Jag har tagit sms-lån och nu står jag i evig skuld

IMG_5045

Jag har en dröm.
Jag vill kunna sitta på min punchveranda vid havet tillsammans med min vän Åberg (som avtalad pensionärsplan since 2000-ish), dricka sherry, babbla och spela superyatsy till förbannelse.
Och så vill jag vara stolt.
Stolt för att jag gjorde något. Inte bara satt i båten och väntade på att någon annan skulle ta rodret, medan jag drack sliskig pina colada, blundade bakom mina stora solglasögon och drömde om att världen skulle bli en bättre plats. Eller att världen skulle finnas kvar över huvudtaget.
För så här är det.

Just precis i dag, den 19 augusti 2014, tar jordens resurser slut. För i år. Finito, over and out. Tillsammans har vi konsumerat i sådan takt att jorden inte hinner med. Vi har hamnat i ett miljömässig “Lyxfällan”, där vi ständigt lever i en sorts skuld mot vår värld.
Du och jag har tagit sms-lån på miljön.

Just denna dag, när resurserna tar slut, kallas Earth Overshoot Day. Dagen för när Earth Overshoot Day inträffar flyttas varje år tillbaka, eftersom konsumtionen av nya ting ökar i lavinartad takt.
Kedjorna släpper fler kollektioner, trenderna går snabbare, priserna pressas så vi ska kunna shoppa mer, produkterna tillverkas för att gå sönder (gärna snabbt) och vi uppmanas i reklamer att byta mobil – varje år.
Politiker med dollartecknen i ögonlinsen säger att vi ska shoppa oss ur kriser. Rent krasst säger de att vi – tillsammans – ska göra allt för att förstöra alla skogar, sjöar och vallmoängar, för att få lite goda finanser så att vi kan shoppa ännu mer. Men vet ni vad? Nu får det faktiskt vara nog.
Vi ligger allt mer på minus helt enkelt och bara i Sverige förbrukar vi lika mycket resurser som om vi hade tre jordklot. Det har vi inte, kan jag ärtigt informera om. Men ändå, trots att världen ser ut som den gör, så shoppar vi med skygglapparna på i jakten efter att vilja behöva saker.
1987 inträffade Earth Overshoot Day den 10 december. 2014 har vi shoppat oss fram till den 19 augusti.
Jag vet inte vem det är som ska betala tillbaka den där skulden, hur och framförallt när, men ett är säkert: Vårt
 slit-och-släng-beteendet är ohållbart.

Så istället för att vi ökar vårt slit-och-slängande, tar fler sms-lån på miljön, får högre miljöskulder, så kan vi tillsammans minska den. Och vet ni? Det är lätt som en plätt!
Genom att göra något som ligger mig varmt om hjärtat. Handla begagnat.

Beräkningar som Blocket gjort tillsammans med Svenska Miljöinstitutet visar att Svenska folkets begagnathandel sparar upp till 1,6 miljoner ton växthusgas årligen vilket kan liknas vid om Stockholms vägtrafik stod still i 1,5 år. En minut på den trefiliga och avgassmockan E4:an ett stenkast från där jag bor ger en ganska bra hint om exakt hur mycket begagnathandeln påverkar.
Så nu uppmanar jag er alla (och mig själv) att ta en funderare över hur vi vill att vår värld ska se ut i framtiden, och sätta det i relation till en ny tröja som vi ändå kommer att tröttna på om ett år eller två?

Här kan du läsa mer om Earth Overshoot Day och även se en väderprognos för framtiden (2094). Jag som storknade i denna sommarens 30 grader skulle nog inte överlevt en vecka om sisådär 70 år när Stockholmsregionen spås ha mellan 40-50 grader varmt.
Att mina framtida barn och barnbarn möts av den världen, det vill jag inte riskera. Och jag vill inte äventyra att sitta där på punchverandan med Åberg och skämmas för att jag gjorde ett val mellan världen och en tröja som jag inte ens minns längre.

Från och med i dag konsumerar vi resurser som vi egentligen inte har. Hjälp till att minska den skulden och handla begagnat. Bli en stolt, framtida pensionär, så ses vi där på punchverandan …

Eder begagnat-junkie
Emma Sundh
Stolt ambassadör för Earth Overshoot Day, i samarbete med Blocket.

Ps. Imorgon tänkte jag föregå med gott exempel och säljer därmed ett par godbitar på Blocket.

MG_3632

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 20 kommentarer

 1. Annika Knoche

  JÄTTEBRA skrivet!!!
  Det är så sant, så sant, så sant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Lotta

  Tack för påminnelsen!
  Begagnat är bäst på alla sätt, önskar att flera tänkte så. Du skriver så bra dessutom. Tack (igen) för en bra blogg!

 3. Hazel

  Nej, hvor sjovt, jeg har lige skrevet et indlæg om det samme og besluttet at have købestop resten af året 🙂 Så fint at andre også er opmærksomme på det 🙂

 4. Fröken Kajsa

  Som värvare för världens största oberoende miljöorganisation pratar jag dagligen om miljöfrågor med människor och många tycks tro att priset för vår överkonsumtion kommer betalas i framtiden. Men priset betalas redan idag. Till följd av klimatförändringens höjda temperaturer ser vi idag extrema torkor, tropiska stormar och översvämningar vi tidigare inte skådat. Varje år dör 300 000 människor till följd av att vi bränner olja och kol, äter kött och köper billig skit. TRE HUNDRA TUSEN människor som är någons mamma, någons bror, någons bebis. Det är de människorna som betalar priset, redan idag.

  Tack för ett grymt inlägg, Emma. Vi är många som vill något annat med denna värld.

 5. Matilda

  Så himla bra skrivet! Vi måste börja tänka mer på hur vi behandlar vårat klot och miljön så att våra barn och barnbarn får växa upp som vi har gjort! Handla begagnat är bäst! Tack för bästa bloggen!

 6. Längs en grusväg

  Tack för påminnelsen! Det kan inte sägas nog många gånger helt enkelt.

 7. Lina

  Himla bra skrivet! Du inspirerar – som alltid. Kram på dig

 8. Emilia

  Heja! SÅ bra skrivet! Håller med till tusen!❤️

 9. Stina P

  Så sant – så bra – så svårt. (Hade det varit lätt hade vi väl aldrig hamnat här överhuvudtaget?)

 10. Maria

  Så bra skrivet!!! Tack för att du engagerar och inspirerar!!!

 11. Fredrik

  Jag handlar själv en hel del begagnat. Framförallt kläder från 30-40-tal då jag uppskattar stilen och tycker den överträffar dagens slit-och-slängmode som du själv nämner. Det enda problemet är förstås att hitta dessa begagnade plagg i bärbart skick. Ofta finns de inte ens att hitta, ännu mer sällan i rätt storlek, och trots att jag alltid går till skräddaren med mina plagg för lagning och att sy in dem någonstans så finns det gränser.
  Med andra ord får jag ibland vända mig till att måttsy kläder, vilket i alla fall är bra mycket bättre än att handla på de tråkiga kedjorna, men det är fortfarande nyproducerat. Märk väl tillverkat av utbildade yrkesmän med bra lön och av god kvalitet, bra lokalproducerade råvaror från djur som blir bra behandlade.
  Sammanfattningsvis, så kan det ofta vara svårt att hitta det plagget man vill ha. Sällan träffar jag ens på något som jag skulle kunna tänka mig vid stunden, alltså om jag bara skulle stöta på något jag inte ens visste att jag ville ha – det händer aldrig. Med detta sagt så står jag inte bakom slit-och-slängmentaliteten i vårt samhälle. Bra inlägg!

 12. Sofia

  Står inte ut med den här liberala ständiga gränsdragningen. Det är inte konsumtionen som är problemet, det är produktionen. Och det faktum att det är logiskt i om kapitalismen att slänga varor och mat som inte går att sälja, medan människor svälter i världen. Det är systemet det är fel på, inte konsumtionen som sådan. Finns en sån trist moralism i snacket om konsumtionssamhälle, som om det handlade om vilka val vi gör, och värre – vilka som gör rätt och fel val (här blir det till en klassfråga). Så länge det är billigare att producera (och konsumera) dålig skit så kommer det att göras, och sålänge vi tillåter reklam så kommer människor fortsätta att luras till missnöje och förknippa lycka med prylar. Ingen producent har världsansvar på sin agenda utan enbart vinst – så stor som möjligt. Det är därför det är mer lukrativt att odla rosor än ris. Ansvaret bör läggas där det hör hemma, och inte hos den enskilde individen att fatta rätt beslut, för så funkar inte verkligheten utan det gör bara marginell skillnad. Konsumtionsretoriken mörkar effektivt var problemet egentligen ligger – i ett sjukt system. Jag vill angripa den källan, inte bara försöka dämpa symptomen.

 13. Jullan

  SÅ bra skrivet!!!!! Nu kämpar vi tillsammans!

 14. Johanna Jeppsson

  Tack för dina fina men också ödesmättade och välformulerade tankar. Jag vill så gärna göra allt för att min lilla dotter ska få uppleva årstider, orörd sagolik natur och en ljus framtid men jag är inte så säker på att det kommer bli så. Även jag trillar dit ibland, handlar något ogenomtänkt och nytt som blir liggande. Tack och lov så blir jag bättre på att stå emot. Speciellt när en läser en sådan här text 🙂

 15. petra

  Hej! Va bra du är! Satt precis på ikeas hemsida och letade efter vitrinskåp. Så mindes jag att du hade ett så fint skåp i bakgrunden när du tar outfitbilder, så jag tänkte lite snabbt surfa in här och rota reda på vad det kom ifrån när jag läste denna texten. Fick ont i magen och surfade direkt in på finn.no (bor i norge så det är väl det norska blocket kan man säga) för att finna skåp och byråer där istället 🙂 Du gör skillnad! Tack!

  <3

 16. Emma

  Bra skrivet! Måste dock tillägga en uppmaning till att även resa mindre med bil och flyg! Givetvis är konsumtion och dess produktion en stor bov. Många källsorterar och köper second hand, men vad gör det när man tycker man är värd en resa till Thailand en gång om året, eller diverse storstadsweekends titt som tätt. Som ofta också är galet billiga för vad man får. Det är typ lika dyrt för mig att åka till valfri storatad i Europa som med tåg hem till Norrland. Knäppt. Jag tror vi behöver mera reglerat från staten.

Lämna ett svar