Hårdare tag mot influencers klimatpåverkan!

I Plan B-podden brukar jag och Maria ofta tala oss varma om Frankrike som ofta ligger i framkant med sina skarpa klimatlagar. Nu verkar även Sverige ha vaknat opp, och det med råge!
Och i skottgluggen står min bransch – influencers!

Ett skarpt lagförslag om marknadsföring och klimatpåverkan ligger nu på politikernas bord, tänkt att träda i kraft 1 januari 2022.
Det bubblar rejält på reklamfronten just nu. Få har väl missat nyheten om att Amsterdam kan bli den första staden i världen att förbjuda fossilreklam (och förslaget diskuteras i såväl Göteborg som Stockholm).

Men det nya lagförslaget är något annat. Det nya lagförslaget är en del av Sveriges regerings krafttag för att nå uppsatta klimatmål. På tiiiin.
En paragraf i lagförslaget rör just influencers, samarbeten och dess klimatpåverkan.
Som jag fattar det så vill en att influencers ska ta ansvar för den klimatpåverkan som de genererar via samarbeten och adlinks (!?).

“På samma sätt som influencers idag måste redovisa och betala förmånsskatt för produkter som mottagits, så kommer influencers i fortsättningen behöva redovisa och betala skatt på de utsläpp som genereras genom samarbeten. Inte bara genom produkterna eller resorna, utan också på den potentiella påverkan detta kan ha på samhället”.

Lagen skulle fungera så här (om jag fattat saken rätt):
Om jag gör ett samarbete med ett företag där jag visar upp en nyproducerat T-shirt, så ska jag betala för klimatpåverkan som just detta samarbete genererat. När det gäller allmänna samarbeten så räknar en med en schablonpåverkan på 3%. En utgår alltså från att 3% av mina följare har inspirerats, gått i mina fotspår och köpt T-shirten.

Om jag skulle inspirera 3% av mina 21 800 följare på instagram att köpa en tischa skulle det innebära 654 köp. Och jag skulle behöva betala skatt (klimatskatt) på de 654 köpen eftersom jag bidragit till ökad klimatpåverkan. Om jag skulle lägga till en rabattkod skulle klimatpåverkan bli högre, eftersom tröskeln sänks. Och skulle jag lägga till en adlink på ett samarbete (där min plånbok blir fetare ju mer mina följare shoppar) skulle skatten bli ännu högre eftersom jag tjänar pengar på att klimatet påverkas i negativ riktning.

Exakt hur stor skatten blir om lagen träder i kraft är än så länge oklart, men gissningsvis blir det en rätt fet peng att betala.

Enligt Naturskyddsföreningen krävs 2600 liter vatten och nästan 1 kilo kemikalier att producera en enda T-shirt. Hela produktionen av T-shirten orsakar 4,5 kilo koldioxid per T-shirt, vilket motsvarar samma koldioxidutsläpp som att köra 23 kilometer med en personbil.

De där inspirerade 3% skulle snabbt generera nära 3 ton koldioxid, vilket motsvarar mer än en bilresa mellan Kiruna och Kapstaden.
En tischa.

Även om jag också kommer att drabbas om den här lagen går igenom (och det kommer att svida) så tycker jag i ärlighetens namn att det är en ganska vettigt lag. Svär jag i influencers-kyrkan då?

 

Skulle SÅ KLART vilja se liknande klimatfskatt för de producerande företagen – också.
Alltså: om ett företag producerar en T-shirt så är priset inte bara satt utifrån material, produktion och transport, utan även vad det kostar att återställa klimat och miljö när en har odlat, färgat och transporterat plagget. Och kanske även vad det kostar att ta hand om T-shirten när den inte längre är önskad, eller de sammantagna transporterna när plagget skickas, returneras och skickas igen via webbshopparna (var femte plagg skickas tillbaka). Ett pris på ett större ansvar alltså.
Gissningsvis är det knepigt att räkna på det verkliga priset för den där T-shirten, men desto lättare att ta fram siffror och statistik för hur många T-shirts en influencer skapat ha-begär kring.

Ja ni, vad tror ni om detta? Är det rätt väg att gå? Och hur tror ni att influencervärlden kommer att påverkas? Kommer det här vara slutet för adlinks?

Vill du läsa mer om lagen – spana in hela pressmeddelandet här. 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Underbart! Äntligen ett steg i rätt riktning för klimatet. Och här tänker mitt optimistiska jag tro på snöbollseffekten! För även om det kan kännas surt att influensers får ta första smällen, så tänkt om denna lag sprids till företag och andra klimatbovar! Kanske att det i framtiden ksn införas en klimatskatt på alla inköp som är extra ovänliga för klimatet.

Kommentera

Stäng meny