Börs, bank och besparingar – hur jobbar dina pengar?

I samarbete med Ekobanken

Pengar. Jag hatar dem. Älskar dem.
De skapar så mycket elände, och samtidigt möjligheter. Personligen ger de mig trygghet, för pengar innebär att jag kan skaffa mig tak över huvudet och mat på bordet, men de ger mig också tokångest (har en surdeg att ta tag i om en säger).

Men hur jobbar mina pengar? Lån, lön, besparingar, pensionspengar? Gör de gott för klimatet, eller ställer de till med stök? Möjliggör de – utan min vetskap – klusterbomber, ojämställdhet, vapenexport till diktaturer, pornografi och skövling i Amazonas? Går mina skattepengar till att finansiera flygplatser som ständigt går med förlust?

Vilka ohållbara normer kring pengar drivs vi av? Och hur är det möjligt att en klick människor har tjänat biljoner på pandemin, medan 115 miljoner människor rasat ner i fattigdom? Hur kan det vara lagligt?
Vilken är min stora ångest-surdeg gällande pengar? Vilken bank är bäst på hållbarhet? Och hur vet en vilken bank som är bäst?

Detta har jag och min vän Maria Soxbo grottat i, och resultatet kan du lyssna på i ett nytt avsnitt av Plan B-podden som finns ute nu. Avsnittet heter Börs, bank och besparingar. 
Vi berättar vad våra pengar går till, hur vi spenderar dem, och lyfter en del tillkortakommanden och surdegar.  Dessutom anklagar jag Maria för att vara en skurk.

Jag berättar också lite om min framtidsplan – att göra mig mindre beroende av pengar.
Lyssna vettja, för detta avsnitt är viktigt på så många plan.

Tack till Ekobanken som möjliggjort detta avsnitt och till Jakob KönigFair Finance Guide för allmän briljans.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Skulle gärna byta bank men svårt med ekobanken som verken har kört eller swish, inte så användarvänligt direkt. Har du tips på nån annan bank med vettiga värderingar men som ändå fungerar för en person som behöver dessa saker?

    1. Jag har tre banker, hehe. Jag berättar mer om detta i avsnittet av Plan B-podden. Grejen är att det är ENORMT kostsamt för små banker med goda värderingar att ha lösningar som Swish. Tyvärr. Så lösningen är att ha sina pengar i en bra bank och använda en av de minst dåliga för att kunna ha swish.
      Kram emma

Kommentera

Stäng meny