5 viktiga saker just nu

Katarina Wennstams sommarprat
Engagerade, vältaliga och vettiga Katarina Wennstams sommarprat i P1 – om #meetoo, samhällets syn på kvinnor och de strukturer vi lever i – är obligatirosk lyssning! Har ni lyssnat på många sommarprat i år? Vilka är era bästa tips?

Regn, kom regn
Skogsbränderna har börjat gnutta i gång, jordbruk är i kris eftersom fodret tagit slut (i brist på bete), bönder måste nödslakta djur eftersom maten inte räcker till och det kommer förmodligen bli brist på mjölkprodukter. Vi är så vana att regnet kommer som beställt. I alla fall någon gång. Men nu gör det inte det. Regnet kommer inte. Utomhus ser det ut som oktober. Träden är gula och gräsmattan (eller ja, det som är kvar av den) är täckt av löv. Jag hoppas så att detta är en väckarklocka för oss människor. Det här är inte normalt. Ja, det kan vara ett undantag, visst, det är den skönaste förklaringen. Men det är ju just detta som forskare har varnat för länge: nyckfullare klimat och mer ojämnt fördelat väder. Vi har ett valt. Lägga oss ner och hålla tummarna för att det är ett undantag, eller se allvaret. Förstå att vi har makten att förändra detta genom att se över vårt levnadsmönster, sänka våra koldioxidutsläpp och rösta med miljön i åtanke i höstens val. Jag tycker vi tar den chansen, vad tycker ni?

SD – Sveriges mest kvinnofientliga parti?
Vi är ett av världens mest jämställda land. Tack vare att kvinnor innan mig och dig (eller din syster/mamma/fru/kompis) har kämpat för våra rättigheter. Men det finns krafter som vill sopa undan allt detta och backa bandet ett par decennier. Jag pratar om SD. De har fört en politik som handlar om att utmana etablissemanget och röra om i grytan. Men vad står de för egentligen?
Förutom att de vill uppmuntra de olika könens specifika egenskaper, ta bort pappamånaderna i föräldraförsäkringen (snark) och avskaffa genuspedagogiken i skolan så vill de inskränka på aborträtten. Sänka den från vecka 18 till vecka 12. Oplanerade och oönskade graviditeter som upptäckts för sent ska ändå resultera i att barn kommer till världen. I samma veva viftar SD i sitt partiprogram om att “alla barn bör ha rätt till både en mor och en far i sitt liv”. I min lilla låda går det inte riktigt i hop. De vill avskaffa pappamånaderna, men de vill ju att barn ska ha rätt till både en mamma och en pappa!?  Jag tycker alla barns rätt är att ha en bra uppväxt. Om den uppväxten är med en ensamstående mamma eller pappa, en mamma och en pappa, en mamma och en mamma, en pappa och en pappa spelar inte så stor roll, huvudsaken är att barnet får kärlek och trygghet. En oönskad, oplanerad graviditet som inte får avslutas känns inte riktigt som grundbulten i den här mysiga kärnfamiljen som SD talar om. För att inte tala om att kvinnan ska investera i graviditeten med sin kropp, vilket långt ifrån är smärtfritt. Men låt gärna SD få bestämma det, gör det, helt rimligt. Inte. Ett barn är ju inte bara en människa till här i världen. Det barnet ska älskas, tas om hand och skyddas, och att ha barn är en utmaning många gånger. Inte minst för kvinnor som ofta får dra det tyngsta lasset, rent praktiskt, men också tar ut den största delen av föräldraledigheten vilket gör att de släpar efter rent ekonomiskt. Pensionen blir lidande och många kvinnor har efter några år av barnafödande inte råd att lämna sin partner. Förstå: inte råd. Efter år av eftersläpande lönehöjningar och avsaknaden av pension. Vore det inte bättre om vi började se på varandra som människor, istället för kön, lära av varandras styrkor, dela lika när det kommer till föräldraförsäkringen (och lön!), ge människor chansen att ge sina barn bästa möjliga uppväxt och även kunna ångra sig om det inte känns rätt i magen? Rösta med hjärnan i höst, och för en kvinnofrämjande politik!

Nazisterna i Almedalen
Medan vi kuskade Skåne runt fylldes det vackra Visby av hat. NMR var inte många till antalet, ändå gick folk rädda i gränderna. NMR filmade, hotade och misshandlade. RFSL ungdom vågade inte sätta sig på båten över, eftersom NMR hade fått tillstånd att demonstrera intill deras bokade plats. Det viftas om demokrati-argumnetet, att alla ska ha rätt att utrycka sin åsikt. Jo, det är klart att en ska få det – men i inte på bekostnad av detta. Och inte på bekostnad av att någon annan inte vågar uttrycka sin.

Cissi Wallin och Instagram-kraften
Har ni sett det här? I förra veckan lade Cissi Wallin ut detta på Instagram:

Ellen som blivit våldtagen, anmälde, varnade andra för sin förövare och nu skulle betala sin våldtäktsman en stor summa pengar efter att hon blivit fälld för förtal. Ellen hade inga ekonomiska medel, så Ellens mamma skulle behöva ta lån för att betala hennes dotters våldtäktsman. Jag börjar gråta bara jag tänker på detta.
Cissi startade en insamling på Instagram och tiillsammans kunde alla följare skrapa ihop pengarna. Kraften i Instagram alltså!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Maria

  Håller med dig, e skrämmande med miljön men tänk då hur viktigt att ni stora bloggare som pratar om miljön väljer då miljövänliga val i t.ex färg. Ta inte beckers elker nordsjö utan ta linoljefärg utan tillsatser. Hade gärna viljat se mer utav det i era bloggar. Sen förstår jä att det e samarbete m.m. men hur vi renoverar eller bygger nytt har stort med miljöpåverkan. Lyssna på t.ex p1 husesyn eller ulla skoog gamla sommarprat om byggnadsvård, mycket inspirerande. Tack för en härlig blogg mvh Maria

 2. Isa

  Du är så bra Emma!! Tack för vettigt inlägg!

  1. emmasundh

   Tack Isa! Jag är alltid så nervös när jag skriver om dessa ämnen (även om jag spricker om jag INTE gör det), så jag blir liksom lite extra glad när jag får kommentarer.

 3. Ellinor

  Ryser när jag läser detta, det du skriver är så bra och viktigt!

  1. emmasundh

   Tack för din kommentar! Värmer <3

 4. Aino Friberg Hansson

  Så bra skrivet Emma! Jag håller just nu på med en insändare ang det kvinnofientliga partiet. Skriver i min roll som S-kvinnors distriktsordförande på Gotland. Helt vansinnigt förslag.

  1. emmasundh

   Heja dig!

 5. Elin

  Alltså jag älskar att drömma mig bort i dina härliga inlägg och vackra bilder men dina politiskainlägg och tankar kring genus får mig att bara vilja ställa mig upp, jubla och klappa händerna och skriva under på vart enda ord! Tack för att du skriver om det också, med huvudet på spiken och så himmelens klokt! Tänker precis som du i samtliga punkter. Ville skriva det och inte bara tänka ☺️ heja dig Vilket parti kommer du att rösta på?

  1. emmasundh

   Men åh, tusen tack! Vad glad jag blir! Det lutar åt Vänsterpartiet i riksdagsvalet (det enda parti som fortfarande håller fast vid sin vision, håller huvudet högt och håller sin linje, plus att jag tycker att Jonas är rak och utan krusiduller). I övrigt kommer jag rösta på FI.

Lämna ett svar