GUIDE: Ett klimatsmart (engångsfritt) badrum

I samarbete med ImseVimse

Hållbart (engångsfritt) badrum – klimatsmart DIY, tips och skönhetsråd

Badrummet är ett slukhål för produkter, engångsartiklar och förbrukningsvaror. 21-stegs-rutiner och konsumtion. Här trängs ansiktsskrubb, tandborste, bindor, tamponger, tvål, schampoo, serum, deo, bomullspads, schampoo, balsam, torrschampoo och allsköns kollijox. Vanligtvis.

Jag när en dröm om att bli fri från engångsprodukter, lätta på trycket på klimatet och samtidigt spara pengar. Särskilt i tider som dessa, när världen är upp-och-ner.
Pö om pö har jag konverterat till mer hållbara alternativ, och tänker att jag inte ska gå över ån efter bindor så att säga (nytt ordspråk).
I samarbete med ImseVimse, detta underbara, gotländska företag som erbjuder flergångsartiklar har jag satt ihop en guide till mitt klimatsmarta, engångsfria badrum.
Detta är ett stolt samarbete med ett företag som gör det lätt att göra rätt – för både klimat, miljö och plånbok.
Och innan jag glömmer det: Fram till sista maj får du 15% rabatt på ett helt köp om du uppger koden emma15  (gäller inte på reavaror eller tillsammans med andra rabattkoder) hos ImseVimse.

Så låt oss ta en titt, vad finns i mitt klimatsmarta, hållbara badrum just nu?

Tandborste
Från neonflashig tandborste i plast till en tandborste gjord av bambu (inte samma sorts bambu som pandor äter). Tandborsten går dessutom går går att kompostera! Klimatet gillar, miljön likaså. Och komposten! Tandborstarna finns i olika varianter, och för både barn och vuxna.

Tamponger, bindor, trosskydd
Den största utgiften bland alla engångsartiklar jag använt måste ju ändå vara tamponger, bindor och trosskydd. Jag har förärats med riklig mens (thank you, no thank you), så det har ju gått åt en hel del mensskydd genom åren. Först var jag skeptisk till menskopp, och visste liksom inte HUR detta skulle gå till, hahaha. Men sedan ett par år tillbaka är det en vana. Hur smidigt som helst. Än mer skeptisk var jag till tygbindor och tygtamponger, och tänkte att det var ju extremt. Så himla nära min … gröna-vågen-uppväxt, haha. Men så hörde vettiga ImseVimse av sig och frågade om jag ville testa, och jag sa tydligen ja. Och sedan i somras är jag hooked. Har inte köpt ett menskydd sedan dess! Och när jag stolt berättar det för andra, att jag är en tygbinde-användare, då kryper det fram att var och varannan vän har kört det i evigheter (insert utebliven early adopter-feeling).
Det var dessutom enklare än jag trodde att använda tygbindor. Jag använder tygbindor i kombination med menskopp, och efter användning sköljer jag bara ur dem noggrant och låter dem hänga på tork i en luftig nätpåse. Tror ingen i familjen ens noterat detta. Sedan tvättar jag hela nätpåsen, torktumlar och lägger in i klädlådan. Och så börjar jag om nästa månad. Smidigt, billigt och omtänksamt för klimatet. Tygbindorna, som är gjorda av ekologisk bomull och är certifierade med OEKO-TEX® Standard 100 klass 1, har 10 års garanti.

Ansiktsskrubb
Det går ju att göra exfoliating för ansiktet på alla möjliga sätt. Bland annat genom att använda kaffesump (!?). Kommer lätt laborera mer kring detta! Själv har jag också två ansiktsborstar, en hård och en lite mjukare variant. Hur bra som helst!

Kroppsskrubb
Och samma sak med kroppen! Jag vet inte hur många olika produkter med namnet kroppsskrubb jag fått skickat till mig, men jag använder skrubborste för kropp. Som håller pja … en evighet. Kan med fördel varieras med hemmagjord skrubb av exempelvis socker.

Deodorant
Jag har använt samma sorts deo sedan jag gick i gymnasiet, när jag fick låna en skitbra variant av en kompis på gympan. En creamdeo som fungerade finfint. Däremot så räckte den inte särskilt länge, och så gav den märken på kläderna. När deon tog slut samtidigt som det gapade tomt på kontot, så tänkte jag att jag skulle testa det här med … bikarbonat. Min mamma har kört det i evigheter (hej gröna vågen). Medan jag varit lätt skeptisk. En vill ju ha något jädrigt effektivt, är verkligen bikarbonat tillräckligt … bra? Eh, ja.
Med kemikaliedeon svettades jag … aldrig. När jag slutade svettades jag som en kran och luktade inte direkt nyponros. Lätt att ge upp, helt klart men jag hade hört att armhålorna behövde en detox, eftersom antiperspiranter täpper till svettfunktionen i armhålorna. Efter ungefär två-tre veckor hade allt skit som jag täppt till armhålorna med svettats ut, och jag var liksom … fri. Svettades knappt, luktade inte och slapp kostnaden av ett nytt deostick i plastförpackning var och varannan månad. Nu för tiden pudrar jag armhålorna med bikarbonat, direkt efter jag duschar. Eller häller ut något kryddmått bikarbonat i handflatan och tillsätter några droppar vatten. Sedan smörjer jag armhålorna med krämen som blir. Lätt som en plätt! Och bikarbonat går att köpa som storpack.
Räcker en evighet och sparar in många kronor och plastförpackningar.

Torrschampo
Jag älskar torrschampo. Pja, det torrschampot som jag använder alltså. Nämligen helt vanligt majsmjöl, typ Mazeena. Har använt denna typ av torrschampo i en evighet, efter jag blev tipsad om detta trick av min frisör. Allt behöver inte vara en produkt i snofsig förpackning för att vara effektivt.
Jag har en burk majsmjöl i badrummet som jag pudrar håret med när det behöver en extra fräschör. Borstar igenom håret och vips – fräscht igen! Funkar även med kakao för mörkare hår har jag hört.

hållbar tygbinda tygbindor badrum engångsfritt tygtamponger DIY deodorant bikarbonat

Pads 
Bomullsrondeller för att göra ren ögon från makeup eller ta bort något jox ingår i en skönhetsrutin. Det är sedan gammalt. Nä. Det finns så klart flergångspads från ImseVimse, som går att tvätta flera gånger om.

Näsdukar
Om det är något som skulle gått åt den här våren så skulle det varit näsdukar i det här hushållet. Men vi är ingen hushållspappersfamilj så att säga. Än mindre näsduksfamilj. I alla fall inte engångs. Istället har vi supermegamjuka näsdukar i flergångsvariant från Imse Vimse som vi tvättar titt som tätt. Perfekt för känslig barnhud.

Mjällmedel
Jag har aldrig haft problem med mjäll, men fick huxflux skitmycket mjäll för ett par veckor sedan. Antar att det var corona-stressen som ville ut på något vis. Testade att skölja håret med äppelcidervinäger som ska vara så bra. Lät det sitta i en kvart och sedan sköljde jag ur det. Mjällen gone with the äppelcidervinäger så att säga. Äppelcidervinäger kan även användas som balsam!

Rengöring
Är du, liksom jag, team hårdtvål? Istället för att köpa utspädd tvål på flaska, så är det ju både snällt mot klimatet och plånboken att konvertera till team hårdtvål. Komsi, komsi! Håller en evighet, och kräver inga plastförpackningar gjorda av råolja. Det går dessutom att göra egen om en gillar att DIY:a!
Aleppotvål är skonsam om en vill ha en hårdtvål som ansiktsrengöring, och fungerar även prima som schampo!

Fler klimatsmarta badrumsfavoriter?
Det går så klart att gå loss ytterligare på klimatsmarta alternativ, och eftersom jag är nyfiken i en strut så kommer jag så klart fortsätta med detta projekt.
Och pja, råkar en ha barn så finns en hel värld av flergångs här: Tygblöjoramningsinlägg och tvättlappar.

Vilka är dina klimatsmarta badrumsfavoriter? Har du något tips som måste testas?
Eller saknar du några flergångsprodukter som ersätter engångs?
Själv drömmer jag om en tandtrådsbygel, där en bara byter ut själva tandtråden.
Finns det?

Hållbart (engångsfritt) badrum – klimatsmart DIY, tips och skönhetsråd

hållbar tygbinda tygbindor badrum engångsfritt tygtamponger DIY deodorant bikarbonat

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 38 kommentarer

 1. Emelie

  Inspirerande inlägg! Sedan 1,5 år tillbaka använder jag enkom hemmavirkade bomullsrondeller för att ta bort smink etc. Funkar riktigt bra! Drömmer dock om topps som går att använda flera gånger…

  1. emmasundh

   Åh, jag vill också ha flergångstops!
   Och grymt att virak egna bomullsrondeller. Heja!

  2. Pia

   Det finns någonting som heter “LastSwab” – reusable Q-Tip

 2. Amanda

  Finns plastfri re-fill tandtråd! Bortsett från att jag dumt nog tappade bort själva “burken” så var det hur bra som helst. Finns t.ex. på Jordklok om en söker på tandtråd, men säkert också på andra ställen som säljer ekogrejer.

  1. emmasundh

   BRA TIPS!

  2. Ellen

   Tack för tips om refilltandtråd! Just tandvård känns spontat rätt outvecklat när det kommer till hållbarhet men det kanske finns mer om man skapar på ytan! Har kinkiga tänder och har halva badrumsskåpet fullt med tandvårdsgrejer som är mkt engångs.

   Ett tips är vanliga oljor till torr hud. Går säker att doftsätta på nåt käckt sätt om man inte gillar att dofta typ rapsfält. 🙂

   Torrschampo och deotips måste provas! Bra läge att ställa om armhålor för oss som jobbar hemma, hehe…

   1. emmasundh

    Hahaha, ja, jag håller med! Funderar på att göra hemmagjord hårinpackning och gå runt med här hemma. PERFEKT att ta hand om kroppen sin. KRAM emma

 3. Matilda

  SÅ BRA inlägg!

  1. emmasundh

   Tack snälla! Vad glad jag blir!

 4. Carlie

  Tandtrådshållare! Det har vi haft hemma sen jag var barn. Dock att dom flesta verkar vara i plast och neonfärger .

  1. emmasundh

   Hahaha, ja, why plast liksom! Borde ju rimligtvis gå att göra smartare?

 5. Anna Nio

  Det finns ju flergångs-tops, men jag har själv inte testat. Tror de är gjorda i silikon med träpinne, så man kan göra rent dem efter användning.

 6. Anna

  Så bra inlägg. Vardagsnära och tänkvärt med tips som faktiskt går ”ett steg längre” och ger nått även för oss som redan är frälsta och handlat tygbindor och hårdtvål men kanske inte släppt hushållspappret… Den här typen av samarbeten är skitbra!

  1. emmasundh

   ALLTSÅ JAG BLIR SÅ GLAD!!!! HURRA! Fler guider kommer, var så säker!

 7. Jenny

  Jag kör också på bikarbonat som deo men blandat med kokosolja och bikarbonat istället för schampoo.

  1. emmasundh

   Ohlala!

 8. Miriam

  Jag älskar mina bomullsrondeller från ImseVimse och funderar på trosskydd och bindor. Tyvärr tål jag inte menskopp då min kropp reagerar på silikon och ibland andra material. Bikarbonatdeo tål jag tyvärr inte heller. Jag gjorde själv, har testat två gånger, men jag får utslag och hemsk klåda. Andra gången fick jag även sår som tog lång tid att läka. Så mitt tips är att prova lite först för att se om man tål. För mig funkar bikarbonat inte alls på huden, det blir som utslag och frätskador. Bästa skrubben tycker jag är kokosolja med strösocker. Man kan sätta i lavendel eller citronskal om man har över från matlagning. Honung, strösocker och olja blir en jättebra läppscrub.

  1. emmasundh

   Gud så taggad jag blev på att göra kroppsskrubb! Måste nog göra! MYS!

 9. Sarah Wing

  Rosenvatten är min nya go-to. Superbilligt ekogrej som får alla andra fuktsprejer att blekna 🙂

  1. emmasundh

   Ohlala, måste spana in! KRAAAM och SAKN!

 10. Madelene

  Tack för alla tips! Var mycket bättre på att leva hållbart i badrummet för några år sedan, men blev bekväm och började gå mer åt mainstreamprodukter igen (även om menskoppen och hållbara material av engångsprodukter inte bytts ut såklart). Blev så inspirerad av ditt inlägg och det var så skönt med konkreta tips för att få ändan ur vagnen igen och se till att förbrukningsprodukterna blir mer hållbara och återanvändningsbara! <3

  Här finns en flergångstops: https://www.lyko.se/lastswab/lastswab-beauty-sea-fan-red
  Har inte testat än men är sugen på en sån! Inte hundra på hur hållbart det är med nylon och silikon och vad som skulle kunna användas istället, men i alla fall finns det nu flergångstops så ville tipsa er Emelie och Emma 🙂

  1. emmasundh

   Detta borde ju gå att ta reda på, just angående silikonet och nylonet! Och vad det bästa alternativet är …
   Kanske ska luska?
   Kram emma

 11. vita_margarita

  Urtjänta frottehanddukar kan klippas/och sys till “bomulls”-rondeller eller tvättlappar.
  Har använt babypuder som torrschamo i minst 15 år, urbra.

  Däremot varnar man för fasta tvålar i dessa Coronatider, då det ansamlas diverse “inte bra” på dem. Har tagit bort mina, de kommer dock tillbaka efter pandemislut.

  1. emmasundh

   Bra tips!
   Angående hårdtvål har jag läst precis tvärtom, att det inte spelar någon roll om en har flytande eller hårdtvål i corona-tider.
   Kram emma

 12. Clara Kron

  Man kan göra egna våtservetter genom att smälta kokosolja i kokat vatten och dränka tunnt bomullstyg klippt i lagom bitar, förvaras sen i glasburk med lock och tvättas efter användning. Själv har jag också en tungskrapa i aluminium och ska sy mig ett kaffefilter i lin för flergångsanvändning. Viktigt att tänka på om en gör skrubb av kaffesump är att oljan i kaffet kan bli en belastning för rören!

  1. emmasundh

   Åh, bra tips! Och heja dig!!!!

 13. Josefine

  Åh vilken inspirerande inlägg, jag är bara halvvägs än så länge men nu blev jag så pepp!
  Har du använt Tygblöjor till dina barn? Vad tyckte du i så fall? Vi väntar nu barn nr 1 och har kollar in Imse vimse sortiment men det är en djungeln (i mina vilsna ögon).

  Kram!

  1. emmasundh

   Hej Josefine! Vad roligt att du gillade!
   Tyvärr använde vi inte tygblöjor till våra kids. Och jag ångrar det. Däremot kanske detta är ett inlägg? Där alla läsare kan ge tios, vad tror du om det? Tror det är ganska många som använt tygblöjor till sina barn bland följarna.
   Kram emma

  2. Anna

   Efter mycket prövande säger jag detta till dig: Pocketblöjor! Absolut det bästa! Läcker inte, torkar snabbt, håller bebis torr om rumpan och blir inte röd. Köp onesize, supersmidigt med knappar för att ändra storleken och håller hela blöjperioden. Dock blev det engångs för våran del allra första månaderna eftersom bebisen är så liten och behöver få lite mer hull för att de ska passa(finns tydligen inlägg för detta också) och vi provade alla möjliga tygblöjor i början innan vi hittade pocket. 🙂

  3. Maria

   Tygblöjor är toppen och det finns mycket att hitta begagnat! Håller med den som skrev om engångs att börja med. Det kan bli överväldigande att lära sig om knäppningar och trix samtidigt som man lär känna sin nya människa!
   Dessutom får man extra pepp till pottning och att se bebisens toasignaler eftersom man vill bespara sig bajstvätt haha

  4. Jenny

   Håller med Anna om att one-size pocketblöjor är bäst, men funkar som sagt inte allra första tiden om man inte har stor bebis med tjocka lår. Gå med i köp och sälj tygblöjor på Facebook så kan du testa olika blöjor och sälja igen om de inte passar er utan att det kostar så mycket.

 14. Moa

  Spännande! Nånting jag funderar över är hur många gånger man måste använda varje flergångsprodukt innan den blir billigare för miljön än engångsvarianten? Det har ju varit så himla mycket debatt om ex att tygpåsar måste användas en väldans massa gånger innan de blir bättre än en plastpåse. Syr man egna grejer av sånt man ändå hade hemma är det väl solklart bättre, men hur blir det när man köper nya pryttlar? Hur länge måste man använda dem? 🙂

 15. Hanna

  När det gäller hårdtvål så samlas det många bakterier på tvålen ifall den inte torkar upp mellan användningarna. Det går utmärkt att använda hårdtvål även i Corona-tider om en bara ser till att tvålen torkar upp ordentligt. En kan använda en tvål”kopp” som sitter fast på väggen med sugkopp och låter tvålen hänga i luften över handfatet med hjälp av magneter. Har själv en sådan anordning och älskar den 😀

Lämna ett svar