Ta fram hängmattan och gör en insats för den biologiska mångfalden

Sätt upp hängmattan och gör dig redo för latsommar – det bästa du kan göra för att öka den biologiska mångfalden!

Detta är den bästa nyheten som nått ditt öra!
Hängmattan är nämligen sommarens viktigaste detalj.

I vår trädgård har vi två hängmattor uppsatta bredvid varandra. Tanken är att en ska kunna ligga där, i varsin hängmatta, och babbla, läsa eller bara njuta av lugnet, surret, fågelkvittret och utsikten över köksträdgården.
Där kan en lata sig och samtidigt göra en insats för den biologiska mångfalden. Jobba för att göra Sverige vildare!

Istället för att frisera naturen, klippa gräset, kånka bort trädstammar och rensa ogräs kan vi med gott samvete ligga i hängmattan.
Samtidigt kan gräsmattan växa och gå upp i blom (hej mat för viktiga pollinatörer), trädgården kan lämnas ostädad och stökig (grenar och stockar på är viktiga boplatser för insekter) och ogräset får stå där det står (gå upp i blom och fungera som restaurang). Kort och gott, lata sig och samtidigt låta naturen vara natur – vild.

Så fram med hängmattan och haka på WWF:s initativ “Gör Sverige vildare!!

Om WWFs initativ “Gör Sverige vildare”

WWF vill bjuda in humlor, bin och fjärilar till Sveriges alla balkonger och trädgårdar. Dessa superhjältar är livsviktiga för vår matförsörjning och våra ekosystem, men blir allt färre i takt med att de får mindre plats i vår natur. Du kan göra en viktig insats genom att ge tillbaka lite utrymme till pollinatörerna – och samtidigt inspirera andra att också vara med!
Här kan du läsa om vad du kan göra för att bidra i din trädgård: “Gör Sverige vildare”

När du deltar i Sveriges vildaste experiment Gör Sverige vildare bidrar du med en del av din trädgård, balkong, gräsmatta, husvägg eller rabatt och låter den gynna våra pollinerande superhjältar. Plantera till exempel en bivänlig blomsterrabatt eller balkonglåda, sätt upp ett bihotell, eller varför inte anlägga en vacker sommaräng? Kanske har du redan gjort något? Eller ta tillfället i akt och skapa vad du vill – och inspirera andra att vara med genom att vara med genom att dela dina planer i dina sociala kanaler.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Essa

    Vi bor i en, bitvis mycket brant, trädgård i villakvarter i östra Värmland. Av allergiska orsaker från min sida så sköter maken tomtens gräsklippning. Förra året så drabbades han dock av ryggskott i maj och de brantaste delarna blev inte klippta. Vi lät det sedan vara så och det blev ju jättebra! Gräs, mängder av prästkragar och annat växte upp och gick i blom. I år har vi räfsat bort fjolårsgräset där och nu kommer vi att skippa klippningen även i år plus att vi sprider ut en fröpåse med bi-dragande växter. Går det så går det.
    Allt gott!

    1. Anna

      vad lyxigt!!! Klipp eller slå gräsmattan en eller två gånger per år, typ i slutet av säsongen när det blommat färdigt och räfsa undan det som slås. Låter ni det bara vara så försvinner ängsväxterna över tid. man kan också lunta på våren om det är lättare, men med tanke på att ni bor i villakvarter så gissar jag att det förtnämnda är lättare .)

      1. emmasundh

        Typiskt bra gympass efter hängmattehäng!

Lämna ett svar