VIDEO: Så tar du hand om dina skor (så det håller längre)

I samarbete med Stockholms Hantverksförening

 

Hur tar en hand om sina skor? Vad ska en ha i sin skovårdslåda? När ska en gå till skomakare? Hur vet en att en skomakare är bra? Varför är det en tandborste med på bilden? Och går även billiga skor att laga? Och vilken sorts skor är mest hållbara?

I förra veckan frågade jag er läsare vad ni vill veta om skor och skovård (såååå många frågor!), och i måndags tog jag med mina skruttigaste skor, laddade med frågor och besökte jag skomakarmästaren Carina på Skomakeri Framåt i Gamla stan. Alltså vilken stjärna!
Kika på filmen här, och hoppas att du får svar på dina mest brinnande skofrågor! Jag har lärt mig MASSOR och känner mig så taggad på att ta tag i operation ta hand om mina skor.
Mina skruttigaste tre skor tog Carina in på reparation. Ska bli så spännande att se hur de ser ut när de är klara (kommer givetvis visa upp här).

Just precis nu är det extra viktigt att lämna in sina skor på reparation, och när du ändå är igång: laga soffan hos tapetserare, lämna in alla trasiga kläder till skräddare, färgsätt ditt hem med hjälp av kunniga byggnadsvårdare, se till att pinnstolen blir lagad av en snickare. Ta hand om det du har och ta hjälp av den expertis som finns – och se till att alla dessa skickliga och viktiga hantverkare finns kvar.

Läget är svårt för många hantverkare i kölvattnet av Corona-krisen. Och vi behöver dem när vi ska rälsa in i omställningen, för att förhindra en annan, värre och mer permanent kris. Därför lyfter jag Stockholms Hantverksförenings grymma initiativ Hållbart Hantverk, där syftet är att uppmuntra fler att ta hand om det vi har,  använda lokala hantverkare och se till att de finns kvar. För vi behöver dem. SOM VI BEHÖVER DEM!

Vilken typ av stad vill vi ha? 
Just nu måste vi fråga oss: Vilken stad vill vi ha? Efter denna kris. Vill vi ha ett städer fyllda med hantverk, antikaffärer och små specialbutiker? Ja, då är det läge att hiva fram portmonnän och visa att vi vill ha kvar dem. För vad blir våra städer om hantverket, det unika och genuina försvinner och bara de med mest pengar kan verka? Vilken typ av stad vill vi ha?
Gynna hållbart hantverk!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Viktoria

  Å kan nån tipsa om nån duktig i Solna/Stockholm som kan fixa två söndriga thonetstolar jag köpt billigt? Två sitsar och en stolsrygg med lite problem. lillhuset (at) gmail.com

  1. emmasundh

   Sök efter ”möbelrenoverare” på sökhantverkare.se. Ett annat tips! Erika Larsson i Gamla stan är korgmakare och borde veta hur man går tillväga.
   Stor kram emma

 2. Ellen

  Superbra kompetenshöjning i skovård ju! Kändes långt från en mästrande mäster detta utan proffsig på ett inkluderande och avslappnat sätt. Tackar! Putsade skor var nog bland det ohippaste som fanns när jag var tonåring men förstår nu att föräldrarna envist förde över en o annan bra kunskap där ändå. Dags att fräscha upp och föra vidare…

  1. emmasundh

   Eller hur! Tycker SÅ mycket om Carina! Så proffsig, vettig och bra på alla sätt. Och rolig. Sådant gillar en ju.

 3. Maria Collings

  Så himla bra och intressant film! Tack för att du lyfter detta Emma! Älskar Carina!

 4. Elin Hylander

  Superfint reportage!!

  1. emmasundh

   Tack snälla! Blir vääääääälidgt glad över att dy tycker det!

Lämna ett svar