Mini-guide: Vintagevinter och varma vinterkläder?

vinter midsommarkransen by emmas vintage

Halloj! Låt oss börja denna vecka med ett stycke önskeinlägg om vinterkläder.  Inläggsönksare är Fanny <3 som undrar hur jag tänker kring vinterkläder och håller vintagestilen när kylan laddar på.

Så här kommer en liten mini-guide till vintagevintern.

Kasmirtröjör. Vintagevinters viktigaste beståndsdel är kashmirtröjor. Förutom att kashmirtröjor är så mjuka att du inte vill bära något annat (någonsin), så är de varma till tusen. Du kan med lätthet bära en lätt fodrad kappa hela vintern, med en kashmirtröja under.
Jag har köpt mina kashmirtröjor på Beyond retro för en bra peng och burit dem tills de fallit sönder (en tröja envisas jag fortfarande med att bära, trots att jag har lagat den säkert tjugo gånger).
Vill du köpa nyproducerat så var bredd på att få lägga ut en slant. Det finns så klart billigare varianter, men jag vill slå ett slag för kvalitet, eftersom det håller längre och blir billigare i längden (plus miljövänligare)

rutig kappa by emmas vintage

Långa handskar. Till mina kappor bär jag alltid långa, varma handskar. De ska helst gå upp till armbågen för att undvika glipor (mitt största hot i livet).
Mina favoriter har jag fått av min mamma, ett par svarta handskar med klädda knappar i lammull. pälshalsduk by emmas vintage

Halsduk. Jag går sällan ut genom dörren utan en halsduk. Om min hals är kall är nämligen hela jag kall. Jag mixar mellan en stor, stickad halsduk som jag kan vira flera varv (perfekt när det snöar) och en halsduk i pälsimitation från Rules by Mary. Stor och gosig när det blåser. Är inget stort fan av varken vintagepäls eller pälsimitation (och VERKLIGEN inte nyproducerad päls), utan vill hellre att du ska satsa på något annat luddigt att gosa ner dig i.
coat by emmas vintage

Rejäla kängor med raggsockor i. 
Jag är inte mycket för fjösiga, tunna skor på vinter. När det är vinter vill jag stoppa ner fossingarna i raggsockor som får plats i rejäla kängor med luddsula. Helst med rågummisula eftersom jag är expert på att halka.
Mina favoriter är ett par rejäla kängor med ludd i från Swedish hasbeens, ett par högklackade skor med rågummisula från Roots och mina klassiska snörkängor från Dr Martins. Har även ett par hemskt fula och nedgångna, men sköna, stövlar som jag hoppar i när jag ska handla mjölk på Coop.

kängor by emmas vintage

3 x strumpbyxor.
Lager på lager är min devis när det gäller det mesta på vintern, men framför allt när det gäller strumpbyxor. Jag bär ju alltid kjol eller klänning (även på vintern), och till detta min gyllene vinter-regel: 3 x strumpbyxor. I min garderob har jag massor av tjocka, fula strumpbyxor som jag bär under finare, kulörta strumpbyxor. Tre stycken strumpbyxor brukar räcka.

hat by emmas vintage

Hatt. När jag inte snurrar en halsduk eller sjal kring huvudet, så frossar jag i hattar och baskrar. En liten värmande krydda på outfiten. Baskern är ju superfiffig eftersom den går att bära på flera olika sätt. Platt och snajsig, eller neddragen över pannan.

basker_emma_2

emmas-vintage-instagram-13

Ylle. De riktigt kalla dagarna laddar jag med ylle – på alla fronter – och lager på lager.
parkas by emmas vintage

Rejält. 
Och ett sista tips. Att lämna den eleganta kappan på hallkroken och gå all in på rejäla jackor, kängor och en stor mössa. Det finns inget bättre och mer befriande än att byta stads-elegans mot skogshuggar-rejält.
Som min nya parkas eller den här jackan som jag hittade lååååångt inne i garderoben hemma hos mamma och pappa.
Jag tycker det är minst lika snyggt med en stilig vintagekappa som med en rejäl Fjällräven-jacka och rediga boots, det beror helt på hur du bär upp det.

IMG_1286

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. sofia

  du är fantastisk emma men naaaaaaaaaj inte fleece!! så himla dåligt för miljön :((((

 2. Sofia W

  På tal om strumpbyxor x3. Som gammal säsongare har jag löjligt mycket underställ hemma (saknar fortfarande dagarna när man kunde driva runt i underställ hela dagen, skönaste!). Har kommit fram till att ett par tighta tunna merinosunderställsbyxor är fantastiskt under strumpbyxorna! Största problemet är att det kan bli varmt när jag kommer in på uni. Och att de ska vara riktigt tighta för att inte korva sig när man drar strumpbyxor över. Men annars; glöm att frysa i kjol eller klänning! Och då kan det tilläggas att jag pluggar norröver 🙂

 3. Leonora

  åååh jag älskar jackan på sista bilden! Typ precis en sån jacka som jag letar febrilt efter i second hand butiker men inte lyckas finna.. Att rota i föräldrarnas garderober är kanske bästa grejen!

 4. Hanna

  Tack för ett fantastiskt inlägg! Har du något tips på vart man kan hitta långa handskar?

  1. emmasundh

   Spana in Asos! De kan ha fina och långa handskar.
   Mina svarta kommer från vincent pradier – MAGISKA!
   Stort lycka till
   Kram emma

 5. Nina

  Hej Emma
  Tack for kalasfina tips! Sarskilt det om tredubbla strumpbyxor – genialt : ) Inte just nu dock, har I Canberra har vi hogsommar med 30-35 grader, hihi. Jag vill ocksa passa pa att saga hur mycket jag tycker om din blogg. Jag blir sa inspirerad ock ofta rord sa det varmer hela kroppen. Tack Emma!

  1. emmasundh

   Nämen ååååååh, vad härligt!

 6. Bookworm

  Sikke nogle skønne vintage-frakker!

 7. Jenny Olofsson

  Åh vilken härlig guide och så jag känner igen mig!

  Jag älskar att hitta det glamorösa i skogshuggar-looken, just för att det är en look jag kör på ofta när jag rör mig i Norrlands skogar. Det är så kul att få vara varm och ombonad samtidigt som man känner sig som en hertiginna av Herrgårdens marker, lite Lady Mary över det hela.

  1. emmasundh

   Hahaha, PRECIS!!!

Lämna ett svar