Bli planeterian i höst? Haka på Gröna utmaningen!

I samarbete med Årstiderna

Nu lämnar jag Gotland, torpet, trädgården och mina odlingar, och börjar resan tillbaka mot Stockholm och Midsommarkransen. Har samlat på mig en massa ekologiska grönsaker i mina loppisfyndade korgar, och har proppat elbilen full med smarr. Kommer inte räcka långt, därför kommer hösten räddas med  Årstidernas lantlåda. Full med ekologisk frukt och grönsaker, i säsong!

Planen är att försöka äta så hållbart och planetariskt som möjligt. Obesprutad, ekologisk mat som inte naggar på den biologiska mångfalden, nöter ner samhällen av livsviktiga pollintörer eller utarmar jordar. På min tallrik vill jag ha fräsch mat – i ny bemärkelse (för vi skulle nog må bra av att omvärdera vad fräsch mat är, right? Skapa nya, hållbarare normer kring mat och fundera på vad som borde vara norm).

Jag försöker ju som bekant äta i säsong, och undviker att köpa frukt och grönt som har transporterats långt. Det började som en spännande (och ganska svår) utmaning, men numera är det en vana. Det var lättare än jag trodde. Jaja, transporterna är ingen biggie i klimatsammanhang, men jag gillar att gräva där jag står, längta, sakna, uppskatta.  Och nu är det vanlig-beteende här hemma.
Gräver en i Midsommarkransen, där jag bor till vardags, då kommer en tyvärr inte särskilt långt (även om vi har några ganska så imponerande odlingar på vår prunkande innergård). Generellt tycker jag att det är svårt att få tag i ekologiskt mat i stan. Det mesta är importerat från andra sidan jorden, trots att samma grödor är i säsong i Skandinavien.

På Gotland är det lite enklare, för här bor (bodde!) jag nära ekologiska odlingar, inte minst mina egna som i år är mer än blygsamma. I stan däremot tycker jag att det är svårt att få tag i ekologiska grönsaker som inte åkt över halva jordklotet.
Eftersom jag äter i säsong är det time to maxa färska grönsaker just nu, men som sagt svårt när en bor i stan, utan större odlingar, eller tillgång till bil. Det bor ju inte supermånga bönder i trakten om en säger …

Till min hjälp har jag Årstidernas Lantlåda som är magisk nu på sommaren. När jag landar i Midsommarkransen igen, redo för hösten, kommer jag få allt från ekologisk potatis, färska ärtor och libbsticka till salladslök som Årstiderna odlat själv i ouppvärmda växthus.

Jag är ju varken vegetarian eller vegan, däremot äter jag nästan uteslutande vegetariskt och veganskt. Försöker äta i säsong, skippar flygimporterad mat och ämnar nolla matsvinnet. Målet är att äta så planetariskt som möjligt. Låta tallriken rimma med klimatmålen!
Jag är helt enkelt en … planetarian!
Jag är inte något proffs, men en bit på väg.
I höst vill jag steppa upp gamet, starta nya vanor, haffa nya rutiner, utmana mig själv och putsa känslan av att vara en planetarian!
Ett smart sätt att göra det på är att haka på Gröna Utmaningen – ett initiativ av Årstiderna där du successivt blir introducerad till att leva mer planetariskt!  I tre veckor får du prova ekologiska rätter från flexitariskt till helt växtbaserat. Nyfiken?
Läs mer om Gröna Utmaningen här! Sista dagen att anmäla sig till utmaningen är den 13/8.
Spännande va?

 

 

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Jag som är agronom och jobbar med lantbruk och våra livsmedelsproducenter samt bor ett stenkast från dig i stan kan tipsa dig om flera alternativ för dig att kunna köpa mat direkt från lantbrukaren: Rekoringar där du handlar direkt från producenten och hämtar vid Liljeholmsbron), köttlådor (finns flera runt om i Stockholm) och du kan också kontakta gårdarna runt om tex Lovö Prästgård som bedriver mjölkproduktion och växtodling på Ekerö för att handla direkt från dem. Finns mängder av alternativ!!
  Vill man verkligen värna den biologiska mångfalden så behöver vi betesdjur och smartare sätt att göra om oätligt gräs till mjölk och kött finns inte! För att odla grönt och spannmål behövs både vallen i växtföljden och gödsel (vilket jag hoppas ingen förordar handelsgödsel som ett klimatsmart alternativ). Att bli antingen det ena eller det andra kommer inte rädda vår planet. Det bästa är att som våra tidigare generationer gjort genom århundrande att inte äta festmat varje dag utan att sprar just det till finare speciella tillfällen som tex söndagssteken och att ta tillvara på allt tex äta mer inälvsmat, äta höns istället för kyckling etc. Det kloka ordsspråket Man kan äta allt men inte jämnt är värt att damma av!

  1. Verkligen! Och tusen tack för tips! Kram

 2. Hej!

  Ursäkta byte av ämne och kanske inte direkt klimatsmart men var kommer den blommiga klänningen ifrån som du bär på de översta bilderna??

  Kram Linnéa

  1. Den har jag köpt på Lyckliga gården på Gotland, så den är secondhand. Ursprungligen från indiska, så kanske dyker den upp på Tradera inom kort.

   1. Tack!

 3. vad är “planetariskt” för ord? ditt eget? eller? har aldrig sett det i svenskan förut (inte mitt språk dock)

  1. Det är Årstiderna som myntat det. Tycker att det är genialiskt.

 4. Visst är det lättare när man har sitt skafferi utanför dörren än när man behöver gå till affären.
  Bra att det finns de dom hjälper till att hitta bästa grejorna då.

 5. Jag lyssnade på ett intressant föredrag om färsk mat. Men inte på det sättet som är trendigt att prata om idag Utan på ett (för mig) nytt sätt. Föreläsaren tog nämligen upp de positiva aspekter som finns med att köpa konserverad eller fryst mat och det absurda i att tex köpa färska bär och göra smoothie på det. (Obs säger inte att det är det du hade som avsikt att göra utan det var mer för att dra jämförelsen till sin spets). Tänker att det kanske är bra att ha till som tröst när det känns som att de ekologiska närproducerade hyllorna gapar tomma i affären ❤️

Kommentera

Stäng meny