Bra mat tar tid.

I betalt samarbete med Årstiderna

Visste du att olivträd börjar ge frukt efter 5 år, men en full skörd först efter 40–100 år? Det sägs att det tar minst tre generationer att få fram en riktigt vass olivodling!

Vad någon planterade för 100 år sedan ger frukt nu. Och vad jag gör nu ger effekt om 100 år. Precis som mitt liv är ett resultat av val som gjorts tre, fem och tio generationer innan mig.
Valen vi gör påverkar – inte bara oss, dig och mig och generationen efter oss. Utan sätter standarden för framtiden.

Just därför försöker jag alltid handla ekologiskt.
För mina val spelar roll för jorden som brukas, att nyttodjuren finns kvar och att naturen runtomkring mig är motståndskraftig. Nu och sen.
Årstiderna – som erbjuder 100% ekologisk mat – lyfter nu en kampanj som heter “it’s about thyme” där de riktar strålkastarljuset mot tiden det tar att producera mat.

Det är hög tid att polera fram vår respekt för hantverket, tiden och den ekologiska maten. Bra mat tar tid att odla.

De ekologiska oliverna till Årstidernas Arbequina-olivolja kommer exempelvis från familjen Osunas olivodlingar i Sevilla,. Oliverna skördas nu i december, och vill en smaka på tiden, flera generationers arbete och omsorg så kan en beställa den ekologiska olivoljan här.

Olivolja är en lyx här hemma. Inget vi öser i stekpannan så att säga (det använder vi närproducerad rapsolja till). Olivolja är smak, en doft av Medelhavet och tid.
Växtbaserat att ringla på smörgåsen tillsammans med säsongens soltorkade tomater eller ljuvliga toppa caprese:n med.

 

Och apropå tid.
Är det inte hög tid att vi pratar tid.

Vi vill fatta snabba beslut och låta saker gå i ett huj  samtidigt som carpa livet och sudda ut varje tecken på förfluten minut från våra ansikten. Vi kämpar emot tiden, ser den som vår fiende, när vi mest av allt borde behandla den med respekt?

Allt ska gå snabbt. Bygga, shoppa, äta, resa, välja, förändra, måla om. Allt ska gå med en jädra fart och resultatet blir halvdant. Dåliga material, höga utsläpp, tärd miljö och en hög med gifter. All for the snabbtorkande, snabbverkande, snabbproducerande och quickfixande snabbval-fun. Som ett tidsbesparande lifehack som en bra gärna skulle vilja översätta till livshack. En hack i lacken.

Hur vore det om vi polerade fram respekten för tiden?
Såg rynkor som erfarenhet, såg resan som målet, lagade det vi hade, valde det långa-loppet-bästa och uppskattade tiden det tagit för saker att verka fram – bra! Välja det bästa.

Som Ulla Skog sa i sitt sommarprat 2015: “Varför ska jag välja en dålig färg bara för att den torkar snabbt?”.
Jag har själv varit mitt i smeten av snabbval (flyg, fast fashion-kläder, plastfärg och förändra for the fun – inte behovet – där jag mest av allt bara valt det som alla andra valt eller det som stod med fetast text på magasinets omslag), men gött nog finn tid att tänka om, välja annat, ändra sig.

 #årstiderna #itsaboutthyme #ekologiskt

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Sara

  Ville nyansera att det inte är endimensionellt det här med färg och material. Jag är astmatiker, allergiker och har hyperreaktiva luftvägar. Jag blir dålig av all färg- tar ett halvår innan jag ens tål färg som har astma- och allergiförbundets stämpel på sig. Men den färg jag tål allra sämst är linoljefärg, bl.a just för att den har längre torktid. Blir så otroligt sjuk av linoljefärg. Samma med trämaterial. Det är ju väldigt miljövänligt att bygga med träd från er tomt men det finns personer med mina besvär so kan bli sjuka av den sortens trämaterial, jag skulle bli jättesjuk om jag fick in relativt nytt barrträd som jag har förstått ska användas i ett bygge, pga att det innehåller terpener. Ville bara nyansera lite och visa på att det finns en komplexitet vad gäller material. Det som är jättebra för miljön kan vissa personer, såsom jag, bli sjuka av. Och även sådant som kommer från naturen går det att bli sjuk av, såsom i mitt fall. Det är så lätt att höja vissa saker till skyarna, men det kan vara mer komplext än så när vissa sjukdomar finns inblandade. Detta är inte alls menat som någon kritik, jag ville bara ta upp detta.

  1. emmasundh

   Tusen tack för din kommentar och vad bra att du skriver. Samt: Kämpigt!
   Jag blir nyfiken på att höra mer (eftersom jag själv inte lider av någon alleriger och det kan ju vara en god i de att sätta sig in i hur andra har det (om du har tid och lust alltså). Tål du äggoljetempera? Vet du ungefär hur gamla träden ska vara för att du INTE ska känna av? Angående linoljefärgen: Hur nymålad är den som du känner av? Är det just under torktiden eller känner du av den efter några veckor? Varma hälsningar
   Emma

 2. Anna

  Väldigt bra text Emma!

  1. emmasundh

   Tack snälla du! <3

Lämna ett svar