Vegetarisk till lunch i förskola/skola = specialkost

Mitt ena barn valde att bli vegetarian som 4-åring, eftersom hon inte vill äta djur.
När vi meddelade detta till förskolan i Hägersten så fick vi hem en blankett om “specialkost”, som vi lämnade in (efter ex antal glömningar, hehe).

Nu har barnen börjat på ny förskola, och då kom blanketten igen.
Det är något som skaver i mig, för det hållbara borde inte kräva någon blankett? Eller?
Det hållbara borde inte gå under parollen “specialkost”. Det hållbara – den kost som forskningen ständigt försöker få gemene hen att ansluta till eftersom vi behöver sänka utsläppen – borde väl ändå vara norm? Det föriklickade valet. Särskilt i förskolor och skolor, där nästa generation ska slussas in samhället.

Kanske ska den, som vill ha kött i sin kost (alltså mitt andra barn som är allätare), få en blankett om specialkost?

Många vittnar om att det finns vegetariska alternativ i skolor, eller att det finns vissa dagar. Tänk om vi vände på steken istället. Och gav ett köttalternativ vissa dagar i veckan. Men att den vegetariska och veganska kosten – som vi vet att vi behöver äta mer av – blir norm?

Eller så klart (ännu bättre): Den kost som serveras är den kost som är mest hållbar sett utifrån säsong, miljö, biologisk mångfald och närhet till odlingar.
Drömmen vore ju att det serverades klimatsmart mat, och att en noggrann avvägning har gjorts i alla led gällande biologisk mångfald, klimat, miljö och närhet. Och då hade ju kött valts bort i 98% av fallen och i 2% av fallen hade det serverats viltkött eller naturbeteskött. Då hade kanske ingen lapp behövts för vegetarisk kost, eftersom normen förmodligen varit vegansk, med ett “kött och mejeri som tillbehör”.

Givetvis görs det en hel massa bra i förskola och i skola. I Karlstad kommun har en tagit ett krafttag kring matsvinnet exempelvis. Men jag tycker det är intressant att vända och vrida på normen att vegetariskt är specialkost …

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 26 kommentarer

  1. Hanna

    Så bra tankar.
    Är väldigt nöjd över mina barns skola i Älvsjö som varje dag serverar en vegetarisk lunchmåltid först i buffén och efter den en kött/fiskrätt. Vilket gjort att det flesta av barnen äter betydligt mindre kött/fisk än det annars skulle ha gjort och mina barn väljer nästan uteslutande den vegetariska maten. Skolan har också en stor grönsaksbuffé efter säsong vilket utbildat barnen jättemycket.
    Men det har inte bara varit bra för barnen utan också för pengarna som skolan lägger på mat som har sjunkit sedan man tog detta beslut trots att man ökat andelen ekologiska varor.

  2. David

    Vem är “gemene hen”????
    Vi skriver inte “gemene han/hon” så varför “hen”? För att det inte är modernt och tillräckligt korrekt och upplyst att skriva “gemene man”? Det finns andra sätt att använda svenskan på som förblir korrekt och samtidigt undviker de för somliga så störande små orden han/hon/man. Språket har makt. Tjafsa inte sönder detta språk utan bemästra det i stället. Bara ett förslag.
    Varför krångla och beklaga sig om detta med skolmat/förskolemat? I de flesta länder har barnen med sig matlåda. Så kanske ägna en tanke åt all den välfärd som kommer dina barn till del i stället för att gnälla över att inte hela jordens befolkning är veganer/vegetarianer. Det är “specialkost” men bara tänk att din unge faktiskt kan få precis den mat ni själva väljer. Vilken lyx!!! I min familj MÅSTE vi ha specialkost. Av medicinska skäl. ALL mat måste kollas så ingen unge äter döden på sig genom allergichock. Vi är tacksamma att skolan gör detta samtidigt har vår tro (religion) en hel mängd mattabun. (Som såklart inte är medicinskt motiverade…) Vet ni vad, skolan ställer upp på dem också. En särskild dam står VARJE skoldag vid ett särskilt litet supperrent kök och lagar denna mat. Hon har läst på om detta, gått en liten kurs i detta och så serveras ungarna god, fin trygg mat dag efter dag!!! LYX!!!! Jag bugar och bockar för denna “mattant” och för det land som ger mina ungar detta. Att fylla i en eller annan blankett är ett lågt pris att betala. Dessutom ser ju blanketten till att rätt unge får rätt mat så att inte en allergisk unge blir supersjuk/dör eller en muslim får i sig oren mat. Eller en veganunge får mat med köttbuljong i. FANTASTISKT!!!!!!!!

    1. emmasundh

      Hej David/Manda/Anna! Tack för din kommentar.

    2. Juliane

      Jag har inte ens svenska som modersmål och ändå så känns din skrivstil så otroligt lik Annas som ger mig dåliga vibbar varje gång hon kommenterar och derailar här på sidan. Kanske har hela familjen nu börjat läsa Emmas blogg för att fördriva tiden under pandemin, inte vet jag. Men jag är rätt så säker på att all det stora engagemanget du lägger på att sprida dålig energi med dina kommentarer skulle kunna användas på ett bättre och mer hållbart sätt någon annanstans, till exempel i en bostadsrättsförening, ett föräldrakooperativ eller en odlingsgrupp. För det sistnämnda kan jag varmt rekommendera permakultur om du vill lära dig mer om att hushålla med din energi för att få ut så mycket som möjligt. Det gäller framförallt att hitta rätt plats där man vill sätta sina frön – och det här verkar vara fel forum för dig, David-Anna. Tack!

      1. emmasundh

        <3

  3. Dessi

    Annars kan förskolan välja att servera viltkött som har minimalt med klimatpåverkan 🙂 Vi behöver äta kött. Det finns många vitaminer och mineraler i kött som inte finns i t ex grönsaker. Och de vitaminer och mineraler som finns i vegetabiliska livsmedel har kroppen sämre förutsättningar för att tillgodo göra sig jämfört med från animaliska livsmedel. Vitamin B12 har vi vuxna människor ett stort lager av som vi kan ta av vid brist på intag, men barn har ännu inte ett så stort lager av detta. Det är t ex därför som bebisar kan dö om de ammas av en helvegansk mamma som inte får B12-tillskott eller som bara ges vegansk föda.

    1. emmasundh

      Hej! Vad är källan på detta? Vitamin B12 produceras ju av bakterier …
      Varma hälsningar emma

    2. Alexandra

      Hej Dessi,
      Jag håller inte alls med om detta. Vi behöver inte äta kött, allt utom just B12 vitamin finns i grönsaker och spannmål. Jag är inte vegan men har inte ätit kött eller fisk (inkl. skaldjur) på 8 år. Jag tar regelbundet blodprov och mina värden har aldrig varit så fina som de är nu. Jag tar framför allt B12 tillskott för att kompensera det jag inte får i mig via grönsakerna.
      Jag tror främst att det handlar om val och det ska respekteras. Min man äter allt medan jag är vegetarian. Jag lagar vegetariskt och lägger till kött eller andra animalier till honom. Det skulle heller aldrig falla mig in att tvinga min hund att sluta äta kött…

  4. Elina

    Din tanke kan en ju skicka in som medborgarförslag i ens respektive kommun. Kanske något för oss läsare att göra?

    1. emmasundh

      Oh, lalala.

  5. Lina

    Mina ungar som båda äter vegetariskt på kommunala grundskolor i Göteborg behöver jag inte fylla i några blanketter för. Dessutom ett extra hip hurra för att den vegetariska skolmaten nu är supergod, det har minst sagt hänt en del sen jag fick gå in till mattanten för att hämta min torra rödbetsbiff i mitten av 90-talet.

  6. Emelie

    Jag kan tycka att du har en poäng, men samtidigt tror jag att förskolan kanske inte lägger några politiska värderingar i barnens kost här, utan ‘specialkost’ helt enkelt handlar om att barnen inte äter all sorts mat utan något ska uteslutas vilket förskolan har ansvaret för att hålla koll på. Om det sedan är kött, fläsk, gluten, nötter, laktos eller vad det nu kan vara spelar ingen roll (förutom naturligtvis att medicinskt betingade uteslutningar kan vara livsavgörande). Jag tänker att man inte alltid måste tolka allt till det värsta? Det hindrar ju inte förskolan från att servera betydligt fler köttfria luncher om de skulle vilja.

    1. emmasundh

      Hej! Jag tycker inte jag tolkar det till det värsta, utan snarare ifrågasätter normerna? Normen är ju att det vegetariska är det annorlunda, trots att vi vet att vi behöver lägga om vår kost så normen lirar med klimatmålen …

  7. Nadia

    I Malmö stads alla skolor serveras det vegetariskt varje dag. Många förutom vegetarianer äter veg, flexitarianer och de som vill ha halalslaktat. Men på förskolan måste man anmäla spec. Kost

  8. Lisa

    Intressant inlägg. Jag håller med. Jag själv är så obehagligt mycket vegetarian som inte förstår varför man skulle erbjuda sina barn kött, men vet egentligen att det är jag som är i minoritet haha. Men ärligt talat känns det brutalt att stötta en så obehaglig industri, och att göra det omedvetet som litet barn är så knäppt. För mig blir det som en del i barns värdegrund (ta hand om djuren, ta hand om miljön etc). Vill ett barn som tonåring sedan käka kött, jamen fine… Livsmedelsverket har grymma guider om kostråd för vegetarianer/veganer för både vuxna och barn. Men känns också som att vi “vegosar” hela tiden ska vara så pålästa och kunna exakt hur många mikrogram ditt och datt vi får i oss per dag, och vara dietister typ medan vissa köttätare kritiserar en för att inte äta kött men tycker de får i sig hela kostcirkeln för att den innehåller oxfilé och falukorv… köttnormen är stark!

    Ps. vill tillägga att när jag gick i gymnasiet (ca 10 år sedan) och vi hade EN uttalad (alltså inte pannkakor eller broccolisoppa) köttfri dag på ett läsår, demonstrerade det lokala MUF-förbundet utanför skolmatsalen genom att servera hamburgare. Hur priviligerad får man vara liksom?

    1. emmasundh

      Håller med dig. Vi ska ju slussa in barnen i ett samhälle som kommer se annorlunda ut, där maten kommer se annorlunda ut, och där har förskola och skola en SUPERVIKTIG roll att göra den omställningen enklare.

  9. Kristin

    Skriver under på allt! Min 6-åring går på en skola med enbart vegetarisk kost till lunchen. Ibland serverar de kött på fritids, typ varmkorv. Så glad att vegetariskt blir norm för honom! (Vi äter mestadels vegetariskt även hemma).

  10. Helena

    Min dotter går på en förskola som serverar uteslutande vegetarisk kost.
    Min son går på en skola där de serverar kött 1 dag/vecka till lunch, i övrigt helt vegetariskt.
    Så bra! Båda är waldorfskolor.

  11. Malin

    I Umeå har en kommunal förskola beslutat att införa vegetarisk kost som standard och kött blev alltså specialkost. Det blev ganska så uppmärksammat i medierna och mkt ifrågasatt på sina håll ( även massor med hejarop) men förskolan har fortsatt hålla den linjen och de som vill ha kött får det genom att, som du tänker, ansöka om specialkost. Det verkar ha fungerat alldeles utmärkt så långt och de är inne på ett år nu av vegkost.

    1. emmasundh

      Men så spännande att höra!

    2. Karin

      Hur ofta får barnen som har kött som specialkost kött? Risken finns väl att föräldrarna anser att de ska ha kött varje dag med sin specialkost. Fast man kan kanske lägga till en tunn skiva kallskuret till den vegetariska lådan och kalla de specialkost kött?

  12. Ida

    Detta! Håller 100% med dig om detta, Emma. Så klokt och bra. Jag har ätit växtbaserat hela graviditeten och helammat min nu 1-åring som också äter växtbaserat. På BVC har jag inte mött något ifrågasättande alls kring detta, han är en rejäl kille som växer som han ska. Så långt allt bra – men när jag skulle välja förskola visade det sig att alla kommunala förskolor inte har vegansk kost som alternativ ens. Så himla trist! Har valt en privat som erbjuder detta istället, så det blir säkert bra i slutändan.

  13. Em

    Kan det vara en budget fråga? Förskolor/skolor har väl inte allt för ofta jättemycket pengar och då behöver de veta så långt som möjligt hur mycket pengar de ska lägga på mat bland allt annat.

  14. Linn

    Jag jobbar på kommunal förskola. Hos oss är det kommunens kostenhet som bestämmer hur måltiderna ser ut, baserat på livsmedelsverkets rekommendationer. Personligen kan jag tycka det är onödigt stora mängder kött som serveras men känns svårt att påverka som enskild pedagog

  15. Ida

    I Malmö är det som tidigare påpekat mer än 80 % vegetariskt. Dvs 4 av 5 dagar. Ibland även den femte även om jag vet att de försöker servera fisk en gång i veckan. Det är dock ovanligt med kött på förskolorna. Det låter som både Hägersten och Karlstad ligger en bit efter i miljöarbetet i kommunen.

  16. Sofia

    Jobbar på en waldorfskola. Där är det vegetarisk mat tre dagar i veckan. En dag fisk och en dag kött. All mat är ekologisk. <3

Lämna ett svar