Har vi något val egentligen?

Insta-stories tagna uppifrån molnen (igen), sjunde unwrapping-videon med nätshoppade grejer denna vecka och konton som visar upp nya, hemskeppade köp – varje dag.
Samtidigt har vi en sommar i minnet som förmodligen är en försmak på vad som komma skall. Torka, bränder, värmebölja och vattenbrist. Och Greta 15 år gammal är på riktigt orolig för sin framtid. Ingen verkar bry sig. Det människor däremot är riktigt oroliga för är Gretas betyg. Men varför ska hon bry sig om sin framtid – om ingen annan gör det?

De där Insta-stories-klippen med ohämmad konsumtion och flygande har börjat göra mig illamående. Jag kan inte hejda det. Blir så ini norden illamående. Det är som att trycka ner huvudet i en gräddtårta efter att ha ätit fyra bakelser. De är så … Överdådigt. En lyx med sådan dålig eftersmak. Dels över hur vi vältrar oss i flyktiga trender, vill ha/behöva och har satt den där unwrapping-kartongen över huvudet. Vill inte se, höra eller förstå. Även om vi vet så himla mycket, så väljer vi att inte bry oss. Jag också stundvis. När jag glömmer mig.
Jag önskar djupt så att jag inte reagerade så fysiskt. Att mina tankar var några andra. Men så är det inte. För har en satt på sig klimat-glasögonen så filtreras allt genom dem. Andras och mitt eget beteende.

Men det börjar bubbla. Trendenser gör en uträkning kring influencers resande och Husligheter skriver om inredning, shopping och samvete – mitt under brinnande design week. Samtidigt skriver en stor influencer (som jag gillar) i sina storys om sitt förakt mot förslaget om flygskatt och att det segregerar rika från fattiga.
Som om flyga är en mänsklig rättighet. Och DET är största problemet i klyft-diskusionen?
Och att alla kan flyga hur mycket som helst HELA TIDEN  – samtidigt som världen brinner. Rika människorna gör absolut mest påverkan på klimatet, men målet kan inte vara att få upp alla till samma höga nivå utan att få ner vår klimatpåverkan till hållbara nivåer. Och då kan ju ett steg på vägen vara att göra det dyrare att förstöra miljön och billigare att vara miljövänlig (åka tåg!).
Inte ett ord om att subventionera tåget (så alla har råd att resa klimatsmart) eller kanske lägga krutet på en flygresa istället för att använda flyget som om det stod parkerad bredvid SUV:en i garaget. Tanken om biobränsle är inte lösningen. Det kommer inte räcka om vi reser så mycket som vi gör i dag.

P3 gör samtidigt en pod om tågluff (intervju i P3 Morgonpasset i veckan) som gör mig så förbannad. De ska testa att resa till Mallorca med tåg. Bra grej. De pratar om hur lite tåget släpper ut i jämförelse med flyget och det är ju fantastiskt att de visar att det går att åka tåg. Men. Upplägget är så idiotiskt. För det första verkar det inte gilla att åka tåg och de åker nu, off season, när det inte finns några nattåg och minimalt med anslutningar. Sure, många linjer har dragits in vilket är under all kritik, men under sommaren kan en ändå åka vissa sträckor med nattåg (vilket inte går så här års).
Det är jobbigt att tågluffa. “Tungt”. För de måste kånka sin packning till hotell som ligger fyra kilometer från tågstationen (fråga mig inte varför de har packat så tungt och bokat hotellen så långt bort). Packning brukar en ju behöva kånka oavsett var och hur en reser, men en stor skillnad (som inte nämns) är ju att du glider rakt in i stadskärnan istället för att landa flera mil utanför staden.

Att de dessutom bara stannar ett dygn på sitt resmål för att sedan kuska tillbaka förstår jag inte. Vem gör så? Och sedan tar de tåget i ett sträck tillbaka till Sverige. Hela grejen med tågluff är ju inte ett snabbt resmål, ett bonjour och adjö, kika in på en kaffe, utan att verkligen RESA. Uppleva. Få hela bilden. Inte ta en snabb charter till Mallis.
Okej, jag fattar liknelsen. Att just ta en vecka på Mallis – och testa det med tåg.
Men är det så vi ska resa verkligen?
Vi är vara att klämma in fyra resmål under en sommar – istället för att åka till ett enda. Och stanna länge. Att resa klimatsmart handlar väl ändå mer om att planera en resa som en kan längta till. Inte bränna av tio på slentrian med ett flygbolags subesnionerade pangpriser? I vårt stressade, uppbackade samhälle kanske vi ändå borde ta det lite mer … piano.
Ett problem på vägen är så klart att få en sammanhängande semester, så att en verkligen kan vara på ett ställe. Men ska vi inte börja där då?

Jag har aldrig förstått människor som säger att de älskar att resa, men hatar tåg. Det finns inget som är mer RESA än tåg enligt mig. Men resa är inte för alla.
P3 är ganska hårda i sin kritik till hela tåggrejen och ifrågasätter om det är värt det? Kanske ändå bättre att ta flyget?
This just in: Har vi egentligen något val?
Är det inte dags att tugga i sig att vi måste ändra vårt sätt att leva. Om vi ska ha en chans att rädda nästa generations planet? Eller: who am I kidding? Vår planet. Nu. Just precis nu.
För vi vet inte exakt hur snabbt klimatet vill och kan agera. Vi har inget facit. Det absolut enda vi vet? Det är att vi måste ändra på vårt sätt att leva.
Det betyder (som tur var) inte att vi måste sluta leva, utan leva annorlunda. Förstår inte varför vi fortfarande är kvar i frågeställningen om det är värt det eller inte. Som att vi väljer mellan vanlig mjölk eller ekologisk mjölk. Eller kan köpslå med klimatet.
Ledsen att säga det: MEN VI HAR INGET VAL.

Men samtidigt. Något bubblar. Det händer något. Greta gör något. Och många infleucers har tagit på sig klimat-glasögonen, förstått vad som pågår och när de där glasögonen väl är på är de jädrigt svåra att ta av.
Andra verkar fortfarande famla i ett suddigt dis. Men jag hoppas de famlar rätt svart. Väldigt snart.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 48 kommentarer

 1. Dani

  Hejja dig Emma! Älskar att få läsa din blogg, det du säger, hur du skriver allting är bara så bra, sant och spot on! Det är på grund av dig som jag bestämt mig för att inte flyga alls nästa år, och förhoppningsvis inte åren därpå heller! Kan inte du göra en guide om hur man bäst tågluffar? Du åkt så mycket tåg och som åkt tåg långt!

  Tack för ett underbart inlägg, tack för att du också bryr dig om vår värld och vill använda din blogg för att påverka andra!

  1. emma

   Gruppen “Tågsemester” på Facebook är jättebra för inspo! Och ja, tack Emma – så viktigt att influencers som du gör dessa viktiga statements! //Emma

   1. emmasundh

    Ja, älskar den!

 2. Louise

  Så bra skrivet! Du sätter verkligen ord på vad jag känner. Det är en sån stor frustration i mig när jag ser folk som blundar för detta. Kollegor, vänner, famillj.. Vet inte vad man ska göra för att hjälpa dom få upp ögonen.. Känns som deras “rättigheter” till konsumtion, flyg och kött går före klimatet. Vi borde agera men hur? Känns som det behövs något som uppmärksammas (som det Greta gör) för det känns inte som det räcker med att man försöker prata om det..

  1. emmasundh

   Nä, det är så himla svårt. En måste nog börja med dig själv och hoppas poletten trillar ner. Annars går en av och sönder. Stor kram och styrka

 3. Josefine

  Ahhh så bra! Älskar dina texter dom berör och engagerar!

  1. emmasundh

   Blir taggad att skriva mer. Tack vare dig!

 4. Christin

  Underbara Emma!
  TACK för att ni ungdomar börjar ifrågasätta och påvisar problemet med vårt sätt att leva.
  Trots min ålder läser jag din blogg med stor behållning, så tacksam att någon av er influencer
  tar ställning. Ser också att, precis som du skriver, Trendenser ifrågasätter.

  Tack för att mina ev barnbarn, har er i framtiden.
  /Ch

  1. emmasundh

   Men åh, Christin! Tack för din kommentar <3

 5. Louise in UK

  I read your blog from the UK and sometimes the translation is not so great, but I always seem to know what you are on about.
  I like your blog because it is ‘realistic’ and not just based (as so many are) on buying new things and boasting about them.
  Well done and a hearty thanks re what you have just said. We are too lazy these days and ‘expect’ too much.We are SPOILED BRATS!

  1. emmasundh

   THANK YOU SOOOOOO MUCH!

 6. Maria/Husligheter

  Tack! Och ja, jag håller med dig i allt. Så klart! Är också frustrerad över att politikerna inte bara kör över oss. Jag vill att de räknar ut vad vi behöver göra för att få ner svensken till en rimlig CO2-nivå och börjar bannlysa saker vi gör som släpper ut för mycket. Hitta sätt att reglera det rejält på kort tid. Jag skulle till exempel älska om alla skolor och förskolor bara serverade vegetariskt till lunch! Det skulle båda hjälpa barnen att vänja sig vid vegokost och avlasta stressade föräldrar med klimatsamvete som inte riktigt hinner lära sig nya rätter. Plus, funkar oavsett religion.
  Förbjud o-ekologiska bananer och o-ekologiskt kaffe, rakt av. Förbjud plastpåsar. Inför en flygkvot, mer än så får vi inte flyga per år (om vi inte typ jobbar med Läkare utan gränser), så får vi lära oss att spara ihop flygmil till en resa istället för att boka den i mobilen samma sekund som vi kommer på att vi är ressugna.
  Inget beslut behöver ju vara för alltid, men om vi ska köpa oss tid att hitta alternativa lösningar som inte tär på klimatet lika mycket borde vi gå cold turkey på ganska mycket nu, och sen ta bort restriktionerna en efter en när vi hittat bättre sätt att göra saker på.
  Mvh Frustrerad och Drastisk …

  1. emmasundh

   DET BÄSTA SOM JAG LÄST PÅ INTERNET!

 7. Anna

  BRA!

 8. Andrea

  Tack för att du tar upp allt det här, det är ju så viktigt! Heja dig!

  1. emmasundh

   Och heja dig som hejar på mig. Utan era hejarop skulle jag aldrig våga. Eller orka.

 9. Erika

  Word.

 10. Emma

  Jättebra inlägg! Så bra skrivet! Vi behöver bry oss om framtiden – vi har inte råd att blunda.

  1. emmasundh

   Word.

 11. Sofie

  Tack för att du sätter ord på detta Emma!

 12. Sofia

  Tack för detta!

 13. Josefine

  Tack för det Emma. Vi kan inte ge upp och lägga oss i ångestpölen. Det hjälper inget. Men genom att reagera och agera – då kan saker börja hända. Konsumerandet som det ser ut idag tar sakta död på oss som art. Oavsett om det är flygresor, chica handkrämer, dyra suvar eller bilresor och flygresor i mängder. Vi. Måste. Förändra. Oss.
  Tack för att du lyfter din röst.

  1. emmasundh

   Nu blev jag taggad på att skriva en debattartikel! Kanske måste!

 14. t u v a

  Tänkte såå mkt på Kenza när jag läste detta :/
  Såå mkt flygresor..

 15. Karin

  Word!

 16. Therese

  Heja Emma! Jag är helt med dig! ❤️ Stor kram

  1. emmasundh

   Du anar inte hur glad jag blir att höra det! Stor kram Emma

 17. Karin

  Heja, heja, HEJA!!!! Du är sannerligen en miljö-förebild (och även på många andra sätt). Varje gång du skriver om miljön får jag ytterligare en spark i baken att vilja göra ännu mer för att även minska min miljöpåverkan.
  Keep up the good work!

  1. emmasundh

   TACK! TACK! Vet inte hur många tack jag kan skriva. Men MÅNGA! Jag hade inte orkat detta om jag inte hade er läsare bakom mig. Så TACK! Vi gör detta tillsammans!

 18. Malin

  Det är så bra att du skriver om det här.

  1. emmasundh

   TACK! Varje hejarop gör mig starkare.

 19. Frida

  TACK! Så bra skrivet! Och helt rätt om att sättet som människor reser på är helt idiotiskt. Det är verkligen ingen mänsklig rättighet att flyga, och det kan ju verkligen inte vara den viktigaste pucken i “klyft-debatten”. har under det här året tackat nej till att följa med på två flygresor och helt sonika sagt att jag kan inte motivera att flyga, det är jobbigt att säga för det är som att säga till sin kompis att den gör fel och att klanka ner på dennes val. Men samtidigt är jag mer rädd för vad som kommer hända med vår enda boplats än om vad min kompis ev. kommer att tycka (kanske kan jag till o med bidra till en tankeställare). Nästa år ska vi tågluffa med våra barn, verkligen visa dem hur världen ser ut istället för att sätta oss i en metalltub som förstör den. Ser fram emot ett år av planering av rutt och research av platser, det är också en del av resan.

  Och att göra ett program som verkligen aktivt visar att det hållbara sättet är jobbigare än det miljöförstörande borde vara straffbart.

  1. emmasundh

   Tack Frida för din kommentar! Den gör mig stark!

  2. Martina

   Bra inlägg, Frida!

 20. Maria A

  Blir alldeles varm i kroppen av sådana här inlägg, det är så många som läser det du skriver och du använder det så himla bra!
  Gillar dig så mycket Emma!

  1. emmasundh

   Tack! Det är tack vare era hejarop som jag vågar!

 21. Stina

  Fantastiskt. Tack Emma. Jag blir också vimmelkantig och kan bara inte förstå hur det finns influencers med 500.000 följare, som har SÅ stora kontaktnät och möjligheter att genom dem sprida bra grejer, ändå väljer att använda sina plattformar till att göra reklam för flygresor och lyxkonsumtion (“har du redan tio svarta väskor? här förklarar jag varför du behöver ännu en”).
  Efter i sommar KAN ju inte ens de har missat att klimatförändringarna är på väg åt HELT fel håll, och ändå läser jag i slutet av juli i brinnande hetta hur en av dessa influencers stoltserar med att hon nu har “köpt flygbiljetter till höstens alla content-resor, skönt att ha det ordnat”. Blir så ledsen.

  Men tack för ditt inlägg och för att du använder DIN plattform på ett helt annat sätt, tack!

  Kram

 22. Tove

  Håller helt med! Så less på oss svenskar som verkar tycka att det är vår rättighet att bara fortsätta hålla på som vi gör med flygande och konsumtion och sen försöka skylla klimatförändringar på andra!! Att hitta lite ‘grönare’ alternativ men ändå fortsätta på samma sätt håller inte och det är enbart bortskämt att tro något annat! Jag skriver själv en blogg som tar upp dessa frågor och följer många influencers av intresse men blir definitivt mörkrädd alltför ofta då konsumtionshetsen inte ens reflekteras över… Bra att du tar upp detta!

 23. Lisa

  Så himla bra skrivet! Fler “kändisar” borde göra och tänka som du, för att på något sätt kanske påverka andra att börja tänka likadant!

 24. Anna

  Håller med om allt!!
  Och vi orkar. Tillsammans!

 25. Emelie

  Tack för du vågar ta ställning för våra barn & för vårt jordklot.. för vår framtid.. & vårt NU!

  Kram fina du!

 26. Martina

  Tack gode gud att någon tar ställning! Fortsätt med detta, du gör det BRA!!!!
  Du & underbara C är snart de enda bloggar jag står ut med. Jag läser iofs bara tre, fyra stycken. Det mesta är ju ren skit. Förstår inte hur vissa kan leva med sig själva. Känns så otroligt 2001 med att HETSkonsumera i parti och minut.

 27. Lisa A

  Tack Emma!
  Toppen att du skriver om detta, det gör din blogg ännu bättre! <3 Älsk till dig och dina kollegor som lyfter problematiken kring konsumtion och resor. Heja er!

 28. Johanna - Slowfashion.nu

  Heja dig! <3 Mitt i all total klimatångest och valpanik dyker dessa små ljusglimtar upp (det är i alla fall vad jag behöver efter att vaknat flera nätter i rad nu vid 3.00 med undergångskänslor….). Det är nu det händer, och det du har predikat länge har jag och många med mig vaknat upp till. Januari 2018 var året mina flygglasögon dök på, och som det har förändrat hela mig själv. Jag älskar att resa – och från att i år förnekat o förtränga att jag borde sluta resa känner jag nu bara: fy fan vad kul att få spana in en miljon nya sätt att upptäcka på! Och hela din uppenbarelse bidrar ju till det.

  Och jag tror att det är så här det funkar: att man vaknar upp med en ny insikt och ändrar sitt beteende. Och gör så på område till område. Flyg är mitt nya. Och förhoppningsvis är det jag kan bidra med är att få någon annan att göra kläder och mode till sin nya hållbarhetsinsikt…. vad vet jag. KRAM!

  1. emmasundh

   TACK för din kommentar! Jag minns att vi pratade om flyget när vi sågs på Pom. Och jag var mitt uppe i just det där som du är uppe i nu. Stressen, undergångskänslorna. Jag sket i allt. Sket i om jag var för hård, trampade på fötter eller klampade in där jag inte var välkommen, jag var tvungen att göra något. Nu har jag lugnat mig och försöker kanalisera kraften på rätt sätt. Kan sova, har inte så stor ångest och känner mig peppad att vända skutan tillsammans med dig <3

 29. Charlotta

  Tack Emma! Ännu ett bra inlägg i klimatdebatten, älskar att du skriver om det här, speciellt i valtider. Det är så skönt att känna att man inte är den enda som går runt med en klump i magen och vill skrika åt folk att det är inte “business as usual” längre! Vi har inte tid. Om vi ska nå tvågradersmålet måste utsläppen ner rejält, nu. Helst igår. Och bor man i väst så gäller det inte bara de som är värst, det gäller oss alla. Jag tror inte att någon på allvar tycker att en värld över två grader är nåt man vill riskera bara för en extra flygresa eller rätten att få köra Suv. Som jag ser det finns det ett gigantiskt utbildningsgap. Sverige har skrivit på Parisavtalet, men politikerna har inte varit tydliga med att det betyder en ändrad livsstil för oss alla. NU. Här finns ett stort politiskt ansvar att ta. Förändringen måste ske både på samhällsnivå och individnivå, de hänger ju ihop. Tack igen för att du lyfter detta, tillsammans fortsätter vi kämpa!

  1. emmasundh

   WORD!

 30. Mari

  Så himla bra skrivet! Grymt! Jag fattar inte heller hur människor kan med att sticka huvudet ner i sanden och låtsas som ingenting! Tack för att du delar med dig av dina tankar om miljön, det inspirerar!

Lämna ett svar