God svinnbakad jul!

i samarbete med Matsmart.se

Nu ska ni få se på pangbak.
Pja, inte min egen då, för det inte så mycket snofs-pang med den.
Men, mitt julebak däremot, jädrar i min brevlåda!

Det här mina vänner är ett helt nytt sätt att baka för mig. Jag är 100% nybörjare, men gillar verkligen konceptet.
Jag har nämligen testat att använda ingredienser som är rent och skärt svinn – mat som annars hade slängts. Jag har svinnbakat!

Mat som hade kasserats för att den närmar sig bäst-före-datum, har något feltryck på förpackningen eller rätt och slätt överproducerats. Alltså, detta är mat som skulle ha slängts – inte för att den är dålig, giftig eller oätbar, utan för att den inte kan ge något cash flow.
Den är osäljbar.
Pja, det beror ju på hur en ser på saken.

Jag har under hösten testat Matsmart, undersökt den vegetariska delen, den ekologiska och nu vill jag göra hela julebaket till en svinnande smart historia.
För är det något jag inte pallar är det matsvinn. Blotta tanken på att vi slänger en TREDJEDEL av all mat som produceras, samtidigt som människor svälter. Bortskämt, eller hur?

Så. Istället för att bestämma vad jag skulle baka, så utgick jag från vad jag fick tag på. Det är ju inte rocket science, för så har en ju gjort i alla tider. Koka soppa på en spik och allt det där. Men i min generation – jag – har tappat det, eftersom det mesta finns i handeln året runt.
Och normen är inte att ta hand om maten. Tyvärr.

Vad fick jag tag på då?
Enorma mängder vetemjöl, jäst, saffran, havremjölk, russin, salt och sjuttontre olika sorters choklad till julens praliner. Och så Yosa havre-chokladdryck som är det smarrigaste ever! Suveränt till julens pulkaåkning (håll tummarna för snö!).
Med kylskåpets hjälp blev pepparkakor och saffransbullar. Men chokladen knaprade jag på som den var. Det är väl det som är grejen med bakchoklad, att en ska äta den medan en bakar, hahaha.  Kanske blir det praliner till helgen (om det finns någon choklad kvar).

Förutom att mat blir räddad – vilket smörjer klimat – så råder svinnshoppingen också bot på all slöseri-panik som jag har. Känner ni igen er?
Att kunna gräva där en står. Och framför allt: att de som odlat fram, plockat, skördat och omsorgsfullt producerat de här varorna inte ska ha gjort det … förgäves.
Känslan av att någon kastar ens hårda slit i soporna, nä, usch.

Vill du också testa Matsmart? Just nu får du 50 spänn rabatt om du uppger koden EMMA50, när du handlar över 350 kronor. Erbjudandet gäller fram till den 17 december. Så se till att handla inför jul just precis här

Jag önskar er en riktig svinnbakad jul!

ps. I samma veva som jag köpte baksmart mat fyllde jag på skafferiet med stapelvaror som ekologiska krossade tomater, buljong UTAN palmolja (ganska svårt att få tag i har det visat sig), flingsalt, olivolja, pasta, salsasås, tortillabröd, bönor, kryddor och saft.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Ida

  SÅ bra tips!! Jag hade just funderat på hur jag skulle lösa all chokladåtgång i pralinfabriken här hemma men matsmart är ju perfekt.

  1. emmasundh

   HURRA!

 2. Fru Finemang

  Vackra bilder – men mörka.
  De är lite väl dova att se på.
  Alla går dessutom i rosa jämt.
  Det känns lite tjatigt.

  1. emmasundh

   Hej! Tack för din kommentar. Det är november. Det är så här det ser ut nu, och jag kan tycka att det i vårt samhälle behövs lite mer tjat, hahaha. Jag har tre dukar. En vit, en rosa och en grå. Och en julduk som jag glömt på torpet. Tycker rosa rimmar bra i november. Jag har ganska mycket dovt rosa detaljer hemma, så detta kanske helt enkelt inte är bloggen för dig. Kommer ju inte byta inredning om en säger. Inte särskilt hållbart.
   Allt gott
   emma

 3. Tilda

  Bra tips!! Och vilka fina bilder. Brukar glömma matsmart men det är verkligen toppen. Nu har vi storhandlat!

  1. emmasundh

   Tack snälla!

 4. Amanda

  Ville bara säga att vi är Matsmart-konverterade här hemma tack vare dig och Husligheter. Kanon-samarbete!

  1. emmasundh

   Men vad roligt!!!!

 5. Sofia

  En god palmoljefri och ekologisk buljong är biofoods 🙂

  Tack för en inspirerande blogg! Hoppas ni får en mysig jul <3
  //Sofia

  1. emmasundh

   Ja, har precis upptäckt! Jag var ju deep down i buljongtärningar och har liksom precis fattat att det var palmolja i.

Lämna ett svar