Q&A: Ekologisk makeup, retroinspirerade glasögon och den perfekta barnvagnen

IMG_2606

Q: Hej Emma! Tack för en bra blogg, du är en sann inspiratör! Jag är en sådan där som sällan kommenterar utan läser varendaste dag i det fördolda. Men nu måste jag bara fråga om råd. Jag undrar om du har tips på bra ekologisk makeup? Vilket märke är bäst? 
Tack på förhand!
A: Hej och tack för din fina ord. De värmer ska jag säga dig. Vad för sorts ekologisk makeup så är du är ute efter? Foundation, puder, mascara, eyeliner – eller kanske rubbet? Mitt bästa tips just nu är Une, men jag tänkte faktiskt testa mig igenom den ekologiska makeup-djungeln och betygsätta alla produkter. Vad tror du om det? Skulle du gilla?
Om tillräckligt många läsare tycker att det är intressant (själv så är jag superpeppad) med ett test av ekologisk makeup, så kirrar jag med nöje.
Stor kram emmaIMG_4398

emmas-vintage-instagram-2
Q: Jag undrar något så enkelt som var dina dösnygga brillor kommer ifrån? Jag vill ha lika, eller så är det bara att du passar så bra i dom 🙂
Allt gott!
Malin
A: Hej Malin! Ja, låt oss bli glasögon-tvillingar! Mina glasögon kommer från Smarteyes. Och de bästa? De passar de flesta.
Jag köpte dem för en massa år sedan, men jag har sett att de finns i vissa butiker (utbudet skiljer sig åt mellan butikerna).
Stort lycka till!
Kram emma

15---2

Q: Hej Emma! Jag såg att er barnvagn gått sönder. Vad tråkigt. Ska ni köpa en ny, begagnad eller ska ni försöka laga den? Jag letar själv efter en fin barnvagn, gärna retroinspirerad, så jag är lite nyfiken. 
Anna
A: Hej Anna! Ja, det var hemskt synd att vår retro Brio-barnvagn gick sönder. Men det var bara en tidsfråga. Hjulet har hängt med på nåder de senaste veckorna, och nu gav ekrarna upp och hjulet föll av. Vi ska försöka få tag i begagnade hjul, men det kräver lite detektivarbete. Samtidigt är vi fullkomligt beroende av en vagn, eftersom det innebär frihet och promenader (något den här post-gravida kroppen mår otroligt bra av). Plus att Majken ÄLSKAR att åka vagn, somnar på två sekunder och sover i timtals.
Vi höll på att slita vårt hår häromdagen, visste inte riktigt vad vi skulle göra (vi vill nämligen inte köpa en ny vagn), men nu har det löst sig. Som tur är. Medan vi reloadar Blocket efter the perfect begagnade vagnen i retrostil, som enligt mig (tusen tack för alla läsare som tipsade om denna goding) är en Emmaljunga Mondial de Luxe i färgen Paris (så klart), så får vi låna en gammal retrovagn av Anna som plåtade boken Vintageparty tillsammas Martina Ankarfyr. Så himla, himla snällt!
Så snart är friheten tillbaka, HURRA!

Q: Hej Emma! Jag ska snart ha barn (jag är i vecka 38) och är nyfiken på hur kroppen mår efter förlossningen? Du har ju skrivit lite om det, men hur mår du nu? För ni har det ju ändå gått ett par veckor
Tacksam för svar. 
Lena
A: Hej Lena! Grattis till graviditeten och en stor fanfar på allt spännande du har framför dig!  Till en början kände jag mig som ett roadkill deluxe, hade ont i bäckenet och allmänt mörbultad. Konstigt vore annars, jag har ju skapat liv liksom.
Nu åtta veckor senare så känns det galet mycket bättre, men jag är fruktansvärt svag (note to my self: TRÄNA om du blir gravid igen) och lätt megamosig. Jag har fortfarande svårt att resa mig från sängen och soffan från liggande position, eftersom magmusklerna är ett minne blott. Men utöver avsaknaden av muskler så är alla krämpor borta. Däremot har jag mer att önska av den post-gravida degen som jag lever i just nu. Det bästa jag vet är att känna mig stark, och jag är allt annat än det just nu. Längtar efter att fylla ut degen med some pure muscles.
Drömmen just nu är att gå promenader med den där vagnen ovan och därefter få tag i en PT som är specialiserad på post-gravida kroppar. Jag är livrädd för att träna fel så att magmusklerna inte växer ihop eller att foglossningen kommer tillbaka. Så det står på att göra- och investeringslistan just nu! Stort lycka till med allt det fina som finns framför dig, gråt när du vill gråta och vila – mycket!
Stor kram emma

IMG_0026

Q: Hej Emma! Undrar hur det gick med förlossningsfrisyren. Blev det Magaretaflätor? Kram AnnaCarin
A: Hej AnnaCarin! Hahaha, nä, det blev ju någon form av Britney-tofs ändå. När jag gjorde de där flätorna var jag SÅ redo att föda. Men det var inte Majken. Dagarna gick. Frisyren monterades ner och ersattes av en tofs. Och när värkarna kom så ville jag inte riiiiktigt räkna hem det, så tofsen fick vara kvar.
Men det var en fin vision.
Kram emma

Q: Jag är mitt uppe i en masteruppsatskarusell (kan bäst beskrivas som kronisk pms, men det hjälper inte med glass) och det är därför det enda min hjärna är intresserad av  just nu. Därför undrar jag vad du skrev din uppsats om när du tog din examen?
Sen undrar jag också var när och hur du började blogga, alltså från allra allra första början 🙂

Stor kram!

A: Åh, I hear ya! Min B-uppsats i samtidshistoria skrev jag om Du-reformen (när en började du:a sina medmänniskor istället för att doktorinnan dit och överstelöjtnant Nilsson dit). Satt djupt nere i microfilmsarkivet på Kungliga biblioteket med alla skäggisar och myste. Min C-uppsats skrev jag om kvinnor i försvaret. Det var ju så intressant att en höll på att smälla av. Men. Jag fick en rest på uppsatsen vid opponeringen. När jag hade åtgärdat den hade det precis hade kommit ut en ny bok på ämnet, och jag var tvungen att göra ytterligare rester + 10 nya djupintervjuer. I samma veva fick jag fast jobb som journalist, så då stod jag inför ett val. Fokusera 120% på mitt nya jobb eller jobba i hjäl mig med både uppsats och nytt jobb. Valde det första. Så uppsatsen blev aldrig klar (eller så blev den klar två gånger, det beror på hur en ser det). Liksom alla andra genier så har jag med andra ord inte tagit ut någon examen. Så kan det också vara här i livet, och en överlever det också =)
Min första blogg startade jag 2005, precis när jag hade börjat jobba som journalist. I yrkeslivet ska en ju vara lite av en kameleont som anpassar språk efter målgrupp och tidningstitel. Någonstans mitt i det där korrekta och mallade ville jag skapa en fristad, där jag fick använda mina hittepåord, leka med språket och vara personlig. Bloggen blev min fristad. I och med att jag skulle gifta mig 2009 startade jag en ny blogg som handlade om upptakten till mitt bröllopet, min vardag och budget- och miljösmarta vintagebröllop. När jag var färdiggift fortsatte jag att blogga, men mindre om bröllop och mer om allt det där andra: min vardag, miljö och vintage (något som såsmåningom utmynnade i emmasundh.com).
Tjing och STORT lycka till!
Emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 26 kommentarer

 1. Emilia

  Ja ja ja till ekosminktest! 🙂 🙂

 2. Ellen

  PT-tips: Sarah-Ida, jobbar nu för mama fitness. Jag har tagit hjälp av henne och hon har hjälpt mig komma tillbaka från total deg (30kilo plus) till starkare än innan. Hurra! Bra med nätcoachning!

 3. Caja

  Jag är pepp på att läsa om ekologisk makeup! Det är en av de eko-fronterna jag inte riktigt tagit itu med ännu så vore jättespännande att få hit/diss från dig om det.

 4. Ida

  Ja tack till ekosmink-test! 🙂 Ha en fin helg, kram!

 5. Hanna

  Läser gärna recensioner om eko smink!

 6. kristina

  Hej! Skulle vara intressant att läsa om ekologisk makeup!

 7. Lovlilett

  Tusen tack för peppen Emma och för det fina svaret! Det gjorde min dag <3 Stor kram från uppsatsträsket!

 8. Millas

  Om jag vill läsa om dina erfarenheter kring eko-smink? Johan Adam. Skulle även vara superintressant att läsa lite om eko-hudvårdsprodukter. Jag provar runt för fullt men har ännu inte hittat nån produkt som jag är nöjd med.

 9. Jenny

  Har du koll på Mamma mage-appen? Annars kolla upp den!

 10. Louise

  Om du inte redan hittat den så kan jag tipsa om appen mammamage. En riktigt välarbetad app med ett träningsprogram för att få ordning på delade magmuskler innan man kan börja använda dem som vanligt. Tack för en fin blogg!

 11. Emma

  Hej!
  Läser alltid din blogg men har aldrig kommenterat någon gång, men nu kan jag inte hålla mig 🙂
  Du är en sådan härlig och inspirerande person och jag blir alltid så glad när jag läser dina inlägg.
  Det jag ville skriva är att jag också fick mitt första barn nu i mars och jag har denna vagn:
  http://www.emmaljunga.se/barnvagn/mondial-de-luxe/. Dock inte det chassit men jag är sjukt nöjd med den vagnen!

  Ha en fin sommar!
  Hälsning Emma

 12. Ellinor

  Jag säger också ja till eko-smink!

 13. Linnea

  Jaaa! Ekosmink test vore grymt! 🙂

 14. Hanna

  Ja! Det vore jättebra om du kunde testa en massa ekologisk make-up! Jag sitter själv och funderar på vilket märke jag borde köpa! 🙂

 15. Clara

  Ekologisk makeup, ja tack!

  Mitt bästa tips är mandelolja. Allt blev så mycket bättre när jag upptäckte denna enkla och fantastiska produkt! Den innehåller en enda ingrediens (så kanske ska den inte ens kallas “produkt”), och har ersatt allt annat jag tidigare trodde var nödvändigt; dagkräm, nattkräm, ansiktsrengöring, ansiktsvatten, serum – ja, allt vad en nu har i sitt badrumsskåp! Jag använder mandelolja som sminkborttagning och det funkar kanon! Masserar in den i ansiktet och tvättar sedan bort med fuktad duk. Tar sen några droppar till som återfuktning. Jag behöver absolut ingenting annat! Dessutom är det avslappnande att innan sängdags få lägga en varm fuktad duk över ansiktet. Det känns så härligt efteråt.

  Jag känner mig inte bara lättare i sinnet av att slippa alla onödiga produkter, jag har fått mycket bättre hy och sparar massor av pengar! Ett tips till er med acne, blanda mandelolja med några droppar ricinolja.

 16. Linda H

  Ja, så gärna ett eko sminktest/sminktips 😀

 17. Karin Katrine

  Ja till ekosmink. Du får inte missa Maria Åkerbergs smink och hudvård, jag är helt såld och jag har testat mycket olika märken.

  1. Jess

   Jag håller med, testa Maria Åkerberg! All tillverkning sker i Frillesås (utanför Kungsbacka) och de använder naturliga ingredienser 🙂

 18. Iiinas

  Ja ekomake!! Det vill vi ha.
  Och du vill ha Olga Rönnberg så klart! Antingen hennes PT-online direkt eller så börjar du med hennes bok “Träning för nyblivna mammor”. Olga är mammamage experten! Heja dig ( och mig om ca 1 månad- ska bara föda barn först sen jäklar! )
  Ha en fin dag!

  1. emmasundh

   HURRA! Stort lycka till hördu! Och tack för tipset!

 19. Maria

  Hej Emma!

  Jag sitter och läser i ditt arkiv och slås gång på gång över hur jäkla vettig du verkar vara! 🙂 Sluta aldrig blogga, sådana som du är sällsynta på nätet. Välformulerade, mänskliga inlägg kännetecknar din blogg! Ett stort grattis till Majken!

  1. emmasundh

   MEN ALLTSÅ, MEGA-GULLIS! Kram och tack för dina enormt fina ord. Värmer som en julbrasa.

 20. Jeanette

  Hej Emma! Läst din blogg i lite drygt två månader nu, himla fin blogg du har! Tänkte tipsa om att du alltid kan vända dig till primärvården och träffa en sjukgymnast/fysioterapeut för att få hjälp med träning efter graviditeten. Lite billigare än en PT 🙂

  1. emmasundh

   Tack för tipset! Kram emma

 21. Sandra

  Tack för en jättefin blogg! Läser gärna mer om eko-smink. Tips på bra märken är Kjaer Weis, Vapour, Nvey eco och RMS beauty.

  Hälsningar, Sandra

 22. Petra

  Alltså åh! En blir så himla glad av din blogg, Emma. Varje gång jag ser en bild på Majken så riktigt längtar jag tills jag blir vuxen nog att ha en egen liten knodd. Jag tycker förresten verkligen att du borde göra ekologiskt makeup-test!! Vore sjukt användbart för mig! (och jag hoppas/antar att ekologiskt även innebär icke-djurtestat ;)) Tack o hej, bönpastej!

Lämna ett svar