I dessa degar knådar jag ner mina tankar och drömmar.

saltå kvarn by emmas vintage

Mellan  illustrationer, bloggskriverier, stylingplanerande, modeartikels-knapprande, kvittoredovsningar, frisyrkurser, möhippor, “House of cards”-titt och kattklapp flyr jag hit. Till mjöliga bakbord, doften av nybakat bröd och till mitt radioskvalande kök.
Vi kan kalla det terapi. bröd by emmas vintage

Det här är något av det bästa jag vet. Att låta hjärnan vila från bruset, medan jag knådar deg.  Bondbröd med en massa frön och annat göttigt jag hittar i skafferiet. Ibland blandar jag i färska kryddor, soltorkade tomater, nötter eller bara lite honung. Här finns inga krav, rätt eller fel. Bara en stor deg av avstängda tankar och spirande dagdrömmar.

bröd by emmas vintage

När hjärnan är utrensad, storstädad och välmöblerad avnjuter jag nybakat bröd och mjölk.   För det ska man.
Ända sedan jag var sju äpplen hög har min pappa bakat bröd varje vecka, säkert av samma anledning som jag. Att sortera tankar i varje knådtag.
I min familj kallar vi det pappa-bröd. Det är alltså motsatsen till köpe-bröd (något mamma-bröd existerar inte).
Det var en sådan trygghet att höra assistenten gå igång nere i köket, för att sedan känna doften av nybakat bröd. Då visste man att pappa var hemma och att vi snart, han och jag, skulle skära upp en varsin skiva rykande färskt bröd, bre på smör och därefter lägga på en ostskiva som snart smälte.  Till smörgåsen drack vi iskall mjölk.
Det var till smörgåsen och mjölken som vi också flydde mitt i natten. När jag hade drömt mardrömmar och inte kunde sova. Då gick jag och pappa ner i köket och så fick jag en smörgås och ett glas mjölk. Där och då försvann allt det dumma, i ett brödbett.

bröd by emmas vintage

Det är fint någonstans. Att mina pappa-minnen luktar nybakt bröd med smör på. Och att jag gör precis som han. I dessa degar knådar vi in alla tankar, tillsammans med ekologisk mjöl och råvaror som man kan ta på. Samlar grubbleri och dagdrömmar, för att sedan servera dem med ett glas mjölk.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Queen of Kammebornia

  Det är ju alldeles ljuvligt. Precis så. Jag tycker brödbakning är terapi. Jag brukar alltid köpa med mig jäst hem när jag har varit bortrest för det första jag vill göra är att sätta en deg så att jag känner att jag är hemma. Då kan den jäsa medan jag packar upp och vilar och sen doftar det gott av nybakat. Hemtrevligt är just vad det är! Varm kram på Alla hjärtans dag!

  1. schystare shopping

   Vilken härlig vana! Baka bröd borde man ju lätt göra oftare så här års när man ändå hänger mycket inne.

 2. jennifer

  Åh, så duktig du är på att skriva. Och finns det något bättre än nybakt bröd? Tror inte det.

 3. Anna Ileby

  Åh min mamma är precis likadan, när hon är förbannad bakar hon bröd och knådar utav bara helskotta sen vips är hon på bra humör och vi får gott bröd!

 4. Bella

  Jag kämpade med mitt surdegsbröd i två dagar innan vi idag äntligen kunde njuta av det! Det blev inte som jag hade tänkt, men degen var förlåtande och kunde räddas! Heja hembakat <3

 5. Emma

  Dina texter är så otroligt levande och vackra!

 6. Fröken H

  Vilket härligt barndomsminne! Känns som att nybakt bröd kan vara den bästa doften att minnas sin pappa med 🙂

 7. Johannas Retro

  Du väljer dina ord så väl! Fint skrivet 🙂
  Och brödet ser naturligtvis väldigt mumsigt ut!

 8. Emma

  Åh så gott det ser ut!

 9. Sara

  Bröd måste ju vara en utav de bästa grejerna som finns och att baka det lika så.

 10. The Futurista

  Vad fint, visst ar det harligt att det ofta ar de sma enkla sakerna i livet som ger en sa mycket lycka. 🙂

Lämna ett svar