Jag utmanar dig (och mig)

Hormonstörande ämnen i kyckling, sötpotatisar som är så besprutade att de inte kan växa, dricksvatten som är “rent” hälsofarligt, avgaser som sakta svärtar ner vårt inre, väder som blir allt mer nyckfullt och sommarbadsjöar som dör.
Nyheterna bubblar över av alla miljölarm, kemikalier som fräter sönder oss inifrån och mat som gör det svårare att bli med barn.

Jag må vara en optimistisk prick, som samlar skratt på hög och lyfter blicken när allt känns mörkt. Men när det gäller miljön dör skratten ut och jag vore både naiv och egoistisk om jag hittade efter perfekta små The Simpsons-moln medan jorden under mig förgiftades.
Så jag har satt ihop en liten önskelista för 2014.

Jag önskar …

1. Att vi röstar i valet 2014 med våra barns framtid i sikte, istället för 10 spänn mer i plånboken nästa månad.

2. Att vi börjar äta mer ekologisk mat och tillsammans kan pressa handel (och i sin tur producenterna) att köpa in mer ekologisk mat. Jag utmanar nu mig själv att endast köpa ekologisk mat. Är du med mig?

3. Att vegetarisk mat blir norm, inte ett undantag. I alla fall en gång i veckan.

4. Att fler handlar vintage eller secondhand, istället för saker som färdats fem varv runt jorden. I alla fall strävar efter det.

5. Att vi köper en svenskproducerad pinal (som kostar lite mer, men håller längre), istället för hundra billiga sladdertoppar som går sönder i ett nafs.

6. Att vi reser mindre med flyg och mer med tåg. Det är upp-och-nervända världen att det många gånger är billigare att resa med flyg än med tåg.  Vi ska inte sluta resa och upptäcka världen, men vi kanske ska begränsa oss? Stolt vältra oss i längtan efter rue:erna i Paris och stränderna på Franska Rivieran. Komplettera en resa till Honolulu och Maui med ett par somrar i Sverige.

7. Att vi inte slänger fullt fungerande saker. Jag kallar inte vårt soprum för “den nattöppna vintagebutiken” av en slump.

8. Att vi källsorterar och minskar sopbergen. Det är en sport att källsortera så mycket att soppåsen blir en sladdrig påse utan innehåll. Challenge accepted?

9. Att vi tänker med miljöhjärtat i shoppinggallerinan, istället för att maxa kreditkortet, fylla varje hål i hjärtat och planlöst gå runt för att söka saker som vi önskar att vi behövde.

10. Att vi kör mindre bil. Istället för att vrålåka onödiga resor, så startar vi bilpooler, åker kollektivt, cyklar och går. Ju fler vi blir, desto mer kan vi pressa politikerna att exempelvis skapa bredare cykelbanor eller sänka biljettpriserna för kollektivtrafiken.

11. Att vi skapar våra städer med ett hälsosamt miljöperspektiv i åtanke istället för gasande crusing-bilister med stegrande hästkrafter. Om jag fick bestämma skulle jag gräva ner alla vägar, låta bilisterna åka i tunnlar och där, oppepå jordytan, skulle jag kunna cykla utan att dö, höra fågelsång, se rosenbuskar frodas och titta upp i täta trädkronor utan nagg. Mitt i stan. Och bilisterna skulle ha det så tråkigt i sina tunnlar att de snart skulle joina mig i solskenet.

11. Att vi bojkottar hormonbesprutade produkter, som exempelvis vindruvor, som stör vår förmåga att fortplanta oss. För några år sedan var filmen “Children of Men” en dystopi, nu blir det allt mer troligt att det är vår barnlösa framtid i Hollywood-kostym.

12. Att vi istället för att oroa oss för hur mycket fett det är i ett par pommes frites, funderar på vad som händer i kroppen när alla kemikalier rotar runt. Jag skulle vilja starta ett viktväktar-klubb för miljödrömmare (som så klart inte har ett dugg med kroppsvikt att göra). Där kan vi räkna miljöpoäng så det står härliga till, och stå stadigt på jorden medan vi kör det. Tänk så mycket vi kunde åstadkomma om vi lade ner oss lika mycket på drömmen om en hälsosam kropp inuti som utanpå …

13. Att vi håller naturdrömmen vid liv. Drömmen om att plocka blåbär i skogen, ligga där på båten och titta upp i den klara skyn, naken-nattdoppa oss i en frisk sjö (utan skyddsutrustning) och lära våra barn att trä smultron på ett strå utan att dö i cancer i förtid.

14. Att vi samarbetar för att göra världen bättre. Kan vi inte predika i EU eller sprätta Ryssland på näsan, så kan vi i allafall påverka vår matvaruhandel att ta in mer miljösmarta alternativ, äta vegetariskt och dra vårt strå till den miljösmarta stacken.

Skriver du under mina miljöönskningar? Dela, sprid, gilla, prata om det – uppmana andra att också önska sig en framtid.

 

Foto: Martina Ankarfyr 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 49 kommentarer

 1. Nana

  Åh så klokt och tänkvärt!

 2. Jess

  En sak till som jag tycker är viktig är att tänka på vad våra schampo, tvätt- och skurmedel innehåller. Det är så mycket kemikalier som spolas ut i våra avlopp varje dag. För varje flaska som tar slut tänker jag till en extra gång på vad jag köper! 🙂

 3. Nina

  Nu kommer bonde-Nina igen, tycker att det borde stå SVENSKA ekologiska varor isf! För de konventionella, närproducerade kan vara mer miljövänliga än ekologiska importerade!

  1. Stina

   Hellre eko än närproducerat har jag fått lära mig.Naturligtvis är eko+närproducerat det alla bästa. Men om man står i valet och kvalet: välj eko.

 4. Kristin

  Åh, jag blir så glad när du skriver inlägg om miljö och klimat och det här blev jag särskilt glad av! Ibland kan en känns sig så ensam i sin oro och klimatångest och då är det så skönt att se att människor man tycker om går i samma tankar, och är redo att göra någonting. Detta ska jag självklart sprida! Kram

 5. Sandra

  Vi har börjat tänka mer och mer på sådana här saker sedan senhösten. Vi började med att plastbanta, framförallt i köket, och vi är mer medvetna när vi handlar prylar. Sedan några veckor tillbaka köper vi mindre kött och dessutom så mycket ekologiskt det bara går (vid dagens veckoinhandling var nog 95% av varorna ekologiska, hjärtar min ICA-butik så himla mycket) och försöker hålla oss till två köttdagar i veckan. Det känns otroligt skönt, en sådan liten sak som att jag inte behöver skala alla rotfrukter innan jag kör in dem i ugnen – en lätt avsköljning räcker eftersom skalet inte är fullkomligt besudlat med gift.

  Jag är på din utmaning Emma, för allt det du nämner ovan och lite till – både för att mina barn ska kunna bada i giftfria sjöar men också för att människor inte ska få fruktansvärda sjukdomar för att jag ska få äta till exempel en extrembillig banan 🙂

 6. Veronika

  🙂 🙂 Superbra at du skriver om dette. Så viktig.
  Tenker også mye på sånt. Har fått litt sprøytemiddelskrekk, synd at utvalget av økologisk mat i Norge er mye dårligere (og mye dyrere) enn i Sverige. Prøver likevel å kjøpe så mye som mulig økologisk. Får helt enkelt bruke litt mer tid og penger på mat og kjøpe mindre av andre ting (=dobbeltbra). Kan bli bedre på å kjøpe brukte klær, men har nesten bare brukte møbler 🙂 har kjøpt nesten bare brukte ting til sønnen (ett år), har ikke bil, bruker snille vaskemidler og kosmetikk, spiser nesten bare vegetar (littegrann fisk av og til). Prøver å være ganske bevisst, men kan bli bedre. Håper myndighetene fatter alvoret ganske snart!
  P.S. Et tips: Naturskyddsföreningens app Grön Guide er bra for å bli mer bevisst!

 7. Sophia

  Heja heja! Jag blir så glad av att läsa sånt här, så varm i hjärtat att det är fler än jag som vill ha en förändring! Jag är redan med, för länge sen, du kan räkna med mig! 🙂 Du får gärna kika in på min blogg där jag tipsar om miljösmarta och ekologiska val lite då och då när det kommer till skönhetsprodukter! 🙂

 8. Natura Siberica

  Hej! Vilken underbar blogg du har och vilket fantastiskt tänk du har! Mvh Natura Siberica Sverige

 9. Hanna

  Underbart skrivet! Du har fått med det mesta som är viktigt på riktigt.

  Jag har sen ett år tillbaka steg för steg börjat ändra massa saker till det bättre. Det går väldigt bra :). Vi behöver ta ansvar både för vår egen hälsa och miljön. Det finns ju liksom inget val om man inte vill må skit, dö i förtid och bo på en trasig ledsen jord som sen nästa generation ska ta över. Jag försöker fokusera på det positiva: att man vill ge sin kropp det bästa möjliga och att man vill ge den vackra jorden det bästa möjliga. Jag brukar pinna loss med massa bra tips på pinterest 🙂 http://www.pinterest.com/healthymeyou/

 10. Elso Olsson

  Och man får inte glöma palmoljan, vilken miljöbov den är! I min familj köper vi inget med palmolja i längre, inte ens delicatobollar eller Skippy’s jordnötssmör!

 11. Elso Olsson

  Och man får inte glömma palmoljan, vilken miljöbov den är! I min familj köper vi inget med palmolja i längre, inte ens Delicatobollar eller Skippy’s jordnötssmör!

 12. Fanny

  Åh så bra Emma! Jag är på! (förutom när det gäller flygresorna som verkligen är min svaga sida… Väldigt dilemma när en tex. måste flyga för att kunna se sin familj och dessutom har en rastlöshet i sig och vill hinna se allt annat också)

 13. Lina

  Heja Emma!
  Har under de senaste åren verkligen jobbat på att bli mer miljömedveten. Det blir ju dessutom lättare och lättare ju mer ekologiska produkter som dyker upp. Får total ångest när jag tänker på hur mycket hormonstörande ämnen vi utsätts för i vår vardag. Någonstans måste det vara nog NU!

 14. Vicky

  CHALLENGE ACCEPTED. självklarheter. <3

 15. A

  Så jäkla bra! Jag är med! Jag är så kemikalierädd att jag vägrar äta icke ekologisk mat! Men vi måste också byta ut städprodukter till naturliga och ekologiska sådana! Och även naturliga och ekologiska hud- hår- och sminkprodukter!

 16. Ylva

  Amen! Jag är med på allt, utom punkt nummer 3. Det är ju helt galet att bara äta vegetarisk EN gång i veckan! Det kommer tyvärr inte räcka om vi ska rädda den här jorden. Jag är inte vegetraian, jag älskar kött, men ändå äter jag kött högst 1-2 gånger i veckan. Och det har bara blivit så! Vegetariskt är ju så gott och billigt att man absolut kan leva på det och se köttet som nåt extra festligt nån gång då och då. Så jag tycker snarare att normen ska vara kött en gång i veckan, och inte tvärtom! Tack för ett bra inlägg, mer sånt här behövs!

 17. Klara

  Heja Emma! Så otroligt viktigt. Det är så härligt med förebilder som dig och tex underbara Clara, som är så inspirerande!
  Jag prickar in de flesta punkterna, vi äter bara ekologiskt vegetariskt, försöker att undvika kemikalier osv. Det började rent egoistiskt (eller egentligen för att värna om djuren, för att inte vara en del av den vidriga köttindustrin,sen oss själva) JAG vill inte ha gift i mig o min familj, men av bara farten kom ett miljöintresse för det hänger såklart ihop och som du skrev måste vi göra förändringar för våra barn!
  Tex så hatar ju alla cancer och 1 av 3 drabbas, men inte många frågar sig varför och vad kan vi själva göra för att försöka undvika att bli sjuka.
  Jag hoppas att folk börjar tänka efter. Det håller liksom inte längre.
  Därför känns det extra viktigt att såna som du som når ut till så många ryter till! Kram till dig!

 18. Miranda

  Livsviktig lista, jag är självklart med på utmaningen! Det går att göra mycket själv och gemensamt kan vi till och med göra skillnad.

 19. Anna

  Ja!! Jag vill, och jag ska! Jag har kunskapen, jag har ekonomin (inte den bästa, men prioritering är inte så svårt), jag har en underbar man som är på och jag har en förkärlek till second hand (prylar, finner aldrig kläder till mig själv, men till bebbe ska det funka). Jag gillar inte att flyga, får krupp på folk som flyger småsträckor inrikes när tåget går så mycket smidigare (och nu viftar Centern för en ny flygplats i Sälen!).
  Jag har en lååång väg till fullt klimatsmart, men jag börjar med att ta cykeln ner till affärn för att fylla kyl och skafferi med gröna varor. 🙂 Tack för din inställning som smittar så lätt!

 20. Fina Frun.se

  En riktig toppen-lista! Jag eftersträvar redan varenda punkt på den, men kan säkerligen anstränga mig lite ytterligare. Jättebra att du även tog upp resandet! Detta är en punkt som ofta “glöms” bort. Många som förespråkar loppis, vego och miljövänligt flyger ändå kors och tvärs över hela världen, titt som tätt…

 21. Hellre mer närproducerat för oss som kan, än ekologiskt från Eqvatorial Guinea eller Nya Zeeland! Absolut viktigast tycker jag det är att verkligen KOLLA om köttet är svenskt eller tyskt! Ekologiskt betyder inte alltid svenskt. För just nu går det inte att sälja kalvar till köttproducenter för ingen vågar eller har råd att fortsätta när ingen köper svenskt kött!

  1. Jess

   Jag använder mig av appen “Bondepköpet”, där kan man scanna streckkoden för att se om det kommer från en svensk bonde. Så bra tycker jag! 🙂

   1. Det är bra!
    Man måste verkligen kolla noga, mannen min och jag hittade många varor som såg ut att vara svenska men i det finstilta var de tyska, nya zeelenska och får estland.

 22. Lisen

  Så himla bäst Emma! Tills jag flyttar hemifrån (och äntligen får bestämma över hushållet själv) ska jag fortsätta tjata så föräldrarna rör sig i rätt, miljömedveten riktning).

 23. Sara

  Jag gillar tänket och hoppas att så många försöker göra sitt bästa för att vara med och hålla vår natur så ren det går.
  Det enda jag tänker på att hur svårt det är att hålla ner bilresorna. Jag bor i värmländska landsbygden och jobbar 4 mil ifrån där jag bor. Det går en buss till orten jag jobbar och när den kommer dit så vänder den och åker tillbaka. Finns ingen som bor i närheten av där jag bor så vi kan samåka (vi anställda har heller inte så lika arbetstider). Har även mina vänner ganska utspritt att det också då blir en bilfärd på 2-4 mil. Och att utöka busslinjerna och oftare tror jag tyvärr inte kommer funka. De gick oftare förr men det satt kanske 3 personer på bussen, då förstår jag att det inte går runt att driva bussarna. :/
  Men alla får göra så gott de kan för att hålla naturen glad. 🙂

 24. Cajsa

  sådan här pepp behövs verkligen när jag sitter här och känner mig maktlös! vi är många och vi vet vad vi vill!

 25. Li

  Fin lista!
  Jag önskar att ekologisk och närproducerad mat blev billigare så att det inte behöver vara en klassfråga att få äta bra giftfri mat.

 26. Lina

  Självklart är jag på!!!

 27. Agnes

  Skitbra! Jag är med, har varit med ett bra tag och det känns så skönt att vi är fler!

 28. Anna

  Absolut! Vi har alla, ALLA, ansvar att göra det bästa vi förmår för vår planet!! Jag är med dig, och ska försöka få alla i min omgivning med på tåget. För inspo, spana in No impact man, Colin Beavan. Och när man tappar sugen och tron på att det är möjligt hjälper det att läsa hans bok, helt lysande! För ärligt talat, det finns inga alternativ. Ekologiskt är det enda som är logiskt.
  http://noimpactproject.org

 29. Linn

  Bra tips! Blir så glad när jag läser sådant här på vintagebloggar! Tänker att det då kanske når ut till fler än de redan frälsta som kanske själva söker info och läser på…

  Bra Emma!

 30. Matilda

  <3

 31. Sofie

  så himla bra!!!
  nu kör vi miljöår!!!

  Kan tipsa om coop på scelegatan i sthlm, de har en jättefin eko-avdelning!!

 32. Anna-Panna

  Yes, jag är på!

 33. Madeleine

  Hänger på. Gör redan det mesta, men det är kul med allt pepp.

Lämna ett svar