8 snabba fakta om kvinnor och klimat

Vad har jämställdhet med klimat att göra.
MASSOR!

Eftersom det är den 8 mars – internationella kvinnodagen – kommer här 8 snabba fakta om kvinnor och klimat:
 
1. Världens män står i genomsnitt för en högre andel utsläpp än kvinnorna på grund av sin livsstil (främst genom transport- och kostval), enligt Naturskyddsföreningen.
 
2. Kvinnor drabbas först och värst av klimatförändringarna.
Människor i fattiga länder är de som drabbas först och värst av klimatförändringarna (de är för övrigt mest oskyldiga till den osköna sits vi sitter i). De som drabbas värst är kvinnor. De har minst ekonomiska medel att ta till när platsen de bor på blir obeboelig, skördarna slår fel och det blir brist på mat och dricksvatten.
 
3. Kvinnor oroar sig mer för klimatkrisen, och tenderar i högre grad att engagera sig för att styra upp denna soppa vi försatt oss i. 
 
4. Kvinnor är mer villiga att förändra sin livsstil för att bekämpa klimatförändringarna, än män. Det visar Europeiska Investeringsbankens (EIB).
 
5. Länder med större jämställdhet mellan könen får en snabbare och mer hållbar utveckling. Jämställdhet är både en förutsättning för en demokratisk och hållbar utveckling.
 
6. Om män reste som kvinnor (gick, cyklade och åkte kollektivt i högre grad) skulle vi minska energianvändning och utsläpp från persontransporter med nästan 20 procent. Dessutom skulle vi redan ha nått den nivå av minskat bilresande som bedöms krävas för att uppfylla klimatmålen till 2050. Alltså om män gjorde som kvinnor skulle vi vara en bra bit på väg. 
 
7. Hela 25 procent fler kvinnor än män i Sverige anser att det är viktigt att ha koll på hur deras konsumtion påverkar miljön, enligt Konsumentverket.
 
8. En eskalerande klimatkris ökar risken för våldtäkter, trakasserier och barnäktenskap.
Risken för världens kvinnor att dö av klimatförändringar är 14 gånger högre än för män, enligt FN.

Nyfiken på att veta mer om kopplingen mellan kvinnor och klimat?
Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Hej Emma!
    Vad är källan till nr 5; Länder med större jämställdhet mellan könen får en snabbare och mer hållbar utveckling?

    Hälsningar
    Liv

  2. Del två blir helt tyst för mig efter ganska exakt 23 minuter, är det nån annan som har samma problem? Har såklart testar att ladda ner avsnittet på nytt och i annan app, men hjälpte inte..?

Kommentera

Stäng meny