En sorgsen katthistoria som ska sluta fint

sockan by emmas vintage

Det har flyttat in en liten kattfarbror till Midsommarkransen. Han heter Sockan och är sju-åtta år gammal. Det är väldens gosigaste och kelsjukaste krabat, som har ett sorgset förflutet.

För några år sedan hittades han i ett soprum. Någon hade slängt ner honom i sopnedkastet och därnere i soprummet hade Sockan sedan levt på sopor. Instängd under lång tid, där enda födan var gammal mat och gud vet vad, så blev Sockan så klart förfärligt sjuk.  När han äntligen hittades var han väldigt tunn och späd, stackarn.  Han hamnade på katthem, där han blev omhändertagen och fick tid att tillfriskna. Efter ett tag fick han komma till en trevlig tjej som heter Stina, men tyvärr blev Stina allergisk. Sockan fick flytta vidare till ännu ett trevlig hem och en tjej som heter Jenny tog hand om lilla Sockan. Men Jennys andra katter kom inte riktigt överens med Sockan, så nu har denna kattfarbror flyttat hem till mig och John i Midsommarkransen.
Sockan kan vara den mysigaste katt jag någonsin träffat. Och då har jag haft många kattvänner genom åren. Lagom tjock och älskar att gosa. Det enda som minner om Sockans förflutna i soprummet är att han tror att plastpåsar är mat.
Under det senaste dygnet har vi därför sanerat hela lägenheten mot små plastpåsar som ligger här och var, så att Sockan inte ska gnaga och få i sin plast.

Nu är kattordningen återställd i mitt hem. Jag är ju uppväxt med katt, och att inte ha katt är ett undantagstillstånd för mig. Det är så tomt när det inte ligger en pälsklump i fotänden på sängen, någon som möter en när man kommer hem och som kurar ihop sig i armhålan när man ligger på sofflocket. Och Sockan gör precis allt det.
Nu hoppas jag att jag och John kan ge Sockan ett tryggt hem, så att han glömmer allt det där onda. Den känslolösa personen som slängde ner honom i sopnedkastet, tiden i soprummet och sjukdomarna – alla de där onda minnena ska jag fösa längre och längre bort. Och kvar ska bli en harmonisk kattfarbror. Min kattfarbror.

Och så en eloge till alla katthem som tar hand om sådana fina katter som Sockan. Heja er!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 34 kommentarer

 1. Åh så fint att han äntligen får det hemmet han förtjänar! Men alltså, vad är det för fel på folk, kasta ner i sopnedkastet? Helt sjukt, kan inte ens tänka på det utan att bli helt tårögd. Superfin är han i alla fall!

 2. Åh vad mysigt! Hoppas farbrorn får det bra hos er och slipper att flytta fler gånger!

 3. Ja katthemmen är underbara!! Jag köpte själv en katt från ett katthem för flera år sedan, lilla Musse var hittad utomhus, tunn som en sträng mitt i vintern. Upphittaren annonserade överallt efter en eventuell ägare, eftersom Musse var kastrerad så borde ju någon vänlig själ ägt honom någon gång. Inga napp dessvärre och Musse hamnade på ett katthem tills jag och mina barn kom dit. Musse parkerade sig i ena dotterns knä och ville INTE gå därifrån, så klart vi var tvungna att ta med han hem! Trots att vi sagt vi ville ha en liten kattunge 😉 Musse fick 6 fina år hos oss, världens keligaste mysigaste katt, som sov under duntäcken och älskade att ligga framför brasan när den brann. Dessvärre blev han sjuk och somnade in förra hösten :,( Stoor sorg! Men vi gläder oss åt att han fick det bra den sista tiden i alla fall! Lycka till med Sockan, han ser fin ut!! <3

 4. Åh, fina Sockan – och fina ni som tar hand om honom!

 5. men usch och fy stackars Sockan! ja, det är verkligen tur att det finns goda själar där ute!

 6. Nämen lilla vännen då! 🙁
  Tur att det finns fina människor som tar hand om djuren och att ni är så bra som ger honom ett fint hem!

 7. men ÅH lilla lilla vän. trodde först det var en efterlysning om ett hem till lillen och var beredd att genast öppna dörren, men så fint att han redan hade er. GULLNOS. <3

 8. Gud så söt! bra jobbat av er! Sockan kommer nog stormtrivas hos dig Emma!
  Fattar inte att det finns så hemska människor som kan göra något så fruktansvärt med en så underbar liten pälsboll :’c kram!

 9. Uten katt mangler livet noe vesentlig! Gratulerer med familieforøkelsen 🙂 Så godt at kattfarbroren endelig skal få slå seg til ro og få et godt liv.

 10. blir så arg på sånt! bra att han kommit till en trygg miljö nu i alla fall!

 11. Vår Jago kommer också från ett katthem, Göteborgs katthjälp närmare bestämt. Jag kan inte förstå att någon kunde se honom i de blå ögonen och bara slänga ut honom. Och jag blir glad av att se att flera vill ta in vuxna katter som inte alltid haft det så mysigt. Hoppas ni får det fint ihop!

 12. Men åh vad hemskt att det ska få vara så! Men vilken tur att han får komma till er nu!

 13. Vilken fin katt! Katthem är så himla bra 🙂

 14. Härligt Emma! Det finns så många som inte borde få ha husdjur, det är så läskigt att tänka på hur många djur som bor med elaka personer 🙁
  Men Sockan kan nog inte få det bättre!

 15. For en fæl historie, men for en lykkelig slutt, og for et nydelig nytt familiemedlem!

 16. Emma, ni är fantastiska du och John som tar hand om stackars Sockan. Han kan inte få ett bättre hem det är jag övertygad om! Sköt om er alla tre :-)!

 17. Vilken hemsk människa som lämnade honom i ett soprum. Sån tur att han får bo hemma hos er nu, djur är ungefär det bästa som finns.

 18. Så fantastiskt att ni tar hand om honom! Vi har tre stycken katter från ett katthem och de är de bästa katterna man kan ha. Att man kan göra katter illa är över mitt förstånd!

 19. Läste din text och fick tårar i ögonen. Det är ofattbart hur man kan göra sådär mot en katt, en i familjen. Jag tror att denna fina kattfarbror kommer att få det riktigt bra hos er. Ett lyckligt slut. 🙂

 20. Vad fint! Vilken tur att han fick bo hos er till slut, och vad mysigt med en liten katt i hemmet igen. Lite småavis…

 21. Vad är det för människor som slänger ner en katt i soporna! och en så fin katt också, vad fint att ni tar hand om en grå gentlekatt istället för en söt kattunge, bra att ge vuxna djur en chans också.

  Puss till sockan!

 22. Vad jag älskar dig för det här, Emma! Njut av söta Sockan nu 🙂

 23. Hej! Hamnade här när jag googlade på skor med t-slejf! Härligt att läsa en sådan värmande historia som den om Sockan. Själv har jag tre pudlar, men saknar katt något enormt, men tyvärr blev Husse allergisk mot mina kattvänner för många år sedan. Som tur var hade jag snälla föräldrar/syster som tog sig an mina katter då och där fick de leva resten av sina liv. Den sista gick bort nu senast i höstas, 17 år gammal. Men det saknas verkligen en katt i mitt liv känner jag.

 24. Åh, jag hoppas att allt kommer att gå bra för Sockan och att han får ett långt och lyckligt liv hos er.

 25. När jag flyttade in i ett kollektiv i Barcelona så bodde den nattsvarta katten Negreta i lägenheten. Hon hade hittats i en plastpåse på gatan när hon var en liten kattunge. När vi bodde med henne så låg hon och slickade på all lös plast hon kunde hitta. Verkar vara nått med traumatiserade katter och plast…

 26. Mysigt! Vilken tur för Sockan att han hamnat hos en riktig kattdam! Folk är inte kloka som gör så mot djur men det är fantastiskt att det finns sådana eldsjälar som driver katthem och liknande. Heja!

 27. Vår katt kommer också från ett katthem. Det tog något år innan hon slutade att smyga runt i lägenheten och bara äta och gå på lådan när vi inte var hemma (annars låg hon under sängen), och ytterligare några år innan hon vågade komma fram när vi hade gäster. Hon har alltid haft en enorm personlighet och integritet, men nu när hon är trygg och litar på oss får vi “ta del av henne” i form av gos och mys, men det har verkligen tagit mycket tid och tålamod att vinna hennes tillit. Så häftigt!

 28. Hurra för er och Sockan!
  Vi har själva en katthems-katt, hon är söt som socker. Jag hoppas fler kan tänka sig att ta hand om katter från katthem, det hade varit fint.

 29. Åh så fint! Han ser ut att ha ett litet tomteskägg med det vita på bröstet 🙂 vilken tur han har som får ett hem!

  Förra månaden fick en mamma och hennes nu halv-vuxna kattunge hem hos mig och min andra hälft. Gör så ont i en att tänka på att de fötts och fått leva så länge ute i kyla och utan mat.. Fanns inga platser för dem på katthemmen heller, men nu har de fått permanent hem hos oss! 🙂

  Tack för en härlig blogg och för att du är en så härlig människa! 🙂

 30. Vad fint gjort! Blir helt varm i hjärtat av att tänka på dig och alla andra fina människor som tagit hand om honom och andra djur i hans situation. Vilken fin själ du har Emma!

Kommentera

Stäng meny