Klimatberäknat knäcke och vinningen med att vara pionjär – det finaste ord jag vet!

i betalt samarbete med Leksands knäckebröd

I tider av omställning behöver vi personer, företag, städer, kommuner, regioner och länder (har jag missat något? Influencers?) som går före. Skopar upp en hel famn med mod, vågar testa och inspirerar andra att följa efter.

Vi behöver alla de där djärva som testar – det är så vi skapar förändring, utmanar normer, tröskar upp nya stigar och bryter ny mark.

Vi behöver pionjärer, för annars kanske vi aldrig kommer på tanken att köpa svinnsmart mat, sätta solceller på taket, ge en klimatsäkrad anställningsförmån, baka en fejkad ostkaka av squash (har ni testat? Tack Lina för inspon), bli den första bilfria staden, första regionen med bokningsbar (eldriven) kollektivtrafik, dra igång en cirkulär galleria eller bygga ett badrum utan tätskikt. Eller för all del: bygga ett hus av halm eller lerflis.

Jag har inte varit först med något av det där. Tyvärr.

Men jag hade gärna varit först, jobbat i företaget som var banbrytande kring sina satsningar, bott i staden som vågat, i kommunen som utmanat, i regionen som testat och i landet som tog på sig ledartröjan i omställningen. Så stolt jag hade varit.

I ett först:igt avsnitt (det första av sitt slag?) av Plan B-podden så snackar jag och Maria Soxbo om vinningen för städer, kommuner, regioner, länder och företag med att vara först (ingen minns en 73:a). Vi får också lära oss om first-mover advantage, overton window och andra smarta begrepp av reklamaren-gone-klimataktivist Gustav Martner (numera Greenpeaces kreativa chef).

Och så snackar vi dessutom med Annika Sund (hon ska få ett H av mig nästa gång vi ses, så hennes efternamn blir komplett) som är marknadschef på Leksands knäckebröd och som tillhör släkten som startade bageriet för länge sedan.


Detta är ju så intressant! För hur kommer det sig att ett anrikt företag som bakar bröd på samma sätt som alltid – råg, vatten från egen källa, jäst och lite salt – går före med så många satsningar?

Som Peter Joon, VD 6:e generation bagare, beskriver det: “Hållbarhet är trots allt en tradition här på Leksands Knäckebröd – och du ändrar inte på ett bra recept”,

Ingen fossil-kaka detta inte.
För visste du att Leksand knäckebröd firar 10 år som fossilfria?
Var ett av de första företagen i Sverige att miljöcertifieras (ISO), har solceller på taket, klimatberäknar sitt knäckebröd och värmer upp alla sina lokaler och även varmvattnet med spillvärme från ugnarna. De har också byggt väggarna dubbelt så tjocka för att inte spilla någon värme.

Vi som bygger ett energieffektivt halmbalshus med tjocka väggar – med en vattentank som fungerar som värmeväxlare – kan ju bli lätt imponerad över att Leksands knäckebröd redan tänkt samma. Tjocka väggar och den första värmeväxlaren installerades 1954. Nej, men sådana PIONJÄRER VI ÄR! Inte.

Dessutom har Leksands knäckebröd som mål att alla egna och köpta transporter ska vara fossilfria senast år 2025.
All rågen som används till bröden odlas nästgårds, deras knäckerecept innehåller inga krussiduller eller tillsatser och deras hållbarhetstänk sträcker sin inte till nästa kvartalsrapport – utan till att barnbarnen ska ta över. De är trots allt ett familjeföretag, där Brundtlandkommissionens definition av hållbarhet (från 1987) liksom sjunger stämsång med deras företag.
“En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov
utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina
behov”.

Hädan efter vill jag bara handla av familjeföretag känner jag.

Lyssna gärna på avsnittet här, berätta vad du tog med dig, lärde dig och inspirerades av.

Tills dess: Knäckemacka med vindruvsmarmelad – made by Maria Soxbo!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Fia

    Mycket bra avsnitt! Inspirerande

Lämna ett svar