Jag släpper “Sustainable spring” – en hållbar kollektion med 92 vårplagg i skiraste bomull!

 

Äntligen kan jag berätta om ett nytt, stort och spännande projekt som jag jobbat på!
Min nya kollektion “Sustainable spring” – en grön, hållbar kollektion innehållandes 92 nyproducerade vårplagg i skiraste bomull!

Vad säger ni? Är ni taggade?

KLICKA HÄR FÖR ATT SE HELA KOLLEKTIONEN!

Nä, du kom ingenstans.
För jag släpper jag ingen hållbar, grön kollektion med nyproducerade plagg.
För det hade varit greenwashing.
Och jag hade brutit mot lagen.
Marknadsföringslagen

Jag hade vilselett er läsare att tro att något var bättre än det egentligen är. Och att vi tillsammans skulle kunna shoppa oss ur klimatkrisen, dansat mot solnedgången i vårens skira klänningar med ballongärm och leva happily ever after.
Men this just in: Inget nyproducerat plagg kan rädda klimatet, ingen kollektion är hållbar om den innehåller 92 nyproducerade plagg.
Och vet ni vad?  Företag kan greenwasha, men det kan även influencers.

Ingen vill ju bryta mot lagen med vilje. Det har jag svårt att tro. Men kanske är det så att vi behöver lära oss mer om vad som är hållbart? Vad greenwashing egentligen är.

Så vad är greenwashing?
Det snackar jag och Maria om i ett nytt bonus-poddavsnitt av Plan B-podden på ämnet “Greenwashing”, där vi också intervjuar Yrsa Lindberg som driver insgramkontot Greenwashing i Sverige.

Du kan lyssna på avsnittet här! 

I avsnittet berättar vi när vi själva blivit vilseledda att tro att något är bättre än det är, snackar om när storföretagen kontaktat oss – i egenskap av influencers – med tveksamma kampanjer och när mode- och inredningsföretaget använde oss i briefen för sin “hållbara kollektion” för att locka andra influencers att hoppa på.

Så varför snackar vi greenwashing? Och varför gör vi det just nu?

Alla snackar hållbarhet 2021, alla vill vara med i matchen så att säga. Produkter marknadsförs ständigt som “hållbara”, samtidigt som det i princip inte finns några produkter idag som kan kallas helt “hållbara”. Det säger sig självt att reklambudskapen lätt blir vilseledande, right?
Och det strider mot marknadsföringslagen.
Problemet är att det är svårt att navigera och göra “rätt”. Jag har själv garanterat varit ute på hal hållbarhets-is tidigare, när jag inte visste bättre.
Men det härliga är ju att det finns möjlighet att göra om, göra rätt. Lära sig mer.

Därför har jag, Maria Soxbo, Isabelle McAllister och Yrsa Lindberg snickrat ihop en kampanj –  Stoppa Greenwashingen NU – som dels ska fungera som kunskapsbank för dig, mig, influencers, företag och byråer. Med snabba svar på tal kring greenwashing – så det ska bli enklare att göra rätt, svårare att göra fel.

Idén föddes ur frustrationen över att ALLA pratar om “hållbarhet”, allt fler företag förstår att det är fräscht att snacka “hållbarhet” 2021 och influencers blir därför ofta kontaktade av företag som vill samarbeta med sina “hållbara” produkter. Det är rent ut sagt plättlätt att råka greenwasha utan att det var ens uppsåt – både för företag och influencers. Så för att undvika att en bryter mot lagen – och öka kunskapsnivån kring just greenwashing –  så har vi dragit i gång kampanjen.

Förutom att vi (minst jag ska erkännas) har skapat en kunskapsbank och en guide till hur en anmäler greenwashing (för yes, det är upp till oss konsumenter att anmäla), så har vi också gjort ett upprop där vi låter företag, kommunikationsbyråer och just influencers skriva under att de lovar att hålla sig till lagen.

Begreppet “hållbarhet” blev känt genom Brundtlandrapporten som utkom 1987 och definitionen är ”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.

Säg det plagg som kan uppfylla det? Eftersom ett plagg och en pryl ofta har en negativ påverkan på klimatet.

Vad hoppas vi kampanjen ska bidra till?
– ökad kunskap kring greenwashing
– att få upp greenwashing på agendan så att fler ifrågasätter företag som öser ur sig “hållbara kollektioner” med nyproducerade saker
– att fler anmäler greenwashing till Konsumentverket.
– att företag och reklambyråer kan sätta press på varandra genom att skriva på uppropet, för vem vill handla av ett företag som vägrar att lova att inte lura sina kunder?
– att influencers ska kunna visa att vi är en yrkeskategori som vill agera rätt, följa lagen och tas på allvar.

Spana in sajten, kolla vilka som skrivit under och peppa företag att sätta sitt namn på listan!
Tillsammans kan vi sprida kunskap, men också städa upp i greenwashing-härjet.

Alla kampanjbilder: #StoppaGreenwashingenNU (fria att dela vidare om kampanjen nämns och taggas). Grafisk form: Tone Knibestöl

Ps. Alla kläder är gamla som gatan. Så klart.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Sanna

  Haha! Hann tänka och bli besviken att nääe, nu går Emma på den bollen också…

 2. Vera

  Hahaha, läste rubriken och tänkte “VA?! Nyproducerade plagg? Vad i hela friden…” men så läste jag vidare och förstod mer. Klockren rubrik! Så bra skrivet. Tack för dagens skratt och tankeställare. Jag vill också passa på att tacka för ditt tips om boken “Kloka hus”. Här sitter jag och drömmer om hus som både är vackra och klimatsmarta. Det är en bok som jag aldrig själv hade hittat men får så mycket inspiration från.

  Tack Emma!

  P.S. Sjukt snygg blus. D.S.

  1. emmasundh

   Loppis, så klart!

 3. Maria

  Fast du har ju gjort en kollektion, med nya klänningar som skulle se gamla ut…?

  1. emmasundh

   Yep, det har jag. Det var dock fem år sedan, och jag hoppas innerligt att vi tillåter människor att växa, göra om och göra sätt. Oavsett om de börjar i dag eller för fem år sedan, annars har vi en väldigt hård piska.

 4. Klara

  Haha, morgontrött kanske men jag gick absolut på det! Läste rubriken med rynkade ögonbryn och tänkte ”Nää, nu blir jag besviken på Emma! Trodde hon var klokare än såhär!”. Och blev sen lika delar lättad och road när jag läste vidare 🙂 Så viktig poäng!!

 5. Annika

  Hej Emma! Det här inlägget gjorde mig glad. Det är så skönt att det finns andra som verkligen är beredda att låta (iaf försöka) hållbarhetstänkande genomsyra minsta val i livet. Kram från Annika

 6. Maria

  Absolut. Det är trovärdighet som gör att skon klämmer för min del. Även om det – som du ofta skriver – är bättre att ha ett boende än två, så var det ju inte så länge sen ni faktiskt hade två boenden, och de som gör “hållbar nyproduktion” idag kanske just nu tänker som ni gjorde för fem år sen, då det tydligen gick bra att hitta ett sätt att rättfärdiga det hela. Jag tänker att det kanske är lättare att avstå och att tala om för andra vad de borde avstå om man exempelvis rest mycket och självförverkligat materiellt?

  Jag har ofta en känsla av att även om det är bra med så mycket miljöpepp som möjligt i alla kanaler, och att alla från makthavarnivå till individnivå måste ta sig sabla ansvar på alla områden om våra ungar ska ha möjlighet till nån slags framtid, så är det andra människor som borde vara hållbarhetsförebilder, människor som inte syns någonstans. Typ mormödrar som diskar plastpåsar och som aldrig slösat resurser även när de hade kunnat, om vi ska utgå från ett svenskt perspektiv.

  1. emmasundh

   Sorry, jag är lite trött i dag, så jag hänger inte riktigt med i resonemanget tror jag.
   Det låter som – och nu kanske jag missförstår och då ber jag om ursäkt – att det inte finns utrymme att utvecklas? Fattar jag fel då?
   Jag tänker att allt är en process. Det finns de som har kommit långt mycket längre än jag, och som pressar mig att gå en vända kring mina egna privilegier (och det är ju inte alltid en mysig promenad så att säga, men nödvändig).
   Jag håller med dig. Det finns redan hållbarhetsförebilder, det är ju bara att kika tillbaka i tiden, eller för all del: på de som inte har något val. Som lever hållbart, pga det finns inte möjlighet till två boenden eller ännu ett nyköp. Hållbarhetscredden ska inte till mig, långt ifrån. Det enda jag kan göra är att försöka göra bättre än vad jag gjorde förut, och inspireras av de som redan lever hållbart. Men jag hänger inte med riktigt i ditt resonemang. Men kan så klart bero på att jag är lite … slutkörd. Vad är det du vill att jag ska göra annorlunda?

 7. Maria

  Jag uttryckte mig säkert otydligt.

  Det jag menar med det första stycket är att jag inte tycker att det är trovärdigt att gå ut hårt mot personer som t ex lanserar hållbara kollektioner när en själv för inte särskilt länge sen kunde komma på anledningar till varför det skulle vara okej. Det kan man tycka utan att det betyder att det inte finns plats för utveckling.

  Sen minns man kanske saker olika som läsare och bloggare, jag upplever att det känns som nyss som du gjorde vintagekollektionen och reklamen för superwashplagg, medan den känns som länge sen för dig. Därför tyckte jag inte att det här inlägget landade så bra, just eftersom det kändes som en kovändning. Även om det såklart är bra med kovändningar i klimatfrågan.

  Det jag menar med det andra stycket är att det skaver lite när t ex influencers (inte bara du) upp stor plats i media som hållbarhetsprofiler, medan människor som alltid levt någorlunda miljövänligt (den hypotetiska mormodern som diskar plastpåsar) egentligen borde vara våra förebilde. Jag menar att vår generation bara borde rulla upp ärmarna och göra jobbet, och kanske hellre lyfta – igen – mormodern/den som inte har en elefant i bagaget än oss själva den dagen insikterna råkar komma. Men det tror jag att du hängde med i, och att vi håller med varandra om.

  Hoppas detta var klarare formulerat. Jag tror inte jag menar att nåt borde göras annorlunda, mer än att just det här inlägget retade mig av anledningen som jag skrev ovan, att det kändes som nyss som du faktiskt gjorde en nyproducerad kollektion.

  1. emmasundh

   Jag lär mig prick hela tiden. Det är väl det som är att vara människa. Skillnaden är att mina misstag synas av 22 000 på instagram, och min resa och mina misstag ständigt är synliga. Inte en dröm alla gånger ska erkännas.

   Detta var ett sätt att lyfta greenwashing, för en “hållbar” kollektion kan liksom inte innehålla 92 nyproducerade plagg.
   Det var ett effektivt sätt att lyfta just greenwashing, få fler att läsa längre än tredje meningen. Många satte morgonkaffet i halsen, eftersom jag i mångas ögon just gjort en resa de senaste åren.

   Gällande kollektionen som jag gjorde var det två plagg, i ytterst begränsad upplaga. I dag skulle jag inte göra en sådan typ av kollektion, eftersom jag själv inte handlar nyproducerade kläder. Det gjorde jag då för fem år sedan, även om jag gjorde det ytterst, ytterst sällan.

   Gällande samarbetet med ullkläder så var det en lärdom, och det var inte en rolig sådan. Men jag är människa. Jag gör misstag.
   Det som kom ur misstaget var att jag skärpte min samarbetspolicy och gör sedan 2018 inga samarbeten med nyproducerade prylar, om de inte underlättar att ta sig från engångsträsket vill säga. Jag läste på, lärde mig mer, och satte på mig klimatglasögonen. Sedan dess har jag också skrivit fem böcker om klimatet. Vet inte om det ses som en kovändning, men okej, om du upplever det så så är det så.

   Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser dina kommentarer. Kanske för att jag är trött, försöker göra bra, höja min röst, använda min tid att göra rätt, göra bättre, men du har så extremt höga krav på mig. Förmodligen för att det FORTFARANDE skaver att jag gjort saker i mitt liv som inte lirar med hur jag lever i dag. Gah, det är så jobbigt. Att en ska dras med gamla misstag även flera år efter en ha gjort dem – dessutom gjort dem publikt – är inte roligt. Tro mig. Så ja, jag blir faktiskt ganska ledsen av din kommentar, kanske mest för att jag förlorar energin, det blev en tråkig start på den här veckan och en bara känner att en inte kan aldrig kan rätt och då bara vill lägga ner.
   Läs gärna innehållet i inlägget en gång till och se om du kan se vad jag vill säga. Jag gjorde detta grepp för att jag ville att alla skulle läsa längre än första meningarna. Om jag skrivit ett inlägg som hette “greenwashing” hade ingen läst inlägget. Nu blev det klick så det bara sjöng om det och jag gissar att många lärde sig ett och annat.
   Nu känner inte jag dig, och vet inte om du driver en blogg, men ha gärna i beaktande att alla mina misstag är publika. En behöver ha tjock hud när en är här ute, med allas blickar på sig. Det hade varit sju resor enklare att leva utan denna kanal, och leva loppan. Men det gör jag inte.
   Det jag menar är att jag hoppas att jag kan göra någon form av skillnad.

   Gällande mormodern är jag helt och hållet på din linje, och det är ju något som jag ständigt återkommer till. Att vi måste lära oss av äldre generationer. Och jag tänker att vi kan ha två tankar i huvudet samtidigt: hylla de som redan gör alla rätt, och de som försöker.

 8. Frida L

  Jag tycker det landade mitt i prick! Jag hann tänka “Va? ska HON? Det trodde jag inte?!”… sedan “Åh, fast det där är typ min dröm-blus så den skulle jag verkligen vilja ha!!!” .. och vidare till “Aha, okej, det var inte en ny kollektion trots allt, synd på blusen men det känns ju samtidigt mycket bättre att det inte var sant”.

  Så heja! Det är exakt såna här tankeställare vi behöver. För om du (som åtminstone jag förknippar med just vettiga val och hållbar konsumtion) faktiskt skulle lansera något sånt här tror jag (tyvärr) att vi skulle vara många som gick på det, och trodde att det skulle vara hållbart att köpa just dessa nyproducerade kläder. Just för att det var du som släppte dem.

 9. Linn

  Emma, du är så jädra bra och din och flera såna här platser behövs på internet! Alla som lägger energi på att försöka trycka ner nån som ärligt kämpar på och försöker bättra sig kunde väl lägga den orken på att faktiskt göra skillnad för miljön och klimatet istället. Vi har all det jäkligt tufft i dessa tider och då känns det extra viktigt att vi försöker lyfta varandra och oss själva med den lilla energi vi har. Ingen är perfekt och kan allt, men alla kan försöka göra bättre och ändra sitt beteende/arbete, varje dag!

Lämna ett svar