Hej från Värmland

God morgon klockan 03:20 och alldeles klarvaken.
Jag somnade vid läggning, alldeles utmattad och efter ett bastubad. Så nu tror kroppen att det är morgon. Som att inte vintertiden vore nog liksom.

Jag är hemma i Värmland. Sover inträngd hela familjen i ett litet gästrum i ett hus på gården. Det är ett madrasserat rum kan en säga. Vi har varit här i ungefär en vecka och har spenderat dagarna med att fixa dubbelt. Dels jobbar vi med att få köket i den gamla verkstaden klar (som kommer kopplas ihop med gästrummet och bli vår kommande minibostad), och samtidigt röjer vi på tomten vi köpt och fixar med skisser för bygglov.

Dessutom har John kuskat Värmland runt och köpt fem gamla dörrar med karm, 41 fönster, två handfat och en soffa. Saker som ska in i det är kommande huset som vi ska bygga. Om vi får bygglov.
Jäääääädrar vad tunga de där dörrarna var. Jag brukar hugga i no matter what, men detta var en riktig feting-workout. Rejäla grejer.
Hoppas verkligen det blir ett hus, för jag vill då inte ha burit upp alla de där 41 fönstren förgäves, haha.

Tillsammans med barnen har jag handsågat ner en massa granar som stått i vägen, röjt i den gamla sommarstugan (baracken) som står på tomten, gått igenom alla förråd och så vi har haft en massa besök. En solexpert som kollade in tomten för att se vilken vinkel huset ska stå i och en arborist som kikat på de granar som står på tomten. Granarna hoppas vi kan bli virke till brädgolv i det kommande huset. Snacka om närproducerat.
Ingen ekonomisk vinst, men känns ju sju gånger bättre att såga ner träd som vi ändå vill ha ner och använda dem som virke, än att ta ner träden och sedan åka och köpa virke som tagits ner någon annanstans. Arborist vi fick tag i har dessutom en portabel såg, så han kan såga upp virket på plats och sedan ska det torka i ett par månader. Så spännande detta.

Vi har krattat löv, luskat reda på växter och byggt koja.

Mellan varven försöker jag avlasta mina föräldrar, hjälpa och dona. Ta vara på tiden. Det är så nära till stora känslor här.
Den enorma entusiasm jag känner inför den nya tomten – de kommande odlingarna, trädgården, huset och att ta hand om det som finns där – och gråten när energin är slut efter att ha hållit humöret uppe när jag egentligen bara vill sörja.
Jag skulle säga att projektet med tomten ger mig energi att klara de andra, känslomässiga utmaningarna. Att ha ett fokus.

Alla säger “oj, vilket stort projekt ni tagit er an”. Och det har vi. Men de behövdes göras av så många anledningar, och är det några som klarar av det så är det vi. Vi ser sällan hindren. Vissa kallar det kanske naivt. Jag säger att det är en drivkraft.

Förutom fix och stora känslor så har vi hoppat i löv, druckit varm choklad i skogen, plockat trattkantareller, lekt med gosedjur, gjort skattjakter och tagit tupplurar mitt på dagen.
Och nu har klockan blivit 03:58 och det något av barnen kommer garanterat vakna om två timmar, så kanske är det dags att försöka sova en gnutta.

För dagen innehåller många spännande moment. Det ryktas att rörmokaren kommer och ska installera värmeslingor i golvet i kommande verkstadsköket (där vi ska lägga lergolv!) och så kommer en leverans med pallkragar. För här ska sättas vitlök minsann.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Ellen

    Hurra för livet som kan bju på drömmar, megaprojekt och stora känslor! Hälsningar från en annan som var vaken orimligt härligt tidigt idag helt utan bastu

  2. Maria

    Bygg pallkragar! 😀 pp tomten du har ser ju ut att finnas mängder stockar, sten och sly att bygga av! Det blir jättefint och ska ni odla på berg kan ni göra upphöjda hugelbäddar. Ett tips är att redan nu börja kika på en åker/liknande att arrendera. Det är roligare att odla solkrävande grödor där det inte är massa träd ivägen (det går bra, men efter ett par år känns det inte värt besväret när det går så mycket bättre att göra detta på en lämpligare plats) och stället ni har skaffat blir magnifikt för skogsträdgården, prydnadsperenner som passar i halvskugga, bladgrönsaker o Kål!

    Att köpa in jord, gödsel och behållare ger ju maten ett väldigt klimatavtryck om man betänker vilken yta det krävts totalt sett för att producera slutresultatet morot. En del saker behövs självklart, typ fiberduk, kålnät, verktyg, Odlingstunnel ar, och i större skala typ tvåhjulstraktor och Kylrum, men för den som har en fin gräsmatta är det mest ekologiska kanske att odla på friland eller att bygga med befintligt material.

Lämna ett svar