4. Tell me about how you get your clothes to last longer.

Lucka nummer 4 i Emily Dahls eminenta julkalender (läs hur du deltar i “berätta om”-kalendern här) innehåller en liten kärleksförklaring till min garderob, i form av:

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.
För mig finns inget miljömördigt slit och släng. När jag köper ett en klänning, väska eller en kopp, så köper jag för livet. Det kan ta ett år för mig att snoka rätt på den perfekta koftan, men när jag väl köper den så är tanken att jag ska kunna bära den för all framtid. Det fina i att ha en specifik stil istället för att följa trender.
Och det är just det här tänket som genomsyrar mitt sätt att både shoppa och därefter ta hand om mina älskade ting och jag funnit i världens alla hörn. Jag lappar, lagar, byter dragkedjor och putsar mina skor in i minsta söm. Det ska tilläggas att de kläder jag köper redan från början har riktigt bra kvalité. Jag försöker alltid köpa sådant som är producerat i Europa (helst i Sverige), eller är begagnat. Några av alla de vintagekläder jag äger har över 70 år på nacken. Det är var jag kallar hållbart mode.

Förr i tiden slängde man ju aldrig kläder, utan man lagade dem tills de föll sönder och därefter gjorde man trasor och trasmattor av bitarna. Fanns ett större sjok kvar, av exempelvis en herrock, ja, då sydde man en barnkappa av stuven. Ett tänk som i mångt och mycket har försvunnit i en sjuk värld där allt handlar om pengar och inte alls om våra barns framtid.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. The Futurista

  Vilken fin kladfilosofi du har Emma! Du ar en jattebra forebild for moderna unga kvinnor med din personliga och miljomedvetna stil. Du kan vara stolt over dig sjalv! 🙂

 2. Lina

  Oh yeah!

 3. Aino

  Och när tyger sedan var så slitet att det absolut inte gick att använda längre så stoppade man in det i väggar som isolering eller stoppade kuddar med.

 4. Esmira

  Underbar bild…………..

Lämna ett svar