Q&A: Större lägenhet, gravidkläder & en preggo-verktygslåda

Medan snöovädret härjar fritt utanför sovrumsfönstret, så tänkte jag – nedbäddad med glasögat på sned – passa på att svara på ett par kommentarer som kommit in den senaste tiden. Utan inbördes ordning. Fler svar kommer inom kort, så saknar du svar på just din fråga – håll ut.  IMG_5990

Bilderna i tidningen Älskade hem är tagna av den förträffliga Jessica SilversagaIMG_6161

Q: Du har så fint, och detta har egentligen inte med någonting att göra.. men hur tänker du kring möblerandet och att pussla in en bäbis i en tvåa? Vill gärna ha en bäbis och bor också i en tvåa som jag älskar, och inte vill/kan flytta från i första taget. Får man se förvaringslösningar framöver kanske? Eller möbleringstips?? :) tack för en peppig blogg!
A: Hej! Och tack för peppet! Vi kommer att bo kvar i vår lilla Midsommarkransen-tvåa så länge vi bara kan. Planen är att bo litet i stan och sedan ha ett torp någonstans på landet där vi kan sträcka ut oss. Om vi inte ballar ur och flyttar från Stockholm vill säga. Vi pratar just nu om ungefär 10 olika framtidsscenarier, var vi kommer att bo, hur vi kommer att bo och när vi vill bo just så. Men det lär dröja ett par år innan vi kommit fram till något vettigt och är redo att lämna allt det vi älskar med Midsommarkransen.
Vår lägenhet tänkte vi optimera genom att såsmåningom flytta vårt sovrum till vardagsrummet och göra om vårt gamla sovrum till barnrum. Alltså helt enkelt inte ha något vardagsrum. Vi hänger ändå så himla lite därinne, utan trivs bäst i köket och i sovrummet. Jag och John har bott pyttelitet sedan vi träffades, och är liksom kvar i tanken om att det där extrarummet (vardagsrummet i vårt fall) inte finns. Väldigt ironiskt, eftersom vi flyttade från vår lilla etta i Hornstull för att vi trodde att vi behövde något större.
Vi gillar att bo litet helt enkelt.
Gällande förvaring, så kommer det med all säkerhet ett dussin sådana blogginlägg de kommande månaderna och åren. Var så säker. Just nu stuvar vi undan mycket i koffertar och försöker optimera ytan på bästa sätt.
Kram emma

inredning merci by emmas vintage

Q: Hej hej Emma! Hur funkar det att läsa till ljuset från Merci-lampan? Funderar på att skaffa en till min soffa, men tänker att det kanske inte är tillräckligt riktat ljus eftersom där inte är någon skärm? Och heja dig för superbra blogg!
A: Tackilitack! Klart du ska skaffa dig en Merci-lampa! Finaste lampan ju. Det går alldeles utmärkt att läsa i ljuset av lampan, och att den inte har någon skärm är inget jag störts av. Ett tips är att sätta en dimmer vid kontakten till lampan, på så sätt kan du variera ljusstyrkan från mysbeslysning till läsläge.
Kram emma

IMG_3787

Q: Får jag fråga vad för en kamera och objektiv du har?
A: Klart du får! Jag har en Canon EOS 5D Mark II, och till den har jag två fasta objektiv, ett 35 mm och ett 50 mm.
Kram emma

IMG_2288

Q: Hej Emma!
En fråga är du emot vanliga mammakläder? I så fall varför?
Ja vet att de flesta mammakläderna är supertråkiga och inte så värst personliga, men det finns ju vissa bra baskläder man kan matcha med annat.
Bara nyfiken, du är jättefin i dina pennkjolar :)
/Kristin

http://www.drömhuset.nu

A: Hej Kristin! Det är få saker jag är strängt emot här i världen, och jag hyser inget agg mot mammakläder. Däremot har jag svårt att köpa kläder – gravid som ogravid – som endast ska bäras under en begränsad period. Det strider mot mitt miljöhjärta helt enkelt, men det ska tilläggas att jag inte dömer någon annan för att de köper preggokläder. Min höhgst personliga åsikt är att jag vill köpa kläder som jag kan ha en livstid, sommar som vinter, som jag kan nöta och bära oavsett hur min kropp ser ut. Ett exempel är mina pennkjolar som jag kan bära även när jag inte är gravid (kanske behöver sy in dem en aning dock), eller mina koftor som jag bär till ALLT. Året runt. Så det är absolut inget agg mot kläderna, utan snarare en önskan om att inte behöva köpa något nytt.
Kram emma

lilla lova knits

Q: Hej Emma!
Vad fin du är!
Hur mycket gravid/vänta barn-böcker, föräldratidningar läser du? Själv har jag inte läst nånting (själv i vecka 27), bläddrat lite i bokhandeln och i tidningskiosken, tycker mest att jag får mindervärdeskomplex av att läsa dem, allt jag ska/borde/måste göra medan jag är gravid och innan barnet kommer. Tar tips från vänner och familj och litar på min egen magkänsla än så länge. Gå aldrig in på Familjeliv.se har jag lärt mig, hemsk sida tycker jag. Hur förhåller du dig till allt det där som finns ute för småbarnsföräldrar?

Ha det gott!
A: Hej! Ja, svår fråga. Jag höll mig undan ganska länge, men nu suger jag i mig det mesta jag kommer över (men håller mig borta från skräckhistorier och opepp – sådant behöver jag inte. Jag är oroligt som jag är). Jag har även frågat vänner som har barn om alla deras tips, frågat om deras förlossningar, vad det tyckte var bra versus dåligt. Vad som funkade för dem helt enkelt.
Jag ser det som att jag länsar Clas Ohlson på ALLA alla verktyg de har, och sedan när jag kommer hem (är på förlossningen (som är det jag tänker på mest)) så kan jag solla och se vilka verktyg som jag behöver och som passar mig. Även om en vinkelslip är min vän Fridas bästa grej, Linda gillade bågfilen och Fatima lovordar gipsskruvar, så vet jag med mig att det bara är jag (och John) som vet vad som passar i min verktygslåda. Okej, jag har ingen aning om hur min referens till Clas Ohlson kom med i bilden, men let’s fortsätta:
Just för tillfället är John den som läser mest, vilket jag tycker är ganska skönt. Han sollar och vidarebefordrar sedan kortversionen till mig. Det känns himla skönt på något vis, att vi är två om verktygslådan. Och att vi tillsammans kan hitta verktygen och solla bort att skräp som bara förstör (allt det där som ger mindervärdeskomplex och oroar i onödan). Men alltså det är ju jobbigt, det ska jag inte sticka under stol med. Det är mycket information från olika håll som ska processas och samtidigt som folk är fullkomligt galna i att ge råd om allt som är farligt för ens ännu ofödda barn. Alltså det är svårt. Svårt att inte få en gnutta ångest, även om jag garanterat är den som tänker mest på allt som är farligt. Det handlar ju trots allt om mitt eget barn. Vissa dagar vill man bara sätta en kork down there och bara säga “det blir inget av detta föderiet, jag åker till Paris istället”.
Jag tror någonstans – liksom du – på magkänsla. Och min alldeles unikt sammansatta verktygslåda. Det har fötts barn under tusentals år, och människosläktet har ju uppenbarligen överlevt utan att man har både ett babynest, fixat fyrahundratrettiontvå bodys i ekologisk bomull (och hunnit tvätta dem innan), laddat upp med färdiglagad mat i frysen och har fixat i ordning en perfekt bebishörna. Sedan är det så klart en bekväm bonus om man har gjort allt det där, men vi är inte mer än människor.
Säger hon som just nu tittar på “bebishörnan” = spjälsäng full i bös och som just nu agerar klädförvaring.
Okej, lång utläggning. Sammanfattning: 1. Jag saknar uppenbarligen Clas Ohlson. 2. Allas upplevelse är unik, så alla måsten och borden kan man se som riktmärken som fungerade för andra. 3. Jag sollar friskt bland informationen – och då tillsammans med John.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Caja

  Jag kom att tänka på en sak, jag har för mig du och John äter vegetariskt. Jag undrar om du fortsatt med det och om du i så fall får i dig allt du behöver (och hur du gör för att få det)? Jag är själv vegetarian så jag är lite nyfiken. 🙂 Superbra blogg förresten, den är våren mitt i vintern <3

 2. Camilla

  Det är verkligen jättebra att du/ni sollar i all information som finns, man kan bli galen annars. Och fint att du har bra vänner omkring dig som kan ge dig bra råd som du sen kan välja att ta till dig eller hitta egna vägar. Man vill liksom inte höra alla nedlåtande”..vänta du bara tills du väl har ditt barn…”, precis som att alla barn och alla omständigheter är lika!
  När jag var gravid frossade jag i förlossningsberättelser, ju värre desto bättre, för att känna att jag var beredd på allt – och hade inga förväntningar intalade jag mig. Sen när det kom till min egen förlossning visade det sig att jag liksom inte alls var beredd på det som väntade just mig. Om man nånsin kan bli helt beredd.
  Och ändå gick det jättefint, för i slutänden fick jag ju träffa min lilla bebis!
  Anyways, som slutkläm på allt svammel vill jag bara säga att jag tror du och John kommer bli fantastiska föräldrar och efter att ha följt din blogg några år är jag så himla glad för er skull!!

 3. m

  Är väl knappast någon expert (har varit förälder i snart 3,5 månader) men än så länge har vi klarat oss utmärkt utan babynest, babysitter, gunga, napp, skötväska och diverse andra prylar som innan bebisen kom verkade superviktiga att ha. Nu när vi tvättar cirka var fjärde dag räcker det gott och väl med cirka 8 ombyten till bebisen (och vi har en kräkis till barn!). Så nog klarar en sig bra utan diverse grejer, köp/låna det ni tycker verkar vettigt!

 4. Anette

  Ang boende: Jag är uppväxt i en tvåa med mina föräldrar. Det gick alldeles utmärkt. Från början delade vi alla sovrum, sedan hade jag en del av hallen som mitt hörn(stor, lång hall). I några år hade jag sovrummet som mitt och mina föräldrar sov i bäddsoffa i vardagsrummet, jodå det finns sköna! Sedan snodde jag bäddsoffan, jag var hursomhelst alltid i stallet, och mina föräldrar flyttade tillbaka till sovrummet. Vi hade jättemysigt. Kan sakna närheten nu, då mina tonåringar huserar med sina kompisar på övervåningen och vi strosar runt i kök och vardagsrum. Tycker ofta att eget rum är lite överreklamerat….. mamma bor förövrigt kvar i den mysiga tvåan efter 42 år. Nu änka och med jättemycket plats. Kram och lycka till

 5. Karin

  Hej! Apropå att bo trångt med barn. Vi har fått en liten underbar Kalle som nu är tre månader och vi bor i en etta. Vår lägenhet är en stor etta, med det går jättebra, var sak på sin plats bara. Jag tycker att det är mysigt att vara nära varandra. Tack för en fin blogg! /Karin

 6. Ellika

  Jag kände är jag inte kunde dela med mig av min erfarenhet, ofrågad som jag som okänd är. Tror och hoppas åtminstone inte att jag kommer säga något som känns jobbigt för dig och tänker att om du inte vill ha råd från nån du inte känner O_o stå kan du ju sluta läsa nu.

  Jag hade velat höra någon säga att förlossningen var rätt jobbig och gjorde ont men det kändes ok. Jag tyckte att förlossningsberättelser ofta antingen är “jag trodde är jag skulle dö ” eller “jag kände mig så stark och fantatisk”. Jag hade inte världens lättaste förlossning men min starkaste känsla var “jag klarar det här”. Och visste gjorde det ont och tog tid men det var faktiskt inte så farligt som jag hade befarat. Så kan det också vara.

  Mitt bästa köp: ett Playstation 3 nån vecka innan bf. Dels gick jag över tiden två veckor och då var det guld är ha något att göra och dels sitter man mycket i soffan med en nyföding. Jag har väl inte fått intryck av att du gillar TV-spel men helt enkelt någon underhållning till dig och John.

  Mitt enda borde köpt i förväg: nässug. För om ens bebis blir snuvig blir hem lätt täppt i näsan och då kan hen inte suga. Och behövs det inte första tiden så har en ändå nytta av der första åren

 7. Hanna

  Magkänslan är ens bästa vän! När jag skulle gå på föräldraledighet så sa min chef en bra sak, hon sa att man inte skulle lyssna på alla goda råd man får (vilket paradoxalt nog är ett råd, hehe, men jag tror du fattar) för i slutändan känner man sig själv och sin bebis allra bäst. Och det har funkat för oss, vår bebisklump är nu åtta veckor och fortfarande i gott skick!

 8. Karin

  Bröstmjölk i näsan löser också all snuva i världen. Magiskt tips!

  1. C

   Nope, det gör det inte här i alla fall så så magiskt är det inte. 🙂

Lämna ett svar