Summering av 2020, förväntningar på 2021 och nyårslöften!

Sladdar in i sista kvarten av 2020 med ett bonusavsnitt av PlanB-podden.
Mellan julmusts-stick i strupen och rosiga-pandemi-säkra-grill-kinder dök ett enormt behov av att summera 2020 upp.  Och så klart: elda på förväntningar inför 2021 och också lista ett par rejäla nyårslöften.

2020 var ju The Year.
Året då det fossila dammet skulle borstas bort, omställningen ha vind i seglen och framtidstron skulle ånga. Klimatet skulle stå i rampljuset. Ensam.
Tidpunkten då världen skulle ha tagit “stora steg i rätt riktning” enligt FN.
Pja, det blev lite sisådär med den saken.

En pandemi kom i vägen och allt strålkastarljus ritades mot det akuta läget, restriktioner och sjukvårdens press (som behöver en större dos strålkastarljus – pandemi eller ej).

Det här rövåret (som min poddkollega Maria så fint uttryckte det) 2020 kräva sitt alldeles egna poddavsnitt. Så vi snurrade ihop ett avsnitt som heter “Nyårslöften”. Snackade 2020, utflykt från stan, nya trender, ny-normer, hemmajobb, TV-serie-önskningar, byxlösa Zoom-möten och så kikade på hur det gick med förra årets nyårslöften.

Vad mina nyårslöften var? Kanske kan bilderna ge en hint?
Ska jag jobba i skogen? Ja, förvisso. Men framför allt ska jag ta ett krafttag kring tekniken. Och använde ordet … tarmsköljning. Hmm? Mer om mina nyårslöften i avsnittet!

Mitt under inspelningen fick vi också en idé till ett gemensamt nyårslöfte som gör skillnad för klimatet – 365 dagar om året.
Vi bubblade ut en utmaning som vi kallar #365dagarforklimatet (följ hashtagen, det ska vi göra för att få idéer!)

#365dagarforklimatet är små steg i rätt riktning.
Om det så är att efterfråga närproducerat i den lokala matbutiken, visa upp sin pre-älskade outfit i sociala medier, bjuda vänner på växtbaserad middag, lägga upp en story på instagram när en tar hand om skorna (istället för att köpa nya), bjuda in till (digital) lagnings-AW, skriva på en namninsamling, sätta press på kommunen för att göra det enklare att leva hållbart, dela klimatrelaterat i sociala medier (för att visa att frågorna är viktiga), byta bank, ifrågasätta företag, försöka sänka hastigheten på vägen för att främja cykling, stödja en miljöorganisation med en peng, våga höja rösten när klimatet kommer på tal i lunchrummet eller ta en bild när en tar cykeln till badstranden i sommar. Det kan också vara så enkelt som att dela en bild när en semestrar i Sverige eller tar tåget ut i Europa (om världen öppnas upp).
Dela i sociala medier och tagga med #365dagarforklimatet.

Vi människor är trots allt flockdjur, vi gör som alla andra.  När gamla ohållbara, fossildoftande normer och vanlis-beteenden ska bytas ut mot nya, hållbara, då spelar du och jag en viktig roll. En skitviktig roll.
Ingen vill vara passé, utan människor vill vara med i den stora massan. Så hjälp till att ta bort den fossila, unkna doften av den stora massan och låt den dofta fräscht.

Poängen är att inte låta förändringen stanna hos oss själva. Byter vi bank ska vi både berätta för den gamla banken varför vi byter och tipsa alla vi känner om vikten av att byta bank. (Eller elbolag. Eller handla begagnat. Och så vidare.)

Vi behöver ju tio pers som lever perfekt. Vi behöver hundratals, miljoner som gör något.
Så vad sägs om att göra lite skillnad varje dag under 2021?
Här finns det inget misslyckas eller lyckas, utan varje litet steg är ju en vinning.

Är du på?

Följ och bidra till #365dagarforklimatet – när det passar sig. Varje dag, varannan dag, en gång i veckan, en gång i månaden eller var tredje.
Och glöm inte att lyssna på PlanB-podden, och avsnittet Bonus: nyårslöften.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Stina

    Många intressanta tankar. NATURLIGTVIS!!!
    Håller med dig nästan fullt ut. Undrar bara varför det, enligt dig, ska vara ute att städa med RUT och att gå till salong och föna håret? Någon arbetar med detta. Varför bo litet? Kan det inte vara lönsamt att bo större (och inte ha ett andraboende, lantställe) till förmån för att kunna arbeta hemifrån och därigenom slippa resa (tid, pengar, utsläpp, smittorisk…) till en arbetsplats???
    Var bara tvungen att obstinata mig en smula. Pretto kan bli FÖR pretto.
    Ska bli intressant att följa ditt husbygge och hur ni lyckas rättfärdiga er levnadssyn där!

    1. emmasundh

      Hej Stina! Jag ska försöka svara så got jag kan här i barnhärjet, hahaha. Jag är mest skeptiskt till RUT för att det späder på normen om det perfekt städade hemmet. Sedan önskar jag att skatten hade gått till exempelvis vården istället för gynna – och här kan jag ha fel – redan välbeställda. RUT och ROT gynnar ju inte alltid de som behöver det som mest – kanske den som jobbar inom vården och inte har tid att städa, eller den som är i behov av renovering för att huset ska fungera. Utan RUT och ROT blir som ett bidrag till redan välbeställda. Sedan vill en ju att de som jobbar med dessa yrken SÅ KLART ska gynnas också. Men kanske önskar jag en annan väg.
      Föna håret tänker jag i min ensamhet att en kan göra själv? Alltså att det är en typ av lyx, och också späder på normen om perfektion. Klippa däremot, det kan bli svårt? Vad är behov och vad är begär är intressanta frågor att ställa sig tänker jag.
      Bo litet är klimatsmart. Jag kommer ju själv att hamna på utlista eftersom jag ska bygga ett hus. Men att bo litet och gå emot boendenormer om att ständigt sträva mot större, är klimatsmart. Sedan är det så klart så att ska en jobba hemifrån så kanske det blir lite svårt, men i största allmänhet bor ju många av oss väldigt stort. Inte alla.
      Och jag tycker inte att detta är pretto, detta handlar om att ifrågasätta normer. Det är intressant, inte pretto.

  2. Stina

    Tack för ditt svar!

Lämna ett svar