Vad vill du veta om skor och skovård?

I samarbete med Stockholms Hantverksförening

Nu är det dags för säsongsbyte i skohyllan!

Vårskorna dammas av och vinterskorna ställs undan. Men hur ska en egentligen ta hand om skorna på bästa hållbara sätt? Hur ska en rengöra dem? Vårda dem? Hur ofta? Och hur ska vinterskorna förvaras?

Och nu kommer ett guld-tillfälle!
För på måndag ska jag Skype:a med en skomakarmästare och lära mig så mycket det bara går om hur jag kan ta hand om skor, och ta reda på när det är dags att lämna in skorna för reparation.
Och du har möjlighet att ställa alla dina frågor om skovård, och få svar här i bloggen!
Så kan vi lära oss en hel massa smart tillsammans! Bra va?
In med dina skovårds-bryderier i kommentarsfältet vettja.

Det mest hållbara vi kan göra är att ta hand om och vårda det vi redan har, istället för att köpa nytt.
Reparera, underhålla och renovera för att öka livslängden på allt från soffan till dojan.
Detta är liksom essensen i det cirkulära tänket, det där cirkulära tänket som vi behöver mer av för att sänka utsläppen av växthusgaser. Inte producera nytt, av nytt material och pytsa in mer i centrifugen av prylar.

Men vet ni.
I kölvatten av Corona-krisen går många hantverkare på knäna. Vissa av dem riskerar nu att försvinna helt. Och vi behöver dem när vi ska rälsa in i omställningen, för att förhindra en annan, värre och mer permanent kris. Därför har jag inlett ett samarbete med Stockholms Hantverksförening, och deras grymma initiativ Hållbart Hantverk.
Syftet?
Uppmuntra fler att ta hand om det vi har,  använda lokala hantverkare och se till att de finns kvar. För vi behöver dem.
Kanske är det just nu som du ska laga stolen hos snickaren, klä om soffan hos tapetseraren, lämna in skorna på lagning hos skomakarmästaren? Eller för all del: lämna in kläder för lagning hos skräddaren.
Stötta hållbart hantverk!

Läs mer på hallbarthantverk.se

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. M

  Jag köpte ett par jättefina näbbkängor på second hand och försöker ta hand om dem.på bästa sätt. Problemet är bara att sulan, som är plastig, är så sjuuuuukt halkig att det inte går att gå med den, jag bara halkar runt som bambi på is. Kan man byta sula på nåt sätt eller “antihalkifiera” den?

 2. Sara

  Jag har en fråga om ett annat ämne som jag har funderat på länge, som jag inte hittat svar på eller vetat vem jag ska fråga. Varje gång jag funderar är du den enda jag kan komma på som kanske vet eller brinner så mycket för detta att du kan hjälpa mig att svara på detta.
  Frågan är: Hållbara material i träningskläder?
  När jag köper vanliga kläder nytt så undviker jag syntet som polyester, fleece och akryl och väljer istället bomull, ull och viskos/tencel/lyocell istället (sistnämnda kanske tyvärr heller inte är så bra för miljön som man hoppas på). Men träningskläder? Som man tyvärr kanske inte lika gärna varken säljer eller köper begagnat. Där ska man undvika bomull som blir blött och kyler när man svettas och de flesta träningskläderna är i *funktionsmaterialet* polyester. Visst att man gärna har ullkläder i skidbacken, men på gymmet och löpturen? Finns det miljövänligare material än återvunnen polyester man ska satsa på? Finns det nåt material som är bra för både miljön och kroppen?

 3. Anna

  Det här handlar inte om skor men jag ville ändå fråga om du vet ngt om textilåtervinning. Inte “bara” att sy om mammas blus till Lillan eller skänka kläder till Myrorna utan som man tex gör i Holland och Tyskland bla där företag samlar in sorterar och VERKLIGEN återvänder gamla kläder från allt till secondhandförsäljning till att spinna ny tråd av dem. Borde göras här i Sverige också tycker jag.

  Och M man kan säkert byta sula. Gå till en riktig skomakare! Kostar kanske lite men om skomakaren bedömer att det är värt det så har du bra kängor som håller sen.

  1. emmasundh

   BRA, frågor! Ska ta med mig dem!

 4. Veronika

  Vad ska man tänka på när man köper skorna från första början? Jag har försökt tala med en skomakare, men han sade att inget förutom Crockett and Jones-skor och motsvarande egentligen går att laga, vilket jag tyckte var en tråkig attityd.. (Jag limmade mina sneakers själv och de håller än, flera månader senare)

 5. Therese

  Wow! Så bra! Tittade på filmen igår och har nu på morgonen redan vårdat två par mockaskor inför att de ska stoppas undan under sommaren

  1. emmasundh

   Oh, vad roligt!!! Blir så himla glad av det!

Lämna ett svar