Talande vaskar och krutongen som nästa trend-mat?

I samarbete med Matsmart

Varje kväll går 1 av 9 och lägger sig hungrig enligt enligt FN:s World Food Programme. Samtidigt förstörs eller kastas nästan en tredjedel av maten som produceras varje år. Det är tillräckligt med mat för att mätta 2 miljarder människor.

Vi svenskar kastar 19 kilo fullt ätbar mat varje år, och spolar ner ytterligare 26 kilo i vasken.
Bröd, mjölk och grönsaker (exempelvis gurka och tomat) är toppar matsvinnslistan.
Var sker matsvinnet? Och varför håller vi på med detta pengaslösande, resurskrävande matsvinneri?
Är vi lata? Bortskämda? Skönhetsfixerade?

Varför ber vi om en doggybag på restaurangen (är det verkligen husdjuren som ska ha den professionellt lagade maten?), vad tusan är maträtten “Brinner”, varför liknar jag John vid en hund (!?) och varför är jag sjukligt avundsjuk på UnderbaraClara?

I det rykande färska Plan B-podden-avsnittet “Bananbröd och bäst före-datum” snackar jag och Maria Soxbo om matsvinn. Vi blottar våra matsvinns-brister och klurar på hur ser framtiden ut, om krutonger blir the next big thing och frågar stjärnkocken (och matsvinnets egen posterboy) Paul Svensson vad han vet om gammal mjölk som vi borde veta.
Dessutom får jag en minst sagt spännande (olaglig?) utmaning av Maria. Lyssna på Plan B-podden här!

Tusen tack till Matsmart – som inte bara räddade 5000 ton mat från att kastas förra året – utan gjorde detta avsnitt möjligt. Tacktacktack! Jag är ett stort fan av Matsmart, och har fyndat (räddat) mängder av mat via dem.
Hos Matsmart kan en handla räddad mat till pangpris, mat som av någon anledning inte säljs i vanliga butiker. Det kan vara mat vars förpackning har oläslig streckkod, har ett feltryck på kartongen eller så är det mat som har överproducerats eller börjar närma sig bäst-före-datum. Prima skafferimat som håller länge.

Med koden PLANB får du 50 kr rabatt om du beställer för minst 350 kr. Och för den slanten får du mycket hos Matsmart, ska tilläggas! Koden gäller en gång per person fram till sista november, och vad du hittar beror ju på när du klickar dig in – så kika redan nu vettja!


Plan B-podden 
är vår podd om det härliga livet efter omställningen, när vi övergett den fossilstinkade plan A. Podden finns där poddar finns, och även på Spotify.

Och för sjutton gubbar: Missa inte att följa Plan B-podden på Instagram!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. anna

  Vet att jag inte är välkommen här men så länge ditt arbete ingår i mitt arbete så läser jag… Kunde ju hålla käften såklart. Som jag är uppmanad att göra. Men det har jag inte lust till och inte samvete till heller för den delen. Även om jag talar för döva och samtidigt irriterade öron. MYCKET bra att inte slänga mat. I mitt hemland slänger ingen mat, där vet många hur det är att gå hungrig.
  Även om du slutar kasta bort din mat, även om du nedlåter dig att köpa mat i butiken som har “kort hållbarhet” och din make hittar hallon i sina svärföräldrars frys (hur konstigt är det att frysa in bär??? Hur blir bären äckliga av det?) hur skall de hungrande få mat? Bra mat? Sitta och säga ett halvt raljerande “förlåt” i en podd? Frys in grädden för tusan, prata inte bara om det, hur svårt är det. I en islåda kan man som du säger frysa allt möjligt lägga i en påse i frysen, ta upp det man behöver. Det handlar inte om snoriga smörgåsar. Ge lyxungen smörgåsarna i skurna bitar…Ungar som kladdar med mat är bortskämda ungar. En unge som vet vad det är att vara hungrig kladdar inte med mat kan jag säga. Min storebror var 9 när vi kom hit, han äter ännu alltid ALLT som finns för han minns hur det är att vara hungrig. (Vi gömde mat i början för vi kunde inte tro att det skulle finnas mat varje dag.) Lär era ungar genom att föregå med ÄKTA gott exempel. Vet ni inte att matrester är en LYX! Att ha mat över, mer mat än familjen äter är en LYX! Sitta och småfnittra när ni talar om detta. Om skönhetskrav på mat. Vad fnissar ni åt?
  Hur ska du göra för att dessa hungrande skall få mat? Vad är du beredd att göra? Vad är du beredd att avstå från för att andra skall få mat, överleva, leva??? Hitta på ny lyxmat…Hallååå!!! LYX ÄR ATT HA MAT VARJE DAG FÖR SIN FAMILJ!!! Mer än så behöver man inte krångla, babbla och konstruera.
  Trender rörande tallrikar? Om man kan bry sig och delta i detta så är det väl förklaringen till mycket. Sitta och filosofera och brodera kring detta på ett superkonstruerat vis. Jo, ni klyftorna ökar i Sverige. Folk har inte råd att köpa fairtrade och ekologiska grejjer. Om det är skämmigt att äta upp maten…Alla lyxnormer som tydligen styr er och era vänner är osannolika även om jag förstår att detta är hur det är i Sverige. Allt som ni ser som nytänkande och vad ni önskar att “folk” ska börja med är ren skär överlevnad för en stor del av världens befolkning: Ta vara på maten. Respektera maten….Kanhända det “behövs” att svenskarna får uppleva brist igen, behöva leta i skåpet efter en brödkant (eller i nån annan sopor…som är verklighet för många människor) “Rädda grädde och krokiga morötter???” Ett hjältedåd i sig såklart, men hur får de hungrande mat i magen när du köper en krokig gurka? BÅDE måste ske. Rädda morötterna och medmänniskorna som hungrar. Dessa hungrande är inte siffror utan verkliga människor, gravida mammor, barn, gamla farfar folk som lever och lider NU! Och om de inte får mat så lever de inte om ett litet tag. DE DÖR! (Fransmännen är föregångare i detta tydligen. BON!) De pengar man sparar på maten som man inte kastar kan man ju direkt ge de som hungrar…vore inte det en god tanke att omsätta i verklighet NU! (Finns flera bra organssationer PMU, mfl bara att sätta i gång!) Ni tjänade pengar på att sitta och svamla här börja med att ge detta till de hungrande. För ni båda har mer än ett boende ni lever i ren lyx (även om ni inte lever som lyxprinsessorna Bernadotte så har ni överflöd nog) ni har gott och väl möjlighet att ge av detta överflöd. Men vill ni, vill ni verkligen minska er egen lyx (hus mm) för att rädda liv???
  Kylskåp och slaskar som uppmanar människor att leva vettigt??? Hur lite ansvar kan en västerlänning vuxen klara i dessa dagar? Kan ni inte alls tänka själva längre? Hur har ni blivit så lata och ömkliga? Genom att massfostras på daghem och förskolor???Hur skulle ni klara er om en verklig kris kom? Om krig kommer?
  Enda kloka här nästan bara att man ska slå av på takten, leva lugnare och göra vettiga saker som att frysa in bär. Och sen äta dessa bär såklart. Antar att medeltidens konserveringsmetoder är klimatsmarta. Höja matlådans status? Vad är status? I detta sammanhang? Överhuvudtaget? Handlar hela ert sk engagemang för klimatet om status? Om trend? Ni talar om detta hela tiden.
  Oj stackars lyxfamiljen kunde inte hitta ekolgisk glass och kolasås…Du har i alla fall råd att köpa ekologiskt vilket många även i Sverige inte har som ni snabbt nuddade vid. Vill ni ha färska grönsaker GRODDA!
  GUD VAD ROLIGT ATT LETA MAT I SOPORNA. MILDE HIMMEL VET NI INTE ATT MÄNNISKOR LEVER PÅ SOPTIPPAR FÖR ATT DE INTE HAR NÅGOT VAL! Skratta åt att rota bland sopor. Så himla motbjudande! Skratta år att äta ur soporna som människor måste göra för att överleva. Jag är skakad och djupt illa berörd.

  1. emmasundh

   Jag vet inte om du missförstår mig med flit? Eller om du VILL missförstå mig?
   Du får gärna kommentera, men än en gång: gör det med goda avsikter. Allt jag vill är att stänga ner mina kanaler när du kommenterar och vad har vi lyckas med då?

  2. emmasundh

   Du är inte uppmanad att hålla käften, jag har vänligt bett dig att tänka på att jag är en människa av kött och blod, med känslor och väldigt mycket på mitt bord. Aka, jag pallar inte taskiga kommentarer i den känslomässiga berg-och-dalbana (med en familjemedlem som är sjuk) just nu.

  3. emmasundh

   Så här. När vi pratar om trender, lyx och status då försöker vi hitta kilar in i normer. Hur mår vi den breda massan? Jag vill inte att matsvinnad mat ska bli en trend. Jag vill att det ska vara GIVET att inte slänga mat. Men det är det inte i detta priviligierade land. Än.
   Och det är åt helvete. Det håller jag med om.
   Det är också åt helvete att jag blivit fostrad av detta samhälle att det är okej att lämna mat.
   Som tur är blir en äldre och kan ifrågasätta det samhället. Och det gör jag.
   Att jag fnissar och skrattar handlar helt och hållet om att jag tycker att vårt samhälle, och de normer som finns (och det vi matas med via tidningar, media och TV) är upp-och-ner och tokigt. Det har gått åt fel håll i så många år.
   Du får gärna kommentera, det får alla. Men om du vill år en förändring så tror jag att du ska sluta låta så nedlåtande. Det låter inte som du vill åt en förändring. Det låter som du vill sätta mig på plats. Och såra mig.
   Och det sättet vinner inga sympatier hos mig. Jag blir bara arg, ledsen och vill skita i allt.
   Ska jag göra det tycker du?

  4. Ellen

   Hej Anna! Jag uppskattar att du sätter frågorna i ett större perspektiv, upplever det viktigt, men jag blir illa berörd över att du samtidigt går så hårt åt en enskild person och förstår inte vad gott det kan komma utav det.

  5. Sophia

   Alltså Anna , VAD FAN VILL DU?? Det enda du gör när du sitter och skriver sådär efterblivet är att du framstår som en oresonlig jävla bitterf*tta, ursäkta språket. Och tycker du verkligen att Emma som privatperson har eget ansvar för all världens fattiga med hungersnöd? Skärp dej för fan, det är inte en enda vettig människa som kan ta dej på allvar när du sitter och spyr ur dej meningslöst skit. Om jag var du Emma, skulle jag blocka den här förbannade idioten vars enda uppgift här i livet tycks vara att få människor att må dåligt.

  6. Maria Soxbo

   Anna: Du har förstås all rätt till dina egna åsikter, men eftersom Emmas blogg och hennes och min podd mest verkar göra dig upprörd och illa berörd föreslår jag att du helt enkelt slutar följa henne/oss. Det vore bäst för oss alla.

   Du skriver visserligen att Emmas “arbete ingår i ditt arbete” – hur då? Jag har svårt att tro att specifikt Emmas blogg och Plan B-podden är obligatoriska att konsumera för att du ska kunna göra ditt jobb, och även om det skulle vara så så tvivlar jag på att utdela personliga påhopp är en del av dina arbetsuppgifter. Du går oerhört hårt åt en individ som försöker bidra till ett mer hållbart samhälle, och eftersom du själv verkar brinna för förändring förstår jag verkligen inte hur den typ av skuldbeläggande, skammande och kritik du ägnar dig åt ska leda till något konstruktivt? Det enda du kan uppnå på det här sättet är att få Emma att må dåligt och i värsta fall lägga ner sina kanaler. Då försvinner en inspirationskälla inom hållbarhet, och mängden överkonsumerande, aningslösa influencers får en motpol färre. Är det målet med din kritik?

   När jag och Emma poddar om till exempel matsvinn utgår vi från den genomsnittliga lyssnaren, det vill säga någon som är en del av vårt överkonsumerande, matsvinnande samhälle och tycker att väldigt mycket är fel med våra normer och vårt beteende, men som – liksom vi själva – kämpar med att både ställa om själv och försöka förändra i ett större perspektiv. Vår tanke med podden är dels att vrida och vända på varje problem så att den lyssnar får så många infallsvinklar som möjligt, dels att prata om hur mycket fördelar det finns med att ställa om. Vi tror på morötter snarare än pekpinnar (till skillnad från dig). Vi tror också på att skapa igenkänning, eftersom vi tror fler är villiga att lyssna på några som inte är perfekta, som själva kämpar och som är medvetna om sina tillkortakommanden. Perfektion skrämmer, eftersom de flesta – inklusive jag själv – inte blir motiverade av att känna oss otillräckliga. Vi försöker hela tiden lyfta klassperspektivet, till exempel att långt ifrån alla har råd med ekologisk mat eller att människor världen över svälter medan vi i tex Sverige kastar enorma mängder mat. Det är klart att vi alltid kan bli ännu bättre på den punkten, men målgruppen för podden är inte de som kämpar för att överleva, utan alla oss som är en del av det system som skapat klassklyftorna. Då måste vi förstås prata ur det perspektiv som den målgruppen känner igen sig i. Är du med?

   Vi förstår förstås att vår podd inte är för alla, men den verkar passa ganska många så vi håller fast vid det koncept vi kommit fram till än så länge. I all välmening tror jag dock att du ska välja en annan podd att lyssna till.

 2. Molly

  Varför tycker ni att det är en rolig “grej” att leta mat i soporna? Vet ni inte att massor av människor gör detta varje dag för att alls överleva.

  1. emmasundh

   Jag tycker att det är spännande för att se vad matbutikerna slänger. I undersökningssyfte.

 3. Malin

  Till Anna & Emma:

  Det här var ju märkligt. Anna; du har ingen rätt att på något sätt få Emma att känna sig illa till mods. De flesta som lyssnar på den här podden har valmöjligheter och därför är det inte konstigt att Emma och Maria behandlar de ämnen de behandlar och från det perspektiv de väljer. Det är ett faktum att människor slänger för mycket bra, då är det väl lysande att det uppmärksammas så att några kanske tänker efter? Har man inga pengar slänger man ingen mat, det är ju självklart. Min pappa fick inte alltid middag när han var liten, och hans mamma flydde hit efter ett krig med en krigsskadad (psykisk ohälsa) familjemedlem. Mitt liv skulle bli väldigt litet om jag hela tiden gick runt och slängde ut pekpinnar om allt rörande hunger, krig och psykisk ohälsa. Anna; skärp till dig och gå till en psykolog om du behöver lära dig att hantera dina känslor. Dina reaktioner säger mer om dig än om avsändaren.

  Emma: Du inspirerar massor av människor! Även om jag inte håller med om allt tror jag att ditt arbete är 100 gånger viktigare än många andra influensers som bidrar betydligt mer till onödig konsumtion. Ett tips: människor som reagerar på ett sätt som du upplever obegripligt kan du välja att se på som ett studieobjekt. Fundera kring varför och fundera sedan på om det har med dig eller dem att göra. För att citera Lotta Lundgren ”man behöver inte bry sig så mycket om känslor, det kommer nya hela tiden”.

Lämna ett svar