För några veckor startade jag, Sophia och Annika igång #cykeluppropet för att lyfta det ökade trycket i cykelbanorna i kölvattnet av pandemin och efterfråga lösningar som möter trycket. För just nu är det knökat. Och visst var det trängsel vi INTE ville ha? I takt med att cykelbanorna fylls så blir det mest hållbara alternativet allt farligare, trots att det färdmedlet som är bäst ur både miljö-, klimat- och hälsosynpunkt.
Det borde ju vara lättare välja göra rätt, och svårare att välja fel kan en tycka, men så ser vårt samhälle inte ut i dag. Och det vill jag ändra på.
I oktober cyklade jag och cykeluppropet-gänget med Stockholm trafikborgarråd, och planen var också att cykla med Tomas Eneroth, infrastrukturminister, varpå jag tog denna höstiga bild dagarna innan. Men så kom något i vägen, så cykelturen blev uppskjuten till nästa vecka.
Men redan imorgon ska vi cykla med finansmarknads-, bostads och biträdande finansminister (och Miljöpartiets språkrör) Per Bolund. Vi tänkte snacka miljö, klimat, cykel och … pengar.
Vi tycker så klart att det ska löna sig att ta cykeln, och det finns ju flera sätt att göra detta på tänker vi.
Framförallt: vi vill att det görs mer!
Och nu har du möjlighet att påverka!
Imorgon cyklar vi med Per Bolund, och i nästa vecka med Tomas Eneroth. Vad vill du ställa för cykelrelaterade frågor – till respektive minister? Och har du förslag på lagar, subventioner eller avdrag som kan göra det enklare att ta cykeln?
Kommentera gärna!
Loading Likes...
Jag cykelpendlar, och det jag är mest orolig för är att jag ska stöta på problem längre fram i vinter, jag cyklar på cykelväg som går söderut från stan men vet inte hur prioriteringen ser ut för snöröjning på just cykelbanor. Bilar och personer kan nog ta sig fram ändå men det blir farligt i halvdjup snö eller där det är väldigt halt och så kommer man halvvägs och så blir man tvungen att gå istället och då kommer jag aldrig komma fram till jobbet… och väljer då kanske något annat färdmedel.
Hur ser prioriteringen ut av snöröjning på cykelbanor? Stan jämfört med ut från stan?
Det enda som på riktigt hjälper är att skilja cykelbanor från både gång- och biltrafik! Be honom att skaffa många gråsuggor att spärra av med. Också att förbjuda elmopeder och elsparkcyklar på cykelbanor Jag cyklar varje dag genom stan till jobbet och har senaste året blivit räddare och räddare – situationen är ohållbar pga för mkt trafik och noll hänsyn till varandra.
Hej. Jag kan inte hitta på lag, avdrag eller subvention som gör lätt att cykla. Det räcker bara om de som bestämmer ser till att fixa fungerande cykelbanor på den platser där de saknas eller inte är säkra. Tryck på om det!!! Att man skall kunna cykla säker även i storstan. Finns ingen ursäkter för att de som har makten inte fixa det genast. Att cykla i stället för att åka med bil eller buss eller tunnelbana är i sig själv ekonomisk vinst (i slutände även om man måste köpa cykel först.) Det är en vinst för miljö och klimat och för egen personlig hälsa att cykla så ofta som möjlig. Hoppas många fortsätter cykla när pandemi äntligen är slut! Fick veta att cykel gav kvinnor och alla från arbetarklass mer frihet att ta sig runt, tex söka arbete etc i början av 1900-talet i Sverige (Europa?) Cyklar symboliserar mycket som är väldigt bra. Frihet, hälsa, billigt så de flesta kan ha cykel, jämlikhet mm som man önskar för samhälle och världen.
Alltså jag skulle kunna skriva en roman om cykeltillgänglighet men det som jag tycker politikerna bör göra är precis det du gör. Cykla runt med dem, välj ställen där cykelbanor upphör mitt i tomma intet. Välj gärna förorter också och visa hur kommuner inte planerat ihop. Välj nybyggda områden där de måste haft hål i huvet när de byggde. Bor i Sundbyberg och det är skrattretande hur bilarna prioriteras. I centrum finns knappt en enda cykelbana och närliggande kommun Solna med nybyggda områden som Solna business park och Mall of Scandinavia saknar helt cykelbanor. Cyklar jämt med mina barn eftersom vi inte äger ngn bil och det är ofta riktigt läskigt. Cyklade innan pandemin dagligen från Sundbyberg till city och Kungsbron som jag kom upp på är ju ett skämt där man ska cykla mitt i filerna mellan bilarna. Borde vara förbjudet att lägga cykelbanor så. Även cykeln som inte är upphöjda och avskilda från bilar resulterar i parkerade lastbilar, taxibilar osv eller så riskerar du bli träffad av en uppflugen bildörr från en parkerad bil eftersom de ofta är bredvid cykelbanor. Men den stora skillnaden skapas bara genom reella mål som Köpenhamn har. Där har de en procentsats för hur mkt bilfiler och parkeringsplatser som varje år måste stryka på foten till förmån för cykelbanor. Är själv utbildad stadsplanerare och som en av mina föreläsare som var expert på cykelplanering och Köpenhamn och Amsterdam så klokt uttryckte ”Köpenhamn blev inte så här av sig självt” det var alltså tydliga strategier och modiga mål från stadens politiker. Vi behöver visionära politiker som vågar stöta sig med bilister. Men kämpa på! Jag hejar frenetiskt. Mina kollegor jobbar med projektet Smarta gator och detta behöver vi se prägla alla städer i Stockholm men också på landsbygden. Överallt ska det gå att cykla lätt. https://www.dn.se/sthlm/smarta-gator-i-stockholm-ska-gora-staden-mer-tillganglig/
Jag tycker det skall gå att använda friskvårdsbidraget till att köpa en cykel. Man säger att folk skall cykla istället för att åka kollektivt, men faktum är att det är jättedyrt att köpa en cykel. Även begagnat! Att använda friskvårdsbidraget skulle underlätta för många att kunna köpa en cykel och i den mån det är möjligt cykelpendla till jobbet. Med tanke på att det faktiskt är bra för hälsan att cykla, är det rätt konstigt att man idag inte kan använda det till cykelinköp, då cykelpendling borde ses som friskvård. Själv cyklar jag 25 min till och från jobbet varje dag, i alla väder, och älskar den vardagsmotion jag får av detta.