Dags att skrota Black friday? #ScrapBlackFriday

 

Det är hög tid att steppa upp klimatgamet! Klockan tickar.
Och nu går vi in i en konsumtionsperiod utan dess like. Och det är bara upptakten inför julkommersen.

Den 29 november infaller Black Friday, en shoppingdag som har ynglat av sig i både black weekend och Black week. Mitt under brinnande klimatkris så tar handeln på sin sin svarta kostym, när de egentligen borde prova en grön. Det haglar lockpriser som ska triggar till alla villhöver-nerver att köpa nytt, nytt, nytt.
Trots att vi kanske behöver ta hand om det vi redan har? Laga och återbruka.

Nu till frågan:Får shoppingdagar som lockar till överkonsumtion plats i det hållbara samhälle som vi behöver för att säkra en vettig framtid? Säkra för oss. För andra. Och för kommande generationer.  Behöver vi verkligen fler Black friday-prylar i centrifugen av allt bös?
Känns det fräscht? Modernt? Eller hutlöst vulgärt när vi vet att vi behöver minska vår konsumtion drastiskt.

För att sätta strålkastarljuset på denna fråga har jag och ett gäng fantastiska skrivit en debattartikel som nu går att läsa på Aftonbladet: Handeln: Skrota Black Friday för framtiden

#ScrapBlackFriday

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Sara

  Din blogg är grym och du är en stor förebild för mig! Att du tagit steget fullt ut till en blogg som influerar och stimulerar till ett mer klimatsmart liv och där vi samtidigt får se små fina glimtar av ditt privatliv med vackra bilder och texter. Du är min idol!

 2. M

  Jag måste ändå inflika med en till infallsvinkel apropå försäljningssiffror till julhandeln. Jag kommer vara en del av dem, och med gott samvete. För den här tiden på året så handlar jag. Kaffekopparna som jag funderat på i ett halvår är nu beställda. Mönstersaxarna som vi gav i födelsedagspresent till en kompis i mars och som min fyraåriga dotter berättade att hon också skulle vilja ha när hon fyllde år nästa gång (otur så hade hon precis fyllt år två dagar innan så ett års väntan på dem) men nu är de inhandlade till julklapp istället, precis som pysselboxen som hon såg för tre månader sen. För om jag får bestämma så handlar vi så lite som möjligt under året, helst inga presenter i onödan utan försöker hålla oss till jul och födelsedagar, sen blir det ingen anstormning då utan vi handlar genomtänkt och har ingen släkt i närheten som fyller upp med någon mängd heller. Vi tänker igenom dels vad vi vill ha in i vårt hem och ändå så vill vi se våra barn glada och nöjda förstås och försöker komma dit på ett smart sätt. Och jag kommer att njuta av planerade inköp och att slå in härliga julklappar, och absolut så är det här min shoppingmånad. Och visst hoppas jag på att få dopramen som jag skulle ha köpt för 1,5 år sedan till ett något bättre pris på Black Friday. Har jag väntat så här länge så tänker jag att jag lika gärna kan vänta en månad till och se. Tänk om alla hade en kvot och bara handlade en gång om året? Och hade resten av året att fundera på vad de verkligen ville ha.

  Jag som har börjat mina julinköp och gjort fotokalendrar till 50% rabatt för att det var farsdag, inköpt pysselboxen från lekia när det råkade vara 25%, samt mönstersaxar från en annan affär samma helg till 30% rabatt (var på stan i ett annat ärende och tänkte jag kunde handla det som jag tänkt på i flera månader när jag ändå stod framför butiken och förstod inte varför hela stan hade shoppinghelg?). Visst kändes det som en bonus med rabatt på planerade inköp, men hur kan det komma sig att förutom Black Friday så är det ju erbjudanden titt som tätt. Man behöver inte ens vänta till Black Friday, det är bara att haffa någon av shoppinghelgerna dess för innan när butikerna bestämmer sig för att det finns någon anledning att ge ett erbjudande. Så att man känner sig lurad om man betalar full pris på vissa affärer för att man vet att de med jämna mellanrum sänker priset (Hej kappahl och Jysk). Tror vi hade mått bra om inte bara Black Friday slopats utan alla andra shoppinghelger och extra erbjudanden under året. Då hade jag dessutom fått tummen ur och ordnat dopramen nu istället för att invänta OM det skulle komma ett erbjudande. Och egentligen borde jag förstås handla den till fullpris av princip, så jag får nog fundera på om jag ska göra det.. 🙂

 3. Christina

  Jag har aldrig köpt något på black friday, gillar inte konsumtionshetsen och pristrissandet kring denna nymodiga “högtid”.

Lämna ett svar