Nu säger vi upp oss!

Undebara Clara säger upp sig som kvinnlig förebild. Och Clara, vet du vad? Jag står bakom dig till 100% och passar på att göra detsamma.

Nu är det dags att ta fram peppet hörrni. För det behövs. Jag älskar att ni säger vad ni tycker – det är då magi skapas. Men lika öppen som jag är mot er och era åsikter, önskar jag att ni är mot mig och mina.

För jag vill vara människa. Jag vill vara jag. Inte en person som formats av 100 kommentarer och mejl om hur jag borde och inte borde vara. Tycka och inte tycka. Se ut eller inte se ut.
För lite så är det ju. Jag läser varendaste kommentar och mejl som jag får, tar in och begrundar. Jag är ingen stor databas som sollar mellan nedvärderande ettor och peppande nollor. Jag är en människa, med prickig hud, dåliga dagar, fullt fungerande tårkanaler och ett reagerande hjärta. Någons dotter, partner och vän, som efter en kommentarskoll lägger huvudet i händerna och gråter inför dem.
Jag känner att huden blir tunnare och tunnare för varje tillrättavisning jag får. Hjärtat skaver och jag vet inte längre vem jag är. Jag är under lupp. Hela tiden. Måste vara perfekt. Får inte göra fel. Det blir inte särskilt många härliga, avslappnade inlägg med den utgångspunkten.
Till slut frågar en sig om det är värt det.
Värt att få veta att en är ful och ser sliten ut när håret är på ända och en inte vill vara perfekt. Och alldeles för perfekt om en råkade ta åt sig av den första kommentaren och kammat till sig. Värt att få veta att ens mage ser konstig ut i ett par shorts, när det faktiskt bara handlar om att en inte ser ut som en retuscherad, hungrig reklammodell. Inte ha räknat in alla tusen infallsvinklar i ett politiskt inlägg, utan bara min egen. Få elaka kommentarer om att jag eldar på bilden av den passiva kvinnan, när jag precis släppt två böcker, bloggat om fem nya jobb, startat två företag, kickat igång tre välgörenhetsevent och dessutom bloggat om det. Inte undrar på att kvinnor går under av alldeles för höga krav.  Få skit när jag berättar att jag äter vegetariskt till 99 % – med kommentaren att en är en dålig miljökämpe som tillåter mig käka kött över huvudet taget.
Är det då värt att dela en bit av sitt liv?
Jag får ständigt kommentarer om att jag borde bli hårdare. Inte ta åt mig.
Men vet ni vad?
Jag vill ju vara jag. Inte någon annan. En kännande, reflekterande, ödmjuk, begrundande och känslomässig person. En ganska bra kompott av egenskaper tycker jag. Inte en hård person som tränat på att inte lyssna på vad folk säger. För jag lyssnar intresserat till allt vi säger och skriver. Det är det som gör mig till medmänniska.
Och framför allt. Jag vill tillåtas att vara en människa.

Säg vad du tycker, men var inte elak när jag inte råkar tycka/se ut/vara precis exakt som du vill att jag ska vara. Sätt inte krav på mig som du själv inte skulle kunna leva upp till.

Och tack till alla er som ger mig pepp, inte förväntar sig att jag ska vara perfekt, lägger vikt vid det viktiga (och inte (efter att ha noggrant synat en bild in i varje pixel) letat efter fel) och för fram era åsikter på ett konstruktivt och bra sätt. I freaking love you!

Jag är jag, jag är subjektiv, och jag är inte perfekt.

Läs även:
Emily Dahl: Aktivt subjekt, singluaris.
Sandra Beijer: jag vägrar.
Underbaraclara: Jag säger upp mig från jobbet som jourhavande kvinnlig förebild. 

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 56 kommentarer

 1. Bea

  Jag förstår faktiskt inte hur ni bloggare står ut med alla kritiska kommentarer ni får.
  Ni bjuder på stora delar av ert privatliv, gratis, till vem som vill gå in och läsa och i retur får ni en massa kritik vad gäller högt och lågt. Tydligen ska bloggare vara helt perfekta, hela tiden. Vem orkar leva upp till det och framför allt, hur intressant är det att läsa?

  Stå på dig Emma! Jag älskar att du är så very much you, ändra aldrig på det! #nätkärlek

 2. mia

  Det är fest varje gång vi ser dig på TV! Du lyser upp det svenska samhället och inspirerar! Ditt politiska engagemang och din passion får oss att kavla upp våra ärmar och också slå näven i bordet över orättvisor och patriarkat! Du är fantastisk och min dotter önskar att du fanns att köpa som Barbiedocka! Då skulle du stå i vårt fönster och lysa mot gatan utanför!
  All vår kärlek till DIG från Småland!
  /Mia

 3. Emilia

  Fy så tråkigt att du ska behöva stå ut med detta. Jag kikar in på din blogg så gott som dagligen och jag älskar den verkligen! Tycker du verkar vara en fantastiskt fin människa både på insidan och på utsidan! Det finns så mycket avund i världen. Tänk om vi bara kunde vara lite snällare mot varandra, då tror jag de flesta skulle må bättre med sig själva!

 4. Dani

  Jag brukar aldrig kommentera men kan inte låta bli idag! Jag älskar din blogg för att du verkar vara så jordnära och underbar, en helt vanlig tjej med härlig attityd till livet och lite coolare stil. Ta inte åt dig av människor som bara vill såra, du är fantastisk!

 5. Sandra

  Skriver som jag skrev till Underbaraclara – all kärlek! Jag älskar era bloggar, tycker om att eventuellt diskutera med andra i kommentarsfält om viktiga frågor som väcks tack vare er bloggare – men jag förstår inte hur folk kan få för sig att negativa kommentarer om någons utseende är relevanta överhuvudtaget, förstår inte hur folk kan tycka att en ska göra allt och aldrig är bra nog. De människorna borde rannsaka sig själva, för jag tror knappast att någon är så perfekt som de verkar tycka att ni fantastiska bloggerskor bör vara. För ingen är perfekt, det är ett ouppnåeligt ideal som inte ens är värt att försöka uppnå.

  Nu vet jag att du säger upp dig från jobbet som förebild, men jag vill ändå bara säga att du är en stor inspiration för mig. Att folk inte tröttnar på att vara småsinta och taskiga mot andra. Tack för att du skriver denna bloggen, tack för varendaste litet inlägg och varenda liten insikt.

 6. Maria

  Åh bra att ni säger ifrån! Det är ju helt orimliga krav, som nog ingen kan leva upp till.

 7. Linnea

  Heja dig!

 8. Julia

  Efterlängtat och fantastiskt inlägg av dig och övriga bloggerskor. Detta gav mig styrka, precis som ni gör varje dag. Ni är bäst. Nätkärlek!

 9. Veronika

  Er så glad for at du/dere sier i fra! Forstår ikke hvordan folk kan skrive så mye kritisk og forvente at dere skal være 100% perfekte (og kjedelige). Jeg leser bloggen din fordi den er fin, inspirerende og smart. Med et ekte menneske bak. Har fulgt deg i mange år og du virker som et skikkelig bra menneske. Stå på! <3

 10. linnea

  Du och de andra bloggarna har så himla rätt! Heja dig och er! Din blogg är fin och bra och du har mer än all rätt att vara dig själv! <3

 11. Jamina

  Du underbara människa. Jag läser din blogg dagligen, om det trevliga som inträffar dig och det som inte alltid är det roligt att få uppleva i livet. Men jag har aldrig kommenterat och känner att det kanske är dags nu. Jag har gråtit när jag läst din blogg, om Sockan (men känt mig glad över hur han mår nu) och ditt missfall. Jag har glatt mig åt dina framgångar (som du säkert arbetat mycket hårt för) med butik och böcker. Jag kanske inte håller med om allt du tycker, med vad gör det?! Vi är två olika personer och du har rätt till dina åsikter och jag till mina. Du har rätt att se ut hur du vill och jag som jag vill. Och så är det med alla människor, man måste få vara den individ man känner för att vara, utan att bli kritiserad för det. Jag kommer aldrig att skriva något nedsättande, nedvärderande, kränkande eller mobbande för det, om hur du gör, vad du gör, säger, hur du ser ut eller vad du nu kan dela med dig av på bloggen. Men jag förstår att du tar åt dig, du är en människa precis som alla andra och varför ska du som har bloggen som yrke inte få ta åt dig bara för att du jobbar med just det?! Med detta vill jag bara säga att du perfekt som du är, i den internetperson som jag bara “känner” genom bloggen.

 12. Malin

  Heja dig Emma. Jag tycker att det är fint att du delar med dig av det här. Det måste vara förjävligt att hela tiden granskas under lupp. Fortsätt vara den du är och skriv det som du vill. Du gör det så bra. Jag tycker att det känns tydligt på sättet du skriver att du jordnära, en människa med skratt och tårar, kött och blod. Hur man då kan gå in här och skriva nedlåtande kommentar om ditt utseende år bara så lågt. Lita på det som är du och var stolt över det du gör. ♥

 13. Katarina

  Så välbehövliga inlägg ni skriver! Helt sjukt hur en del personer kan anse att det är okej att kommentera och klaga på det sättet! Jag tycker att det ni gör är bra och vill läsa för att ni är ni. Kram

 14. Evelina

  Emma!
  Jag hoppas du är stolt över dig själv för att du säger ifrån. Att du tar ansvar för ditt eget välmående och markerar att allt faktiskt inte är okej.
  Tack för all inspiration du gett mig. Du och flera andra bloggare har inspirerat mig till att våga ha vintagefrisyrer, klä mig i klänning och faktiskt stå för att jag tycker det gamla är vackert. Tack för att du vågar vara äkta, skriva om det som är svårt och säga vad du tycker. Fortsätt med det, fortsätt vara du!

 15. marire

  all kjærlighet til deg! pepp og heia! <3

 16. Madeleine

  Så sjukt bra skrivet! Alla vi bloggare borde få något pris för att vi står ut med alla nålstick som vi får dagligen. Nu är det dags att ryta ifrån! Och det med basta.

 17. Louise

  Det jag inte förestår överhuvudtaget är varför man framför allt läser något av och om en människa som man av någon anledning har negativa åsikter om, må vara både utseende och sätt. Man märker ju snabbt att den/det här gillar inte jag, och så kliver man ur den bloggen, inte fasen börjar man veva in en massa skitkommentarer!
  Från det ena till det andra, jag är varken retro, vintage enbart snart av antikvärde själv och läser din blogg och ser fram emot varenda ett nytt inlägg! Du är fantastisk på att ge feelgood-känsla och inspiration!

 18. Martina

  Heja dig! Jättefin blogg och härliga texter till. Keep up the good work, regissera inte dig själv efter klumpiga kommentarer, NEJ! Ser fram emot att fortsätta följa dina fina foton som piggar upp i vardagen.
  Kramar i mängd!

 19. jennie

  Allra finaste Emma, jag älskar dig förbehållslöst! Ditt morgonrufsiga ofixade hår, din kattrumpepussmun, Parishoppen, kärleksförklaringarna, de ljuvligaste ljuvliga bilderna, ärligheten, sårbarheten, pappen, systerskapet, glädjen, glädjen (jaha, hade jag sagt det? Men då säger jag det igen!), allt du lärt mig och hur minsta lilla sketgrej blir vacker genom dig. Älskar att hitta allt det hos dig. Var som du är för du är allra allra finast då.

 20. Anna

  Att folk har mage! Du är ju så skön. Precis som du är får du vara och taskiga kommentarer göra sig icke besvär. Kör på i ditt rejs och låt inte trollen trycka ner dig. Vi som gillar din stil, ditt sätt, ditt go, din ärlighet: dig! vi säger det kanske inte alltid och efter varje inlägg, men vi gillar det det du gör och den du är. Det ska du alltid bära med dig!

 21. Hanna

  Hear, hear! Den svenska avundsjukan, suck! Jag läser alltid din blogg med stort nöje och kan inte i min vildaste fantasi förstå folks behov av att “hacka” och klaga. Du och många andra svenska bloggare ger mig en liten del av det Sverige jag älskar och saknar, här i utlandet. Keep up the good work, girl!

 22. jessika

  Heja du! Herregud vad grått och trist världen skulle vara om allt skulle vara perfekt!
  Jag älskar din blogg för den goa blandningen, dina vackra foton och roliga, underfundiga, ibland sorgsna, ibland peppiga texter. Du har ett alldeles eget språk som jag tycker om!
  Jag uppskattar jättemycket att jag får ta del av din vardag, dina fester, dina kläder och dina tankar! Jag vill inte ha perfekt, vibrant och levande är mycket mer intressant! Kramar ♥

 23. Annelie

  Hinner inte skriva så lång kommentar, för jag ska lägga min son. Men jag blir så berörd av det du skriver så jag känner att jag måste skriva något. Visa mitt stöd.
  Du, och alla ni andra bloggare är så otroligt inspirerande. Ni är drivna och talangfulla. Det arbetet ni gör betyder så otroligt mycket för oss kvinnor. Ni öppnar upp stängda dörrar, visar musklerna och ryter ifrån när det behövs och framförallt, visar att allt är möjligt. Bara man har en dröm. Så jag kan inte för allt i världen förstå hur någon kan/vill/orkar skriva elakheter. När de istället borde peppa, gilla och älska.

  Du förgyller min vardag med din blogg och ditt entreprenörskap. Jag är så glad att jag får ta del av det.
  Så ett stort tack!!!

 24. Katja

  Heja dig! Och heja Clara och alla andra som sätter ner foten och säger nej till att kvinnor i media ska vara övermänniskor! Var mänsklig, det är därför jag läser och älskar sin blog. Utan det som ibland skaver skulle den inte vara till hälften så intressant. Alla fina bloggare ibland rakt och ärligt och ibland pastelligt och pyntat visar upp sin värld bidrar till att ge en diversifierad bild av vad kvinnor kan vara och vilka ämnen man kan ta upp, och ni är jätteviktiga för det demokratisk samtalet. Fortsätt så!

 25. thea

  Så bra skrivet! Jag är inte särskilt bra på att kommentera bloggar överhuvudtaget, och jag kommenterar absolut inget negativt! Men efter detta uppror så ska jag försöka sprida mer glädje och pepp i bloggvärlden. Jag har en bakblogg och där behöver man inte möta så mycket hat då folk inte blir särskilt provocerade av bilder på cupcakes 🙂

 26. Lyckoprickar-anna

  Håller med tidigare kommentarer.
  Fortsätt vara dig själv
  & ta ingen skit!

  Kärlek från norr

 27. Sofia

  Sluta inte vara dig själv, Emma! Jag läser din blogg ofta, och jag uppskattar verkligen din ärlighet, dina reflektioner om livet (stort och smått) och när du är DU. Sluta inte med det! Tack för en härlig blogg och för att du delar med dig till oss andra. Jag skickar en stor kram till dig!

 28. Astrid

  Emma du är grym!!! Läser din blogg varje dag och blir så glad av den! Är dock inte bra på att kommentera… Tänk hur många fler det finns som jag? De som har kritik tror jag skriver fler kommentarer.
  Fortsätt som du är, ska försöka peppa mer!
  Stor kram!!!!

 29. Susanna

  Du verkar vara en otroligt underbar människa med humor och skinn på näsan. Älskar att få en glimt av ditt liv, både bra saker och dåliga, genom din blogg! Sluta aldrig att vara du!! Kram

 30. Madeleine

  Åh blir så arg på detta att jag var tvungen att ventilera på min lilla pytteblogg. Nu går jag ett varv till alla bloggare jag läser och försöker sprida lite kärlek istället. Stå på dig!

 31. Synne

  Veldig godt skrevet, Emma! Jeg synes du er flott og inspirerende!

 32. StinaP

  Det är verkligen en bisarr tanke att det ska finnas “perfekta” människor. Jag kan inte tänka mig nåt tråkigare.

  Folk har för mycket tid om de orkar kommentera någons otvättade hår. Tänk om all den tiden kunde läggas på barn i Afrika, en äggkoppssamling eller lyssna på bra musik istället. Så mycket bättre alla skulle må.

 33. petra

  Jag tycker du är fin, inne i å utanpå. Det viktigaste är att man ska vara snäll. Läsare som bloggare. 🙂 Njut dagen!

 34. Ida

  Tycker du är så bra Emma! Heja dig!

 35. Rosita

  Åh, bli inte hårdare! Det vore ju hemskt!
  Var mjuk, precis så mjuk du vill vara.
  Vi är så många som står bakom dig/er bloggare och som avskyr de hårda ord ni utsätts för. Det är inte dem en ska anpassa sig efter, en ska anpassa sig efter sig själv och sitt mående och sina intressen.

  Lättare sagt än gjort, men med detta inlägg är du & alla andra som säger upp sig, på så himla god väg!

  All kärlek & lycka till med bloggen

 36. Maria

  Nu skriver jag min första kommentar, har följt bloggen i flera år (även underbaraklara, niotillfem och Elsas bloggar) men har inte tagit mig till att kommentera förrän nu.

  Jag läser och gillar era bloggar just för att ni är mänskliga. Ni har ups and downs presis som vem som helst. Presis som er så är jag en sprallig skit som mest är glad och har en enormt behov av kreativitet. MEN jag är också en känslig själ och förstår hur otroligt jobbigt det måste vara med kritik.

  Ni bad aldrig om att bli förbilder, ni skriver för att dela med er av era liv och tankar. Jag inspireras av bilderna och den kreativa kraft ni har. Förstår inte varför folk som provoseras av detta måste kritisera och lägga sig i. Det finns gott om bloggare som bara visar upp den en glossiga, glamorösa ytan, vad som gör era bloggar så speciella är just den mänskliga faktorn. Människa först, bloggare sedan eller vad man nu kan säga.

  Stå på er och fortsätt att skriva och blogga.

 37. Ann-Charlotte Persson

  Bravo Emma! Stå på dig och var den du är, strunta i alla dumma människor som tror att de är perfekta! Du är du och ska inte vara någon annan!
  Vill också säga att jag gillar din väska! Din “sura” väska gör mig GLAD!!!!

 38. Kristin (kusin)

  Emma, du har alltid varit strålande och glödande, när du bara är dig själv.

 39. Hanna - Tant Ruth

  Så bra!! Jag får alltid lika ont i hjärtat av att ni måste stå ut med allt detta hemska när ni är så otroligt generösa med all er inspiration, ert privatliv och allt som ligger nära era hjärtan. Det är verkligen INTE ok att människor får bete sig såhär mot andra, speciellt inte anonymt via internet utan någon som helst ögonkontakt. Det är verkligen dags att inte acceptera detta längre!

  Istället vill jag säga ett varmt TACK! till att ni faktiskt fortsätter skriva. Fortsätter ge mig inspiration och glädje. För det betyder väldigt mycket för mig i alla fall.

  kram Hanna

 40. Fanny Darling

  jag tycker att du är fantastisk som du är, vi alla är det, och detta inlägget och uppropet bland bloggare är både viktigt och välbehövligt! den äkta perfektionen finns i det som inte är perfekt, i det mänskliga, i det äkta. tack för detta inlägg <3 fortsätt vara du.

 41. Annika

  <3 Jag har så svårt att förstå det här med skit-kastar kommentarer…. visst, att nån kan peta lite och kommentera faktafel (som ju kan vara viktigt att ta upp) och stavfel (som är komplett onödigt) det är jag inte så förvånad över att enstaka folk gör, men det här med personpåhopp? Jag fattar inte? Jag har i och för sig inte märkt av det så mycket i dina kommentarer, men räknar med att du tar bort dem. Det är så lätt att säga att du måste låta de stora mängderna positiva kommentarerna dränka de få (hoppas jag) negativa, men jag fattar att det inte är lätt. Eller så får du bara ta å publicera det taskiga folk skriver och låta oss som gillar dig en massa tala om för dem att de har fel… 😉

 42. Caja

  Jag läser ju din blogg för att DU sätter den där extra lilla charmen på den, du med dina tankar, åsikter och liv – det är ju du som person som gör bloggen. Du får vara hur du vill, det är ju på grund av dig jag fortsätter läsa. <3

 43. Malin

  Hej! Jag förstår verkligen inte hur folk har mage att skriva hemska kommentarer bara för att vara taskiga!! Men jag förstår hur du känner, det är inte kul 🙁 därför hoppas jag att du orkar fortsätta köra ditt race! Jag tycker du är helt fantastisk precis som du är och att vara super perfekt har jag aldrig heller förstått så det är därför jag gillar din blogg 🙂 du är en helt vanlig person med en väldigt häftig stil 🙂 så heja heja! 🙂

 44. Emilia

  Alltså. Jag börjar nästan gråta när jag läser detta! Att folk ens vågar! Heja dig! Å heja din blogg! Å heja att det är du som bestämmer vad som ska stå! Å vad som ska tyckas!! Jag tycker så himla himla mkt om din blogg och skulle tycka det vore dötrist om du skulle sluta blogga! Heja dig liksom (och alla andra som också sagt upp sig). Ingen har rätt att tycka och säga saker som inte är snälla. Det känns liksom så fint att få ta del av ditt liv och alla som tycker annat kan antingen hålla käft och bara låta bli att kommentera. Fortsätt vara dig själv!! Stor kram

 45. Du är så bra och ni som har gjort det här tillsammans! Jag vill bara springa upp till er och krama er och säga TACK! Så sjukt bra att säga ifrån innan ni får ta för mycket skit för nått ni inte ens borde få skit för. Jag hoppas att från och med nu ska folk som läser eran blogg och kommenterar förstå hur ska tas om hand om och bemötas, men kärlek. Den kärlek som ni visar oss genom att vara så öppna och givande med er glädje och kunskap. NI och Du är fantastiska <3 Glöm aldrig det!! Jag diggar er 😀

Lämna ett svar