Okej att köpa begagnat som är i stort sett nytt?

Hej på er och den första jobbveckan.
Min fräken mitt på näsan sitter där den ska, mitt hår har växt som tusan i sommar och nu är det snart min helt naturliga hårfärg. Jag har helt slutat gå till frisör, och klipper mig med kökssaxen, hehehe. Men jag har ju liksom inte heller så mycket frisyr, desto mer hår! Och jädrar i berget vad tjockt det var bakom alla blonderingar.

Har även en ny klänning. Eller ny och ny. Den är så klart begagnad. Älskar sommarens trend med ballongärm och vidd i kjolen, en trend som klaffar ganska bra med min stil i övrigt,  men vill inte konsumera nyproducerat. Jag tänker snarare att jag är trendens nästa anhalt, dit ett plagg kommer när de fräser ut på begagnatmarknaden. Ja, just den här trenden alltså. Min stil brukar klaffa med rådande trender ungefär var tredje, femte år, haha.

Jag följer ju inte trender, utan kör min stil år ute och år in. Men lägger till begagnade kryddor då och då. Tänker ganska mycket på just det här just nu. Trender, mode, begagnathandel och om en bidrar till normen att köpa ett nytt plagg i veckan (vilket vi svenskar gör) genom faktiskt visa att det finns ett andrahandsvärde. Det är SÅ KLART bra att kläderna används, och har flera ägare. Men det är skillnad på att köpa vintagekläder som är över 70 år gamla, och en H&M-klänning från senaste Conscious Collection. Som någon använt en gång. Eller inte alls.
Ett nytt begagnat plagg har ju trots allt inte det där försvinnande lilla klimatavtrycket som jag vill åt. Och kanske bidrar jag till och med till slitet och slänget?
För även om jag konsumerar begagnat, så vill jag ju inte bidra till att det fortsätter konsumeras 1 plagg i veckan, som sedan – LÄTT SOM EN PLÄTT – kan säljas vidare. Nu konsumerar jag ju inte mode så där supermycket (utan lockas mer av tanken att sy upp några få plagg som passar mig. I gamla tyger), men gillar ju att nöta hur jag påverkar andra. Hur jag beter mig.

Givetvis är det bättre att köpa begagnat – alla gånger. Men om vi fortsätter att shoppa 1 plagg i veckan, fast begagnat, så kanske flödet av grejer in i centrifugen av mode fortsätter? Kanske rättfärdigar vi ny-köp eftersom vi shoppat så mycket begagnat? Eller sålt vidare?
Eftersom vi människor är så duktiga på att mata det kortsiktiga belöningssystemet?
Kanske känns det bra (eller lite bättre) att shoppa nytt, eftersom det är enkelt att sälja vidare om vi tröttnar efter en vecka?
Vi pratar ju ofta om att handla mer begagnat, men då pratar en ju alltså i relation till nyinköp. Inte att en vinner pris om en köper 14 kilo begagnat OCH fortsätter köpa 14 kilo nyproducerat (vilket är vad vi svenskar faktiskt gör). Vi kanske ska köpa 7 kilo begagnat. Bara.

Hur tänker ni?

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Jenny

  När det gäller vuxenkläder tror jag inte att folk köper med tanke att de ska sälja det sen i och med att kläderna sjunker så mycket i värde. Man kan ju välja att köpa på välgörenhets second hand också så får den som köpte plagget inget alls för det. Än så länge har ju många second hand affärer mer kläder än de kan sälja men om vi skulle minska vår konsumtion så att det inte fanns så mycket second hand så vore det ju bra om alla bara ägde så mycket kläder de behövde istället för överfulla garderober med kläder som någon annan skulle kunna använda.

 2. Elin

  Har också tänkt mycket på detta, att även om tradera och alla köp och sälj grupper på Facebook är jättebra så tror jag, precis som du är inne på, också att det finns en risk att folk konsumerar mer nytt eftersom det finns en så stor andrahandsmarknad. Jag är med i en köp och sälj grupp lite dyrare märkeskläder, bra att kunna köpa bra kvalitet begagnat tänker jag, men upplever att det mest handlar om folk som överkonsumerar och sen kan sälja vidare smidigt.

 3. Josefine Malmborg

  Ja det där blir ju verkligen lurigt… jag tror också att det kan påverka människor att köpa mer nytt för att man kan bli av med saker och kanske få en peng för det med gott samvete…

 4. Helena

  Precis!

 5. Isabel

  Jag håller verkligen med om detta! Har tänkt en hel på det också, känns ju t.ex. som om hm har fått en himla fräs på sina saker i fb-grupper där de säljs till höga priser och att konsumenter av detta rättfärdigar det med att det är ju second hand.. och de som säljer kan fortsätta köpa nytt för de säljer ju det ändå vidare.

 6. Anna

  Jag tänker som du ungefär. Jag har en lite regel vid secondhand köp. Om någon tjänar pengar på det och det är nästan nytt eller ett klädmärke jag ej stödjer nyköp hos så köper jag ej. Finns det dock på välgörenhets secondhand typ myrorna och Erikshjälpen tänker jag att secondhandköp inte stödjer nytt köp och köper där oavsett märke.

Lämna ett svar