

Tack för att du gör skillnad!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Vågar man fråga efter källor rörande detta “cykelansikte”? Har aldrig stött på detta tidigare. Hittar inga andra källor än Diakonia…vore intressant att se varifrån det kommer.
    Vet däremot att det fanns manualer för att lära kvinnor cykla kring förra sekelskiftet (1800/1900) och hur de skulle göra detta i sina långa kjolar.
    Cykel var viktig för “vanligt folk” ett sätt att ta sig runt, söka arbete etc. Också kvinnor. Också pojkar blir bortgifta och tvingas sluta skolan för att försörja hustru och barn vid kanske 16-18 års ålder.

Kommentera

Stäng meny