Bonus! Ett kort poddavsnitt om julen, maten, konsumtionen – och hur vi firar 2020!

Med prick en månad kvar till julafton så släpper jag och Maria ett bonusavsnitt av Plan B-podden på tema … bambarabambambaaaa … jul.

Denna underbara högtid som har klätts i en ohållbar, opassande uniform full av klimathaltande slös.
Vi svenskar förväntas dra på spenderarbrallorna och shoppa loss för hutlösa 81,7 miljarder kronor i år.
Normen är en julgran vars julgransfot aldrig sett solljus, där bland triljoner paket fyllda med prylar och kanske en dos kompensation för mycket jobb, lite tid och andra symptom av vårt centrifugerade samhälle. En norm som ruinerar och skuldsätter oss (vem har inte sett “köp nu – betala i januari”).

Julen kallas barnens högtid, men är inte det ohållbara sättet att fira jul en sorts anti-julklapp? För det är vår konsumtion, slös och ohållbara normer som sätter käppar i hjulen för nästa generations – våra och andras barn – chans till en vettig framtid.

Så. Ja. Vi kunde liksom inte hejda oss själva, eller vänta på finansiering (vi har ju ingen inklippta autogenererad reklam av naturliga (bortvalda skäl), inget mediehus i ryggen och hade ingen sponsor till just detta avsnitt), utan behövde snacka jul, stress, konsumtion, novent (börja med advent redan i november), julmat, matsvinn, klappar och hur vi ska fira jul 2020. Ett poddavsnitt som helt enkelt bara behövdes göras.

Själv är barnsligt förtjust i julen.
Älskar att längta, räkna ner, smussla med små paket, äta mat som jag annars inte äter, titta på linjär TV tillsammans med miljoner andra och sedan rota i kylskåpet i dagar efteråt efter smarriga julrester.

I år blir det en minst sagt speciell jul, men kanske också början på något nytt. Nya traditioner och nya sätt att konsumera och tänka. På vår innergård väntas exempelvis en alldeles speciell ny-tradition som jag berättar om i podden. Och nog kommer jag fira jul som jag minsann aldrig firat förut.
Trots att det är en skrämmande tid vi lever i, mitt i en pandemi, så får vi också svart på vitt att vi kan förändra oss. Vår samtid är inte satt i sten. Förmodligen försöker vi göra det bästa av förutsättningarna?

Detta är vårt första osponsrade bonusavsnitt, ett lite kortare avsnitt där vi snabbt kan avhandla dagsaktuella ämnen. Och vi vill så klart göra fler av dem. Men eftersom vår tid redan tickar iväg ideellt med Klimatklubben och diverse kampanjer (hej #cykeluppropet), så har vi startat en Patreon för Plan B-podden. Vill en ha mer klimatsnack från oss kan en alltså bli Patreon-prenumerant (finns flera nivåer).
Och jo! När vi nått 100 patreons, då gör vi ett exklusivt patreonavsnitt – där ni patreons bestämmer ämnet!
Sjukt taggad.

Ps. Burken på bilden har jag fått av Maria. Det är päronmarmelad gjord av päron som hon bytt till sig av en granne. Alltså om en älskar en kollega som Maria. Ja, banne mig.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Å, ser fram emot att lyssna på detta avsnitt! 🙂

  2. Somliga (många ) tycks fira jul av endast materiella skäl och för att ha fest med familj och vänner på nåt extra stressigt vis. Får man fråga varför du och din familj firar jul? Om jag inte minns fel så har du skrivit om nån morfar eller nåt som var luthersk präst. Finns någon luthersk kristen tro kvar i din familj? Firar ni Jesu födelse eller är det en sekulär mat-sällskaps-paket-mys-fest ni firar? har för längesedan insett att julen, denna kristna fest, är ett supermaterialistiskt köpvansinne i Europa där de som köper mest och stressar mest med familjetraditioner etc är de som inte är troende kristna alls.
    (Är själv katolik och firar Jesu födelse och det mirakel det innebär för oss som troende katoliker. Vi firar…ja, vad kan man säga, med de behövande i åtanke. De gåvor vi ger är till dem som saknar det mesta, som mat, skolgång, sjukvård etc. Barn kan man ge utflykter eller lekdagar etc. Och vantar eller dockor som man sytt själv tex.)

Kommentera

Stäng meny