6 x sevärt på internet just nu!

God kväll på er! Mellan sommarnöje och vabbkaos har jag hunnit avverka en del TV, film, dokumentärer och internet – och kanske ni också?
Har du sett något som jag måste se?
Tipsa mig!

Jag har ramlat på en hel del spännande som satt avtryck. Ni vet, sådana där sekvenser som en föreviga kommer att citera. Det har blivit mycket
Här kommer en liten lista, och fyll GÄRNA på i kommentarsfälten.

Först och främst:

“The Great Realisation” på Youtube, som alla borde se och dela. För Tom Foolery fångar ju essensen i vår nutid och hur – excuse my värmländska – fucked up den är. Och att vi har ett guldläge att ställa om, göra rätt.
Kolla här.

“Ett liv utan lån” på Netflix
Ohhhhååå, maj. Denna serie har gjort stort avtryck i mitt liv, och jag rekommenderar alla att se. Det är en så kallad norm-fucker om en får hitta på ett nytt ord och svära på en och samma gång. Önskar så att denna serie kommer i svensk version.
Denna serie gick varm hos oss i somras, och jag rekommenderar alla att se.

15 minutes city
Fick tips om detta begrepp i kommentarsfältet och blev hooked! Jag drömmer ju om att starta en by i Värmland med massa gött folk (hoho, någon som är taggad?) och jag tror starkt på en decentralisering. Alltså att gå bort från centraliseringen, där vi har allt på bilvägs avstånd. Vi skriver ju om detta i både “Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft” och i “Klimatasken – stora förändringar i litet format” – teh revival of lanthandeln i ny skepnad. Och 15 minutes city är inne på samma spår. Detta är vad Paris borgmästare vill förverkliga.

“A tale from the woods”, Campfire stories
Denna dokumentär såg jag i somras, och jag kan liksom inte sluta tänka på den. Den berörde mig. Dokumentären handlar om skogen, om biologisk mångfald och kalhyggen! Okej, det låter inte rafflande som Game off Thrones, men det var som att nya dörrar öppnades i hövve på mig.
Särskilt förtjust blev jag i värmlänningen Maria Westerberg som sa så mycket klokheter om den stressade människan i fullkomlig obalans. Att människor som är utmattade rekommenderas att gå ut i skogen för att må bättre, men det är ingen som säger att skogen ska ha en given plats i vardagen INNAN en bränner ut sig. Se!

Fantastiska trädgårdar, SVT
Trädgårdsnördar, se hit!
Har ni sett? Älskar’t! Här bränner de av den klimatsmarta trädgården, den unika trädgården, den läkande trädgården och den ätliga trädgården. Så inspirerande!

The long song, SVT
Plöjde denna miniserie om i ett svep. Denna BBC-serie bygger på en roman av Andrea Levy och handlar om slaveriet på Jamaica. Och som det skavde. Som det skavER att se vita människor, med huden som har själv bär, svassa runt i sin bubbla och inte se längre än näsan räcker. En bubbla som jag själv bör och måste dissikera mer noggrant. Serien handlar som sagt om slaveriet och om slaven Julys liv. Ett liv kantas av allt annat än makt. Här osar vitas privilegium, makt och bortskämda livsstil (och förväntningar på livet i stort).

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Linnea

  Oh SÅ bra tips! Då vet jag vad jag ska pyssla med i höst! Får en komma med kontratips skulle jag säga “När skogen tystnar” på svtplay pga tokviktig och Sustainable och Saving Capitalism på Netflix av samma anledning. Slutligen den underbara, inspirerande dokumentärfilmen Localthirty som en kan hyra/köpa direkt av filmskaparen, grönsaksodlaren och kokboksförfattaren Andrea Bemis på http://www.localthirty.com. Hennes blogg http://dishingupthedirt.com är ju också en ständig källa till helt fabulösa, säsongsbaserade recept 🙂

 2. Anna

  Tack!!! Så bra! Har inte ro i kroppen att kolla på annat än viktiga saker nu. Pga tiden rinner ut för omställning. Den 25 är det ju stor demonstration i hela landet för FFF! Sprid gärna. Vart är alla ungdomar? De måste visa politikerna att de vill ha en omställning. Det har varit galna decennier. Jag kommer till Värmeland hörru!

  Global day of climate action 25 sept. Fredag såklart! https://fridaysforfuture.org/

  1. emmasundh

   Såg den precis! Sååå bra!

Lämna ett svar