Beredskapsveckan, dag 3: Hur håller jag värmen i huset om elen försvinner?

i betalt samarbete med MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Hur väl förberett är vårt halmbalshus på ett strömavbrott? MSB:s expert Peter Hällsten kommer på besök, synar huset och vår möjligheter att ha det varmt och gött vintertid. Häng med!

Under denna veckan synas min beredskap i sömmarna. Tidigare i veckan har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) sett över min kommunikations– och vattenberedskap. Spoiler: jag var ett failure på en av punkterna.

 

I dag ska vårt halmbalshus granskas och det känns lite som en tenta. För vi har ju byggt detta hus för att det ska vara robust och självförsörjande.

Det ska sägas att vi fortfarande är mitt uppe i byggprocessen, så allt är inte klart och inkopplat, så kanske att detta blir en deltenta?

Välkommen hem till mig! Nu blir det test!

Själva grejen med att bygga ett hus med halmbalar  – förutom att en använder närproducerat, naturligt material – är att det är välisolerat. De tjocka väggarna gör att huset är svalt på sommaren och varmt på vintern.

Vi har inte mindre är tre olika värmesystem som ska komplettera varandra. Men själva hjärtat i huset är en enorm ackumulatortank (en vattentank) som är kopplad till vattenslingor i golvet och radiatorer på övervåningen.

Denna vattentank kan värmas upp på olika sätt:
– genom solceller på taket
– genom en elpatron
– genom massugnen i vardagsrummet som har en 200 liters vattentank inmurad, som är kopplad till ackumulatortanken

Dessutom har vi en vedspis i köket och inkopplad jordvärme som inte drivs av mekanik. Får vi godkänt?

6 saker att ha koll på (som vi tillsammans kan åtgärda/öva på)

– Ved! Har du en kamin, kakelugn eller vedspis? Bunkra upp med ved – även sommartid (invänta inte köldknäppen, då kan det vara svårt att få tag i ved när alla letar samtidigt). Just nu har vi bara snyggved for show, eftersom ingenting är inkopplat. Och det kan vara så att jag förlitat mig på min mammas vedbod, men det är dags att klippa navelsträngen. I höst och vinter är det vi som tar tag i alla fällda träd och byggsvinn och lägger upp ett förråd.

– Skärma av och stäng igen.  Försvinner elen på obestämd tid under en köldknäpp är det mer resurseffektivt att värma upp ett rum och stänga till det än att försöka värma upp hela huset. Här har vi pardörrar på vänt som ska sitta in till vardasgrummet (som just nu är sovrum) där den stora massugnen finns. Kanske är det här vi bor om elpriserna chockhöjs?

– Bygg koja! Har du ingen eldstad? Blir det en köldknäpp finns smarta knep på MSB:s sajt.

– Braständare/tändstickor/stearinljus. Bunkra upp så det finns!

– Kolla garderoben. Finns varma kläder att tillgå om elen skulle vara borta under en längre tid? Eller är det bara partystass? Dags att gå en svängom i en secondhandbutik och fylla på ullförrådet? Stickad tröja och underställ är att rekommendera.

– Extra plädar. Se till att du har extra filtar och plädar – gärna i värmande ull. Det gör susen vid ett ihållande strömavbrott. Om inte – det finns massor på andrahandsmarknaden!

Hur väl förberedd är du? Och vad kan du pricka av?

Vill du ha ett annat perspektiv? Kika in hos stadsversionen av mig – Maria Soxbo – som ger smarta tips på hur en kan göra för att hålla värmen i ett hus med öppen planlösning.

Dela gärna vidare detta inlägg, för ju fler som är förberedda desto mindre sårbart blir vårt samhälle.

Imorgon ska det snackas mat!

Ps. Hos MSB kan ni anta en utmaning baserad på en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Du kan testa hur väl du klarar krisen!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar