Hej du lilla orättvisa värld, jag vill prata lite om dig.

 

Hej du lilla orättvisa värld, jag vill prata lite om dig.

I dag landade en rapport från @oxfamsverige som visar att de rikaste 10 procenten i Sverige har nära fyra gånger högre utsläpp än de 50 procenten med lägst inkomst 💰

Och detta: de med lägst inkomst har gjort mest för att sänka sina utsläpp.
Kort och gott: En bred massa – med redan små utsläpp – anstränger sig, medan en liten klick forsätter att leva la vida loca.
Det är så orättvist.
Så jädra orättvist.

Lyfter en blicken en aning så ser en att den klick i världen som släpper ut mest och lever la vida loca, drabbas av klimatförändringarnas effekter … sist. De som drabbas först och värst (redan nu) är de mest oskyldiga: Människor i fattiga länder som knappt släppt ut något alls.

Vilka som drabbas hårdast?
Kvinnor.
Framför allt unga mödrar.
Människor som hoppas att sådana som du och jag – som bor i ett rikt land med makt, ansvar och en röst som hörs – gör något.
Stå upp för kvinnorna. Och deras barn.

Vi måste prata mer om det här. Vad ger vissa människor rätt att leva på bekostnad av andra människors chans till ett drägligt liv? Är det rimligt att en klick människor lever i överflöd, medan kvinnor och barn dör?

Vad du och jag kan göra?
– prata om det här. Med vänner, kollegor, partner – eller höj rösten i sociala medier.
– sänk utsläppen – om inte du och jag? Vem?
– pressa på politiker att ge alla bättre och mer rättvisa förutsättningar.
– ifrågasätt företag – hur används deras pengar? Gör de gott? Hur bidrar företagen till att göra världen mer rättvis?
– använd dina pengar (byt bank!) för att göra skillnad. Lyssna på @planbpodden– där finns massor av tips.
– peppa fler här på sociala medier att lyfta klimatet och orättvisorna som kommer i kölvattnet. Någon med stort konto och varmt hjärta?
– tagga en vän med ett rättvist hjärta, så börjar vi där, okej?

 

Huset på bilden har inget med inlägget att göra. Bara en hundra procent vacker bild på ett vackert hus.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Peela Green

  Jag tycker alltid att du skriver om det som är viktigt och aktuellt på ett sätt som gör att i alla fall jag tänker till, ofta tänker jag också om och förändras, men framförallt så lyckas du dessutom inspirera och ge mig massa hopp om framtiden trots att ämnena du tar upp ofta är tunga. Därför vill jag verkligen tacka dig och tala om att jag tycker du är fantastisk!❤

  1. emmasundh

   Men åååh! Alltså du anar inte hur glad jag blir. För det är sju resor enklare att lägga upp ett inlägg på en fin bukett eller ett städat hörn av lägenheten, än att vara obekväm. Blir SÅ glad över din kommentar ska du veta. KRAM emma

 2. Manda

  Bra! Det enklaste och första vi alla kan göra är att själva förenkla vår levnadstandar och investera överflödet som då bildas i projekt som lyfter människor ur fattigdomen. Behöver inte ha mycket pengar själv för att börja göra detta. Ta ett fadderbarn genom någon pålitlig organisatione (Som just Erikshjälpen) och svik aldrig barnet utan betala tills barnet vuxit upp och fått utbildning etc och kan försörja sig själv. Kostar kanske 200 kr per månad. Många, många har pengar som räcker till detta och det ger liv, möjligheter, hopp och allt gott till detta barn. Tänk att ni har 200 mindre i lön, ni skulle inte märka så jättemycket om det var så eller hur? Men barnet som får dessa pengar märker det till 100% för han eller hon får ett helt nytt liv! Och det kunde vara tvärtom. Det kunde vara jag själv som levde i fattigdom (vilket jag personligen har i mitt hemland där familjen nu har bättre liv efter kriget och odlar saker för export. Fairtrade och ekologiskt som ger flera arbete, så dera sbarn går i skolan och gör skillnad för mångas framtid. Min universitetsutbildning i Sverige som ger mig möjlighet till ett bra arbete med god svensk inkomst gjorde detta möjligt. Så jag är tacksam. Men jag kunde inte ordna allt i ett steg. Först lite mark, sedan mer, sedan steg för steg i sju år tills odligarna fungerar för godkänd fairtrade. Men nu har vi en verklig god förändring som pågår. Det är möjligt genom att bekäma fattigdomen direkt hos den enskilda individen. Hos mödrar i första hand för det ger förändringar i hela släkten eller byar eller kvarter. En dag kanske hela länder och hela världen!
  Fattigdomen och orättvisorna är roten till de flesta problem i världen. Bekämpa fattigdomen hands on så kommer många goda förändringar, även för klimatet som följd. Och vi som lever tex i Sverige behöver ändra syn på vad som vi verkligen behöver för bra liv. Sänka levnadsstandars och själva omfördela vårt överskott dit det behövs. Det gäller inte alla, men de flesta, jag har sett fattigdomen här också, den ser alltid likadan ut om man känner igen den och vill se den. Tex den där flickan som alltid tackar nej till barnkalasen och är “sjuk” på skolutflykten, varför? Hennes mamma/pappa har inte råd med finklänning, presenten, till kalaset och matsäcken till utflykten, termosen och gummistövlarna. Varför har de inte råd, är de “djävla knarkare” som ni säger i Sverige. Kanske. Men oftast arbetslösa och utan hopp eller drömmar kvar och de är i beroendeställning inför socialtjänsten och liknande. Så ser svensk fattigdom ut. Vi som lever fria genom egen inkomst har ansvar att använda denna inkomst för allas bästa. Så tänker jag i alla fall. Så mitt enklaste första förslag som alla kan göra är TA ETT FADDERBARN!!!!!!!!

 3. Lisa

  Dags o börja diskutera alla 4delar av klimatpåverkan som forskarna anser har störst påverkan.
  Växtbaserad kost,mindre flygresor,
  Leva bilfritt och färre barn.varför diskuteras inte den sista punkten?
  Vore intressant o höra vad ni anser om detta o varför det inte tas upp?

  1. emmasundh

   Vi har skrivit om detta i vår bok “Gör skillnad”i kapitlet som heter just “barn”, och även i “Klimatasken – stor förändringar i litet format”.

 4. Bo Falkemo

  Har du någon anknytning till huset på bilden i din blogg ? Jag sitter just nu i detta hus och firar jul ! Och det ligger på sankta gertruds gränd 6 i Visby

  1. emmasundh

   Nä, bara en hundra procent vacker bild på ett vackert hus. Vill du att jag tar bort så kan jag göra det.

Lämna ett svar