Men vänta, vad hände nu?

 

Nämen, vad har jag BAKAT! Jo, surdegsbröd!

Jag fick ju en utmaning av Maria i Plan B-poddens avsnitt om bröd och brödsvinn, “Bröd, bak & andra bullar”: Att baka surdegsbröd.
Anledningen? Det håller längre.

Min första tanke var att höra av mig till min kompis Lisa som är surdegsproffs. Och så frågade jag om hon kunde skicka lite surdegsbas på posten. Eh. Hon svarade att det … kanske inte var så bra idé.
Efter några dagar förstod jag varför. Jag gjorde min egen surdegsbas och råkade mata den för mycket i förhållande till sin lilla burk och poff så bara vällde det ur deg som en liten mini surdegs-vulkan.
Sa jag att Lisa var proffs? Eh, ja.

I alla fall. Jag använde det här grundreceptet och när jag väl bakade så freestylade jag loss, pga ORKAR inte recept som står i gram. Så jag höftade. Och tadaa!
Ett höftat surdegsbröd.

Med lite dekoration på.

Nu står ju surdegsbasen i kylen, så nu måste jag ju fortsätta baka.
En gång i veckan matar jag degen med mjöl och vatten, och när jag ska baka med den tar jag ut den i rumstemperatur ett par timmar innan jag ska använda den. Så matar jag och inväntar bubblor.

Om jag bara bakar bröd? Nej, nej. Ikväll blev det surdegspizza.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Ulrika

    som vanligt så väldigt fina bilder! får lite hopp att jag kanske också kan börja surdegsbrödsbaka av detta, jag bakar brödet själv men är inte bakningsintresserad och har skippat surdegarna för att det… låter nördigt och krångligt. men kanske kan gå också för mig!

Lämna ett svar