Hur ser framtidens butik ut – om du får bestämma?

– I samarbete med PBX

Håll i framtidshatten (som du köpt i återbruksgallerian) och din reuse:able pantkopp från kiosken – för nu ska vi kika in i framtidens butiker och kiosker!

Hur ser butikerna och kioskerna ut? Hur funkar de? Vilka problem löser de? Och är det kanske så att framtidens butik hjälper oss att konsumera efter behov  – inte lockar in oss i onödiga begär? Knuffar oss rätt.  Vilda (göttiga!) tanke!
Och hur knuffar de oss?  Får vi rabatter och poäng ju mer resurseffektivt vi konsumerar?

Är det lanthandlar på hjul fulla med lokalproducerad mat som är grejen?
Som bokbussar (rosa bussar!) fast med mat som kommer till en central plats – istället för att 100 personer tar bilen till affären som billängds avstånd.

Eller kommer vi se välsorterade återbruksgallerior fyllda av secondhand, vintage, reparationsservice, remakestudios och coola matsvinns-restauranger längs paradgatorna? Kommer vi se eldrivna foodtrucks, bageri- eller grönsaksbilar som rullar ut på landsbygden varannan vecka?
Mysiga gårdsbutiker med närodlade grönsaker och hantverksmässig mat?

Har framtidens kiosker flergångskoppar med pant för att minska engångs-joxeriet när en ska grabba en kaffe på språng. Snygga flergångs som en pantar istället för engångs som en kastar?Koppen jag håller är av 100% porslin så föga bra att ha med sin i farten så att säga, men snygg som få. 

Ja, men detta med framtidens butiker och kiosker måste vi ju grotta ner i, inte sant?
Snart kommer ett nytt avsnitt av Plan B-podden och då ska jag och Maria avhandla ett efterlängtat ämne, nämligen “Butiker, bageri-bilar och begagnat-gallerior“. Vi ska vända och vrida på utmaningar och fnula kring framtidens butik. Vi drömmer ju om butiker som gör det enklare att göra rätt och svårare att göra fel. Butiker som nudgar oss att göra, vettiga och resurseffektiva val.

Så vad ser du i din spåkula? Hur ser framtidens butik och kiosk ut? Hur konsumerar vi resurseffektivt och klimatsnålt i framtiden? Vad kommer INTE finnas i framtidens butik? Spåna loss i kommentarsfältet vettja (eller skicka ett röstmemo till planbpodden@gmail.com), så lyfter vi en hel massa av era idéer i nästa avsnitt av Plan B-podden! Wiii, ska bli så spännande!

Detta kommande avsnitt (lätt taggad!) gör vi i samarbete med PBX (som står för Pressbyrån X), som är en ny sorts kiosk, eller ska vi säga levande labb, som testar nya koncept och försöker pressa klimatavtrycken nedåt.

Första steget är att endast sälja varor utan palmolja samtidigt som mackorna är gjorda av närproducerat bröd, middagshyllan är helt ekologisk och främst bland städprodukterna står bikarbonat, ättika och citron. Hej knuff i rätt riktning.

Bakom PBX står Reitan som driver både Pressbyrån och 7-Eleven, och planen är att testa resurseffektiva och klimatvettiga idéer och sedan skala upp smartheterna i redan befintliga kiosker. Och så klart, sätta press på branschen!

Så dyk ner i kommentarsfältet nu och spåna loss!
Gah, så spännande detta ska bli!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Flora

    Jag tänker mataffär och restaurang i samarbete. Restaurangen lagar mat på det som inte blir sålt i affären. Allt ekologiskt förstås!

  2. Emma Thun

    jag hade önskat typ reko-ring, men i fast lokal, där de som har något att sälja lämnar in saker och så går man förbi och köper det man vill ha. Vid varje bord ett swish-nummer typ…

  3. V

    Jag hade önskat en massa o sen den där muggen? Vad heter den? Loppad? /V

Lämna ett svar