5 x RYT: Omodernt att ta flyget, hållbarhet & förlegad mansroll på Formex

Världen blöder, men Paris är ju vackert i vår, inte sant? Äntligen börjar det puttrar i miljögrytan (läs den här artikeln från KIT). Det har blivit vräkigt omodernt att ta flyget, korsa Atlanten som om det vore en refug i Fruängen eller gasta i väg på en sista minuten.  Influencers som kryssar för lite najsa strandviews i sin feed ifrågasätts i kommentarsfälten, företag som gör onödiga flygresor (som en annan skulle kunna ta tåget för) ställs till svars och pressen ökar: är det verkligen värt utsläppen? Vi kommer förmodligen alltid att resa och upptäcka, men förhoppningsvis kan vi bli smartare och se upptäcktsfärderna som den otroliga lyx det är … på naturens bekostnad.

▸ Appråpå flyg så skriver Husligheter otroligt bra om inredningshetsen, Wish, jakten efter pangpris och den totala frånvaron av eftertanke här.

Hållbarhetsnivån på Formex i år. Vad hände? Vi var ju en sådan bra bit på väg! Sure, mycket naturmaterial bland produkterna, men det känns som många har tappat fart. När jag frågade runt om produktionsländer bland flertalet utställare så var svaret detsamma: andra sidan jordklotet. Skärpning och bättre kan ni!

▸ Onyanserad mansroll. En av alla utställningar på Formex i år hette Man Kind Bar och var en utställning riktade designintresserade, manliga konsumenter – inspirerad av man caves. Inget fel med att rikta in sig på manliga konsumenter, men hela idén med man caves känns oerhört förlegad. Att mannen behöver ett space från hemmet där han kan härja fritt, fly undan, KOMMA BORT och inreda precis som han vill. Snark. Men det som gjorde mig mest snarkig var att utställningen uteslutande surfade på traditionellt maskulina markörer. Jakt, blodiga biffar, skinn, stål och sten. Hårt och mörkt. Hade gott gärna sett en bredare mansbild som inte inhyser en man i en jädrigt trång, klaustrofobiskt liten box av stål … utan kanske vidgat begreppet “man” och fört in en rosa puff med frans bland allt det där hårda, mörka, blodiga. Det hade inte behövts så mycket för att skapa något nytt, utmana boxen bara liiiite och visa att inredning är till för alla.

▸  #tystandtagning som stegade in på Guldbaggegalan och Alexandra Dahlströms inlägg som sprids snabbare än vinden just nu. Heja!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Jaaaa! Hurra! TACK! Åh vilket pepprigt ryt inlägg. Bockar och bugar

 2. Så bra!!! Speciellt den om flygresor. Tack!

 3. Bra ryt! Blir så glad av att klicka in och se sånt här. Heja på Emma!

 4. Blir så mycket klokare av att läsa din blogg, du får mig att se och ifrågasätta saker som hade gått förbi obemärkt annars. Tack för det!

 5. Men JA! Tänkte exakt samma i Formex mansgrotta. Fine att flirta med många mäns nyvaknade inredningsintresse, men varför denna stereotypa stil? Killar är väl rimligtvis inte heller stöpta i en och samma form, utan har olika stilar, smaker och preferenser. Plus – att förstärka köksstereotyper just precis i år känns ju lite … ehum.

  Tack för länken! <3

  1. Eller hur? Så himla förlegat.

 6. Bra rutet Emma!

 7. Men gud så mossigt på formex. Både ur hållbarhet och manlighet. MEN såg du återbrukshyttan på formex!?! Min favorit av allt återbruk!

  1. Nej, missade! Berätta mer!!!!

 8. Tack för detta! <3

 9. Mycket bra inlägg! Tack för det. Vi flyger alldeles för mycket men jag tycker att det åks alldeles för mycket bil också. Nu när jag åker kollektivt varje gång till jobbet så slås jag av hur ohälsosamt det är att vistas ute. Lukten av alla avgaser är inte särskilt trevlig och jag funderar över hur mina lungor kommer må om ett tag. Jag tycker att alla som kan borde åka kollektivt. Inte ta bilen när man har max en kilometer att gå som en kollega till mig på jobbet gör….

  http://hannafialotta.blogg.se

Kommentera

Stäng meny