På 70-talet traskade eller bajkade 9 av 10 barn till skolan. I dag skjutsas var fjärde elev till skolan med bil. Endast futtiga 14 procent tar cykeln. Detta trots att majoriteten av elever på låg- och mellanstadiet har två kilometer eller mindre till skolan.
Vill inte kidsen cykla numera?
Jo.
Studier visar att barn vill cykla till skolan oftare än de gör och får för sina föräldrar.
Sett till klimat, miljö, hälsa och ekonomi är cykeln det bästa färdmedlet, och det har visat sig att barn som cyklar till och från skolan mår bättre psykiskt, har lättare att koncentrera sig i skolan och får också bättre resultat. Ju fler som cyklar desto bättre luft och säkrare trafiksituation för alla våra cyklande små.
Så varför klamrar vi oss fast vid ratten när vi vet att det bästa vi kan göra för våra barn är att slussa in dem i hållbarare vanor?
Pja, i vissa fall finns inga förutsättningar. Stora avstånd på landsbygden, brist på cykelvägar eller 70-landsvägar där toleransnivån är låg för någon som är sju äpplen hög och vinglar. I andra fall är det den starka bilnormen som gör sig påmind (“alla andra tar bilen”) eller så tar det en evighets tid att cykla eftersom barnet gärna vill stanna (rimligt och bra) så fort det kommer en bil. Eftersom de lärt sig att bilar allt som oftast passerar i alldeles för snabb hastighet. Eller så finns en rädsla för andra bilar – som förmodligen innehåller andra föräldrar som skjutsar sina barn i rädsla för andra föräldrar som … ja, ni fattar grejen.
Vi ÄR trafiken.
I tider av klimatkris, förödande bränder katastrofala översvämningar och en alarmerande IPCC-rapport, är det hög tid att barn får bättre förutsättningar att välja cykeln.
Det borde vara alla barns rätt att ta sig till skolan på ett säkert och hållbart sätt, inte sant?
Och slussas in i en hållbar värld av vettiga, hälsosamma vanor – där bilarna saktar ner för cyklande barn och att cykeln premieras i trafiken.
Därför har jag, Sophia och Annika – som driver cykeluppropet – krokat arm med Frida Berry (talesperson för Våra Barns Klimat), Maria Soxbo från Klimatklubben, Cykelfrämjandet, Dr Katarina Graffman (dr i kulturantropolog och expert på kulturer och beteenden), Svenska Cykelstäder och Svensk Cykling. Tillsammans har vi skrivit en debattartikel som finns att läsa här (och som samlat en hel del kommentarer så att säga).
Läs gärna och sprid vidare.
Loading Likes...