Skog som ska skövlas, ödehus som ska rivas och en väg i fel riktning

Skogen jag står i ska skövlas.
Till förmån för (ytterligare) ett shoppingcenter.
Yep. Det är planen.

Inte nog med att den här gamla skogen på Månsberget i Karlstad är vacker, det är en så kallad nyckelbiotop. Det betyder att skogen innehåller viktiga naturvärden och hotade arter.
I Sverige är det endast 2% av den produktiva skogen som är klassad som nyckelbiotoper.

Nu vill en avverka den viktiga skogen för att ge plats åt ett shoppingcenter på billängds avstånd. Mitt under brinnande klimatkris, och med en eskalerande artdöd.
Var det inte just detta vi INTE skulle göra?

En majoritet av politikerna i Karlstad har gett klartecken att avverka skogen, trots att Miljönämnden har sagt nej.
Vid två tillfällen.

Här har naturen haft sin gilla gång i decennier, och det finns träd som är över 200 år gamla. Snittåldern bland träden är 175 år.
De är krokiga och dana, och långt ifrån plantagernas raka rader.
Skogen gränsar till Vänern, och nära skyddszonen för Kattfjordens Vattenskyddsområde.
Nu ska den alltså kapas om beslutet går i lås.

Byggvaror, trädgård, möbler, vitvaror och hemelektronik är det som ska ersätta den här skogen. Och i tidningsartiklarna listas de butiker som ännu inte finns i Karlstad. Zara, Deichmann, Starbucks, Mediamarkt och Gant. Allt ska finnas.

Det anses på något vis fint att ha hela världens konsumtionshets runt hörnet. Kanske ett sätt att visa att en är med i matchen? Undrar just vilken match en vill vara med i?
Matchen om flest butiker? Eller matchen om bäst rustade stad att möta framtiden?

Jag som bott i Stockholm i 18 år återvände för att slippa ha hela världens konsumtions-triggers runt hörnet. Jag hoppas innerligt Karlstad inte gör samma misstag som Stockholm, utan går sin egna – mer klimatmässigt smarta gång. Värnar om det lokala, det genuina och det småskaliga. Och om det som finns: en nyckelbiotop exempelvis.
I Stockholm är de för länge sedan avverkade och kommer aldrig igen.

En kan ju undra hur det går ihop med klimat- och miljömål att kapa träden till förmån för ytterligare shopping. Planen borde väl vara att bevara MER skog och konsumera MINDRE?

När jag traskade runt här kryssade jag mellan spår från djur, tydliga tecken på att detta är någons hem. Undrar just hur beslutsfattarna skulle reagera om deras hem skövlades till förmån för ett shoppingcenter. Inte så sköj va?

Vi människor är totalt beroende av fungerande ekosystem.
Nu är vi på väg att lägga ett rejält krokben för oss själva.
Det här projektet har kallats ett lyxprojekt. Ett projekt som jag inte bara skulle benämna urbota dumt, utan också farligt.

 

Varför?
Intakta ekosystem med en rik biologisk mångfald är en förutsättning för att naturen ska fungera, skadedjur ska hållas i schack och vi ska kunna odla mat. I skogen samarbetar träden med mikroorganismer som bakterier och svampar samt mängder med insekter för att ta upp näring, binda vatten, lagra koldioxid och bygga upp en näringsrik jord.
Där skapas möjligheter för bär att växa, och för fåglar att hitta mat och föda upp ungar. Det är ett nätverk av liv som bara kan byggas upp och fungera i skog som får stå orörd över lång tid. Som här.

Varje beslut som äventyrar framtiden är ett beslut i fel riktigt.

Beslut som vi måste försöka stoppa.

Vi bör göra allt för att nå uppsatta klimatmål och trygga en framtid för oss och våra och andras barn. Att anlägga ytterligare ett shoppingcenter på billängds avstånd – och att dessutom skövla nyckelbiotop på kuppen?

Det säger sig själv att det är en dålig idé.

Som att det inte vore nog.
Intill skogen ligger ett flertal gamla hus som ska rivas.

Ett av husen har en vacker äppelträd och syrénbuskar som förmodligen blommar fasligt vackert på försommaren. Den här glömda trädgården är förmodligen en viktig plats för pollinatörer som humor och bin. De där viktiga trädgårdsmästarna som vi kan tacka för en tredjedel av vår mat, men som vi behandlar med välvässad avsky och tränger längre och längre bort när naturen skuffas undan.
Här står hus som lämnats åt sitt öde. Som nu ska rivas.
Jag upprepar. Inte restaureras. Rivas.
  
De ska inte användas som prima material för en ny byggnadsvårds-kurs i hållbara kommunen Karlstad. De ska inte tas om hand. De ska rivas.

 

Tänk ändå vad upp-och-ner världen är. Vissa betalar tusentals fioler (hand upp!) för att gå kurser i byggnadsvård, fönsterrestaurering och plocka godbitarna av kunskap från förr, andra vill helt riva rubbet.

Det här huset ska också rivas.

Den stora herrgården som skymtas bakom yviga äppelträd ska flyttas på grund av höga kulturvärden. Eventuellt rivas.

Tänk ändå vad en kunde göra just här.
I en glänta intill en gammal skog vid Vänern  – full av viktiga arter. Och nära ett kommande bostadsområde som (också) ska byggas när stan trycker på.

En hubb för byggnadsvård, klimat och omställning?  En hubb där en tar det bästa från ny teknik och mixar med gamla kunskaper, med uppdraget att rusta Karlstads invånare för framtiden. För Karlstad ska väl ändå bli vassaste kommunen i Sverige när det gäller omställning? Så klart!

En plats där en kan lära sig att ta hand om det som finns istället för att preja ner det. Där en kan lära sig om biologisk mångfald, cirkulärt företagande och framtidens behov, utmaningar och vinningar. En mötesplats för att polera framtidsoptimismen, inte gräva ner den ännu längre ner bland klimatkriser och artdöd.
Kanske stans viktigaste (el-)motor för framtidens jobb – alla de där yrkena som vi kommer att behöva om vi ska sänka våra utsläpp i linje med Paris-avtalet.

Och så lite gött på kuppen:
En herrgård med café – herregud, de gamla äppelträden finns ju redan.
Ett perfekt stopp för alla karlstadsbor som tar cykeln mot Vänerns stränder för ett dopp om sommaren. En oas. En bit natur längs med asfalt och motorvägar.

Jag har höga tankar om min fantastiska hemstad. Men här tror jag bestämt det blev lite knas. En rejäl miljö- och klimatvurpa.

Vill du påverka? Skriv under namninsamlingen som Fältbiologerna Värmland skapat!

#räddamånsberget #förvarendakotte

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Erika

  Det här är ju helt absurt. Man blir mörkrädd. En ovärderlig skog.

 2. Sofia B

  Ja, den där fina herrgården med café och nån liten skön butik med upcyklade prylar skulle jag gärna ta elbilen för att besöka! (Alltså en potentiell inkomst för kommunen från invånare på annat håll.) Shopping-center däremot finns i parti och minut överallt.

 3. Anna

  Jag orkar inte! Skäms, Karlstad kommun. Jag jobbar själv inom hållbarhet och Karlstad har faktiskt ett gott rykte i branschen. Än så länge. Inte länge till. Jag kommer INTE lyfta Karlstad som ett gott föredöme längre. Först en urbota idiotisk flygplats och nu det här. Skäms!

 4. Jenny

  Blir så arg och ledsen.

 5. Miranda

  Fy fan så sjukt. Man bli mörkrädd att politiker som sitter på så mycket makt är så oinsatta och obildade (eller är dom bara blinda?). Och egentligen rent krasst, om enbart ska se till det ekonomiska värdet (vilket tyvärr verkar vara de flesta politikers viktigaste perspektiv) så är det ju SJUKT på modet med byggnadsvård och auktioner och second hand och loppisar och allt vad det är. Visionen som du målar upp låter klockren i mina öron och precis som Sofia B skriver något jag och många med mig definitivt skulle vilja besöka. Har självklart skrivit under och skickat vidare till familj och vänner. Hoppas verkligen de tar sitt förnuft till fånga och lyssnar, både på oss och på himla miljönämnden!!

 6. Anna

  Är detaljplanen antagen och klar? Det verkar lite konstigt att kommunpolitikerna beslutar om avverkning av en nyckelbiotop, det är skogsstyrelsen som har beslutanderätt om åtgärder ska göras inom nyckelbiotoper och när jag arbetat med naturvård så har det varit långa processer med länsstyrelse och skogsstyrelse för att göra åtgärder, inte något som bara kan beslutas av politiker. Om detaljplanen inte är antagen kan den iaf överklagas inom tre veckor från att kommunstyrelsen/kommunfullmäktige fatta beslut om att den ska antas, jag tror att vem som helst kan överklaga en detaljplan. Det här händer tyvärr ganska ofta inom lokalpolitik och visar hur viktigt det är med personvalen på kommunnivå. Många kommunpolitiker har ingen aning om vad de kan (rent lagligt) besluta i eller konsekvenserna i vad de beslutar.

 7. Elin

  Men svensk skogspolitik bygger ju på att man planterar ut ny skog när man avverkat den gamla. Alltså skogen är ju inte bra bara för att den är gammal, snittiden på skog i Sverige är cirka 100 år när den avverkas. Det är inte så enkelt som att gammal skog=alltid värd att bevaras och det är inte heller så att 200 år gammal skog behöver vara särskilt gammal i sammanhanget. Sedan håller jag med om att skog är härligare än ett köpcentra men skog måste också få avverkas, det betyder inte att naturen mår sämre utan ofta tvärtom.

  Men en fråga till er som bygger nytt (är uppriktigt nyfiken, vill inte på något vis ifrågasätta!), varför köper ni inte ett hus som redan finns och rustar upp om det är så viktigt för dig? Dvs räddar sådana hus du vill ska räddas nu?

  1. emmasundh

   Saxat från Skogsstyrelsen: “Många sällsynta arter lever bara i de äldre skogsmiljöerna och en kraftig störning i form av en föryngringsavverkning kan leda till att känsliga arter minskar eller dör ut. Med gammal skog avses här skog med en medelålder över 140 år i norra Sverige och 120 år i södra Sverige.”

  2. emmasundh

   Vi har sökt efter hus i närheten av mina föräldrar ett bra tag, och drömmen var ett befintligt hus. Men inget dök upp och vi har även försökt köpa ett hus som i dag inte är ett boningshus, men gick bet. Ingen flyttar (pga trivs för bra?), utan husen ärvs förmodligen i första hand. Vi har köpt en tomt i närheten av mina föräldrar för att kunna hjälpa och avlasta eftersom en av dem inte har hela livet framför sig så att säga. Genom att bo nära kan vi hjälpas åt, gemensamhets-handla, dela bil, laga mat, pussla med hemtjänsten och även vara med i slutskedet av ett liv. Men absolut, ett befintligt hus hade varit drömmen. Nu ska vi försöka bygga så resurseffektivt det bara går.

  3. Annajaghar

   Här vill jag bara inflika en viktig sak i sammanhanget, jag har inte kollat upp om detta är en skogsåker, men det verkar inte så, och dessutom är det viktigaste att det är en nyckelbiotop, det finns alltså skyddsvärda arter här vilket indikerar på en skog som är intressant för arter att leva i, inte som i en odlad granskog där det är rätt monotont. All skog är verkligen inte skog som är värd att avverkas, absolut inte, och hur kan det bli bättre efter avverkning om det ska byggas ett köpcentra där? Alltså, kongreśen för biologisk mångfald (eller vad den nu heter), listar just köpcentra som en stoor bov i dramat när det gäller minskad biologisk mångfald. Och, om man tex läser lite litteratur emellanåt så kan man se att skogsskötseln behöver ses om ordentligt då den är under all kritik idag tyvärr, ett stort stort tyvärr. Det är inte som att vi avverkat skog på detta sätt i alla tider. Det är inte särskilt hållbart att tänka att all skog enbart får uppnå en viss ålder. Och det finns alternativa sätt som blädningsbruk etc. Det är fanken inte lätt att göra alla rätt och inga fel nu förtia. Men en jäsikens nyckelbiotop istället för ett rötet (ursäkta dalschlänskan) köpcentrum???? VAD ska man välja? Kan inte vara särskilt svårt att svara på den frågan om man inte är ägaren av köpcentrat känner jag.

  4. Anna

   Måste även tillägga här att du inte verkar kunna så mycket om träd? Har du exempelvis koll på skyddsvärda träd, och vilka kriterier de ska ha? Träd är viktiga hela sitt liv, och även när de dött och blir stående eller liggande låga är de sååå värdefulla, näringen återgår, massa djur lever i död ved, i Sverige är det stor brist på just död ved vilket många arter behöver. Med färre arter blir ekosystemen svagare och går lättare sönder enkelt sagt. Önskar dig en god dag, och hoppas att mina ord inte låter för hårda i textformat, det är inte meningen.

 8. Peela Green

  Jag har skrivit under!

 9. Josefine

  Tack Emma för att du lyfter viktiga frågor och ger oss lata miljöhjältar möjligheten att påverka!

 10. Lina

  Jag får inte ihop din logik…
  Du tar själv ner träd på din tomt o bygger nytt,spelar ingen roll om det är återvunnet material.
  När det finns mängder med gamla hus i Värmland som behöver kärlek.
  Är det inte bra o börja där man står först?

  1. emmasundh

   Hej Lisa/Lotta/Lo/Lina – det finns som sagt flera anledningar till att jag valt att återvända till min hembygd. Jag väljer att vara nära hela min släkt, istället för att bli beroende av att åka bil till dem. Men hey, kanske ska göra en klimatberäkning på det.
   Spännande att använda olika namn varje gång som en kommenterar, men alltid med samma budskap: en vilja att sätta dit mig?

 11. Simone Hullström

  Riv inte…..renovera…. Låt skogen stå…. Låt våra humlor och bin leva…..har politikerna mist förståndet?

 12. Tuva

  Att man fortfarande bygger köpcentrum, så onödigt!

  Förresten, jag skulle tycka att det var enklare att kommentarsfältet om det frisk tydligare om det finns svar på en specifik kommentar (kan tillägga att jag läser på en mobil, i chrome)

 13. Erik

  Känns trolligt i tråden… och icke konstruktivt att istället för att ta intentioner/önskningar och uppmaningar om att bevara skyddsvärda nyckelbiotoper för framtiden ifrågasätta om hur man själv bor.
  Tack för ett bra nödvändigt och tydligt blogginlägg.

Lämna ett svar