Ni vet, den klassiska novemberbuketten

Det är den 2 november. Det är höstlov och barnen kommer inspringade med en bukett blommor som de plockat.
I november.

Det är ringblommor, klöver och lupiner. Ett virrvarr av försommar och sensommar fångad i en skev bukett.
Det är en påminnelse om att temperaturen ökar. För varje år som går. Och att det varmaste decenniet som har uppnåtts är det vi precis lämnat bakom oss. Och att vi går mot temperaturer som mänskligheten aldrig tidigare har upplevt.

Det är också påminnelse om att mina barns uppväxt kommer se helt annorlunda ut än min egen. Själv sölade jag ju runt i novembersnön i deras ålder. Nu plockas det blommor.

Och det låter ju gött. Att det blir varmare. Och för oss på nordligare breddgrader så kan vi skörda några vinster – kan odla längre in på säsongen och pja, plocka blommor. Men vi håller på att förlora våra vintrar, få in arter som sprider sjukdomar och slår ut våra ekosystem och sakta men allt för fort vänjer oss vid ett ändrat klimat där översvämningar, skyfall, stormar, skogsbränder, värmeböljor, brist på drickvatten och försämrade möjligheter att odla mat blir allt vanligare.

Aldrig har en fin bukett skavt så mycket, men också påmint mig om att jag måste försöka påverka situationen.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Sarah

  Finns det möjlighet att naturen återhämtar sig? Eller ”stannar det bara upp” på den nivån som vi är nu? Om världen skulle sänka sina utsläpp.

  1. emma sundh

   De klimatförändingar som vi ser nu går inte tillbaka De är här för att stanna. Det vi kan göra nu är att förhindra att det blir värre.

 2. Elisabet

  Ja så himla sorgligt! Svårt att se något hopp för vår planet! Finns det några ljusglimtar?

  1. emmasundh

   Ja, att allt fler vill engagera sig. Och det är ju PRECIS vad som behövs!

 3. Maria

  Klimatet kan vi inte göra något åt, om ni inte kan påverka solen och vulkanerna (som exempel). Klimat och väder går i cykler som ALLT annat i naturen. Det är mer eller mindre naturligt. Vi ska naturligtvis ta hand om miljön, naturen och vår egen hälsa, men ni behöver inte vara så fasligt rädda!

  Det finns alltid människor som tjänar på den här enorma rädslan, både i pengar och makt. Rädda människor är lättpåverkade, “allt görs i klimatets namn”. Då släpper ni på det sunda förnuftet. Samma sak med covid. Tänk själva, vidga era vyer en aning. För ni har väl inte självaste Greta som idol? Hon är btw styrd av en organisation som är våldsam och som har fått mångmiljonbelopp av en av världens rikaste (och elakaste) människor. Annars hade hon aldrig kunnat resa runt och träffa så många inflytelserika personer. Bekymrar det inte er en aning?

  Sedan noterar jag lite feministiska budskap här inne. Det är förstås din blogg och du gör ju som du vill, men klimathets och feminism/offerkofta/”kvinnor är alltid offer hur bra vi än har det”, det är som en sekt där den ena lyssnar på den andra, skrämmer upp varandra ungefär som barn som sett en skräckfilm och det förenar er. Jag tycker synd om er, att ni verkar så lättledda och olyckliga innerst inne. Trots alla fina bilder och hurtiga tillrop.

  1. emmasundh

   Hej! Du har rätt att jordens tempeatur alltid varit föränderlig – det har varit både varmare och kallare än vad det är nu – beroende på en massa olika parametrar (exempelvis avståndet från solen). Det är dock vetenskapligt belagt att människan påverkar klimatet i en dålig riktning. Förändringar som tidigare tog tusentals år sker nu på bara några decennier.
   Rädsla är inget jag vill förmedla, men vi behöver fler som påverkar, berättar om sina förutsättningar/utmaningar och engagerar sig i vårt samhälle. Framför allt så att politikten gynnar oss alla – inte redan de som har allt.
   Och just nu går det åt fel håll – på många plan. Inte minst med den nya budgeten.
   Blir lite nyfiken på dina källor? Var hämtar du din fakta ifrån? Är det majoriteten av vetenskapliga artiklar du lutar dig mot, eller är det självaste Widding?
   När det gäller Greta undrar lite över dina källor även där?

   Och att bry sig om sin omvärld och framför allt lyfta kvinnors roll (de drabbas ju först och värst av effekterna av ett ändrat klimat), tycker jag är min plikt. Jag som bor i ett fredligt land där jag – till skillnad från många andra människor – får uttrycka min åsikt.

   Om du vill ha ytterligare nyanser till dina källor skickar jag gärna en av mina böcker, faktagranskad av experter och forskare. Vi har mycket att lära av varandra när vi lyssnar, ber om källor och pratar. Låt oss göra det mer.

   Allt gott
   emma

Lämna ett svar