#cykeluppropet

I går mötte jag upp de här stjärnorna, @Medveten_i_stan och @Renoveringshopaholics (tack internet och Instagram för de här personerna!), vid Svampen i Stockholm. Tillsammans skulle vi cykla Stockholms gator fram med trafikborgarrådet Daniel Helldén.
Anledningen?
För en vecka sedan startade vi #cykeluppropet vars syfte är att göra det säkrare för alla cyklister i kölvattnet av pandemin – när en talar om en cykelboom. Lösningen för att lätta på trycket är att göra som många andra städer – London, Berlin, Bryssel, Vancouver, Budapest – och införa popupcykelbanor.
En sak som jag lärt mig genom Klimatklubben är: Det krävs inte att hela samhället ställer sig på barrikaderna för att få igenom en förändring, det räcker med en liten, engagerad grupp som ropar så det hörs. Så TACK alla ni som delat #cykeluppropet – ni gör skillnad.
Hur ser vi det? Jo, trafikborgarrådets people hör av sig och förelår en cykeltur.

Så här stod vi nu. Med ett styre i ena handen och era frågor i den andra. Sedan cyklade vi i väg.

Stannade till på några ställen där det kommer att byggas cykelbanor. Kungsgatan är en av dem, och på Vasastan byggs det för fullt. Problemet är att varje steg tar åratal, och att trycket sker NU.
Enligt Daniel Helldén ligger Sverige 20 år efter framstående cykelnationer som Danmark och Nederländerna. TJUGO ÅR!
Vi snackade utmaningar (att bussarna måste ta sig fram exempelvis), men också en hel del bekvämligheter som måste vändas och vridas på. På Östermalm är det inte så fett med parkeringshus, så där kan en inte plocka bort parkeringsplatser på gatan för att ge plats för cyklister. Men å andra sidan, behöver så många på Östermalm bil? Obs, jag vet inte svaret, utan jag bara sänder ut frågan.
Hela Stockholm är smockfullt av bilar. Behöver precis varenda en av dessa bilen för att säg, lönearbeta? Behövs stora SUV:ar för att klara detta lönearbete? Aka, jobbar extremt många på Östermalm i terrängen?

Förutom tillgänglighet och bilnorm snackade vi om att ge cyklister företräde, grön våg (premiera cyklisterna vid rödljusen), vi pratade om enkelriktade gator för cyklister, Köpenhamns skyltning (som ger cyklisterna riktlinjer) och försökte nörda ner i vad de största hindren är för att ge cyklisterna bättre förutsättningar.
En sak är klar: Vi måste högre upp. Så nu vill vi snacka med infrastrukturminister  Tomas Eneroth.

Trampade på som en galning efter Daniel, men han var så sjukt snabb! Hur som helst: Vi filmade när vi ställde era frågor till honom. Klippen finns i stories på instagram, och i höjdpunkter. Missa inte!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Jenny

  Tycker (såklart) att cykelupproret är fantastiskt! Fattar att fokus ligger på storstad och i synnerhet Stockholm eftersom det liksom var ert trafikborgarråd som tog sig tid. Däremot kan jag inte låta bli att vara aningens frustrerad över hur ekvationen cykelboom och landsbygd ska gå ihop (och hur sällan det lyfts). Försöker så gått det går på mitt hörn att sänka hastigheten på vägen där jag bor för att göra det någorlunda säkert att cykla i bygden där jag bor och det går, heh, sisådär, och SOM jag längtar efter att få cykla igen, typ det saknar mest från när jag bodde i stan (Uppsala). Har du tankar, idéer kring hur en kan jobba på det här (landsbygdsälskare som du också verkar vara) så vore jag SÅ tacksam. Tycker också att alla som vill cykla ska kunna göra det.
  Ps: Tack för allt bra du gör!

  1. emmasundh

   Jag håller med dig helt och full! Jag är ju uppvuxen på landet, och det borde vara samma sak som i stan tycker jag: tydlig väg för cyklister som INTE är sammankopplad med biltrafiken.

 2. Tommy Malmsten

  Det behövs obekväma politiska beslut för att begränsa biltrafiken i stadskärnorna. Helst eliminera den helt och hållet. Under en lång rad av år så har framför allt män drivit utvecklingen, så att bilarna blivit absurt stora, med konsekvensen att slöseri av råvaror ökat dramatiskt, och att framdrivningen av dessa dinosaurier
  samtidigt ökar koldioxidutsläppen. Visserligen ser jag även många kvinnor som kör SUV, och jag skulle så gärna vilja veta hur diskussionerna går i dessa hem.
  Gör som i Frankrike, där man integrerar övervakande kameror med mikrofoner, för att få bort fordon som alstrar buller. Fortsätt sedan med att ta bort de värsta energislukarna inkluderat lastfordon. Inom överskådlig tid kanske cyklister kan ha hela gatan för sig själva, och undgå att drabbas av hälsoproblem.
  Inget enskilt parti vågar ta dessa beslut, utan jag efterlyser en enig riksdag. Jag flydde min oro och flyttade till en småstad. Där finns samma problematik men i betydligt mindre skala. Dessutom kan jag nå alla destinationer per cykel!

  1. emmasundh

   Alltså Tommy! Bästa kommentaren i mannaminne. Kunde inte hålla med dig mer!
   Heja dig!

Lämna ett svar